agenda

Geen agendapunten

Een zomer met Seurat: Pointillisme en dans door NJO (15.00 uur)

Tijdens de tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme is er van alles te beleven in het museum. Op speelse, grappige en creatieve wijze kan iedereen kennis maken met Seurat. Op 12 augustus is er een concert voor jong en oud in het Rietveld-paviljoen in de beeldentuin.

Ook binnen de klassieke muziek wordt de term pointillisme gebruikt. Het NJO Phantasy Ensemble heeft speciaal voor de tentoonstelling een programma samengesteld met werk van Claude Debussy, Dave Bruce, Prokofiev en Robert Zuidam.
De Franse impressionistische componist Claude Debussy, een tijdgenoot van Seurat, maakte gebruik van pointillistische technieken. Door zijn melodieën te verdelen over de verschillende musici en instrumenten creëerde hij een geheel eigen timbre en structuur. Verschillende melodiefragmenten smelten samen tot één groot geheel. Debussy schreef muziek voor het dansgezelschap ‘Ballet Russes’ van Diaghilev en prachtige pianowerken met een dansend karakter. In dit programma speelt het NJO Phantasy Ensemble bewerkingen van een aantal van deze werken van Debussy voor strijkkwartet.

Andere werken op het programma staan ook in het teken van dans; Dave Bruce schreef, geïnspireerd door Zuid-Afrikaanse volksdans het klarinet kwintet Gumboots. De gumbootdans is inmiddels over de hele wereld bekend maar zijn oorsprong ligt bij de onderdrukte mijnwerkers van Zuid-Afrika. Tijdens het werken in de mijnen begeleidden de arbeiders –al stampend met hun rubberen laarzen- hun eigen gezang met ritmische motieven, dit werd nog gebruikelijker toen de overheid de arbeiders verbood hun trommels te bespelen.

Prokofiev componeerde een ballet voor een Russisch dansgezelschap, getiteld Trapéze. Prokofiev had echter een vooruitziende blik en componeerde het werk op zo’n manier dat het ook zónder dansers uitgevoerd kon worden. De première bleek inderdaad geen groot succes en toen het gezelschap korte tijd later uit elkaar viel ging de oorspronkelijke choreografie ook verloren. De muziek bleef. Gelukkig maar!

Info en tickets

Programma:
Debussy - La fille aux cheveux de lin
Zuidam - Variazioni sopra un tema di Niccolo Paganini
Debussy - Danse (Tarantelle Styrienne)
Bruce - Gumboots
Debussy - Ballet (uit Petite Suite)
Prokofiev - Quintet (voor het ballet Trapéze)
NJO Ensemble:
Arthur Klaassens – hobo
Jesse Faber – (bas)klarinet
Raphaella Engelsberg, Maxime Gulikers – viool
Dirk Feller – altviool
Anastasia Feruleva – cello
Len Bielars – contrabas

Het concert is gratis voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum. Kijk ook op: www.krollermuller.nl/seurat!

Afbeelding: Buitenconcert NJO (c) Nic Limper