column

2014 2013 2012 2011 2012 2011 2012 2010 2009 2008 2007 2006

Zwaan zoekt een vriendje

Het Kröller-Müller Museum is het museum voor de beeldende kunst in de natuur, temidden van rust en ruimte. Het biedt zijn bezoekers de kans om, oog in oog met kunstwerken van hoge kwaliteit, zich te concentreren op de immateriële kant van het bestaan. Zo luidt de missie van ons museum. In onze beeldentuin kunt u ronddwalen en mijmeren over het paradijs, de vergankelijkheid of de (on)bereikbaarheid van het geluk. Al bijna 100 jaar geleden werd besloten om dit museum te vestigen op De Hoge Veluwe, om de druk bezette mens een visueel en spiritueel toevluchtsoord te bieden, ver weg van het stadsgewoel! Dat de formule werkt blijkt uit de jaarlijkse toestroom van honderdduizenden mensen en de steeds weer overgebrachte verbazing en bewondering van degenen die ons voor het eerst bezoeken.
Gilbert & George, de kunstenaars uit Londen van wie het museum onlangs het monumentale werk The Paintings uit 1971 aankocht, noemen ons museum het meest filosofische museum dat ze kennen. Dat beschouw ik als een groot compliment. En dan wisten ze nog niet eens van het bestaan van onze succesvolle serie over filosoferen voor kinderen vanaf 7 jaar, waarin tot nu toe drie delen zijn verschenen: ‘Filosoferen met beelden’, ‘Filosoferen met schilderijen’ en, in samenwerking met De Hoge Veluwe, ‘Filosoferen met natuur’. Aan deze reeks is zeer recent een nieuwe aflevering toegevoegd voor nog jongere kinderen, voor kleuters dus. Onder de titel ‘Zwaan zoekt een vriendje’ heeft het museum een prentenboek, een cd met liedjes en een lespakket uitgegeven. Daarin komen sculpturen in onze tuin tot leven en wordt een spannend verhaal over eenzaamheid en vriendschap verteld. Het is weer een voorbeeld van hoe wij kunst proberen te verbinden met de persoonlijke belevingswereld van mensen, kinderen in dit geval.
Wij hoeven kinderen niet te leren hoe ze naar kunst moeten kijken. Zij zijn de ideale kunstbeschouwers omdat ze geen remmingen voelen bij het zien van kunst en meteen beginnen met vragen te stellen en ideeën te opperen. Zij begrijpen (nog) heel goed dat de kunst er is om ervaringen en kennis op te doen, die niet voorgeprogrammeerd zijn. Het is dan ook mooi wanneer kinderen in staat gesteld worden om zich van die vrijheid bewust te zijn en ervan te genieten. Wie koestert immers niet de herinnering aan ongewone momenten, aan de opwinding van een bijzondere ervaring, aan iets dat buiten het vertrouwde kader plaatsvond? Het genereren van ideeën en het prikkelen van de fantasie scheppen ruimte en vrijheid en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Laat u daarom de kans niet ontnemen om dit verleidelijke prentenboek in de museumwinkel te kopen of te bestellen in de web shop en door uw kinderen meegenomen te worden naar het Kröller-Müller Museum.

Evert van Straaten
Januari 2012