Tentoonstellingen

Het Kröller-Müller Museum organiseert jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk hier de plattegrond en een actueel tentoonstellingsoverzicht.

Armando: een collectie

15 november 2014 - 22 maart 2015

Schilder, beeldhouwer, tekenaar, schrijver en dichter Armando (1929) is een van de meest veelzijdige kunstenaars van het naoorlogse Nederland. Zijn omvangrijk en indringend oeuvre wordt gekenmerkt door melancholie, schuld en herinnering. In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit de bijzondere collectie die door Armando’s voormalige echtgenoteTony de Meijere gedurende haar langjarige huwelijk met hem is verzameld en die zij in permanente bruikleen aan het Kröller-Müller Museum heeft gegeven.

Download de tekst van de inleiding door Rini Dippel tijdens de opening op 15 november 2014.

  

Download: Armando_flyer.pdf

Armando: een collectie

 

Sufficient Force. Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig.

11 oktober 2014 - 22 maart 2015

In Sufficient Force toont het museum werk van internationaal gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars uit de museumcollectie. Daarbij staan de jaren zestig centraal, het roerige kunstklimaat voornamelijk in en rond New York.

De zalen staan volop in het teken van de minimal en conceptual art en de destijds revolutionaire opvatting dat het overdragen van het idee en van de betekenis van een werk, belangrijker is dan de materiële vorm. Er is werk te zien van Ad Reinhardt, Tony Smith, Donald Judd, Carl Andre, Robert Morris, Dan Flavin, John McCracken, Sol LeWitt, Eva Hesse, Richard Serra, Robert Smithson en Bruce Nauman.

De tentoonstelling vindt plaats in het deel van het museum dat is ontworpen en gebouwd in de hoogtijdagen van deze avontuurlijke Amerikaanse kunst. Door een nauwe samenwerking tussen de toenmalige directeur Rudi Oxenaar en architect Wim Quist kreeg de groeiende kunstcollectie een mooi architectonisch kader, wat interessant is om in deze presentatie opnieuw te ervaren.
 

Download: Teksten_bij_Sufficient_Force_web.pdf

Sufficient Force. Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig.