Tentoonstellingen

Mix Match Museum

18 april 2015 - 30 augustus 2015

Zes toonaangevende musea geven het heft uit handen en maakten samen met het publiek zes zeer gevarieerde tentoonstellingen op het online platform www.mixmatchmuseum.nl. Ontdek in het Kröller-Müller de frisse kijk van zeven geselecteerde gastconservatoren! Met bekende én vooral ook minder bekende kunstwerken uit zes museumdepots en een origineel, persoonlijk verhaal. Kijk met hen mee naar De wereld van boven, met onder andere werk van Panamerenko, De erfenis van Duchamp of het ‘haakse karakter’ van Kurt Schwitters en Piet Mondriaan.

In de Museumweek (18-24 april) gaan in alle deelnemende musea speciale tentoonstellingen open: Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Mix Match Museum is mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.
 

Mix Match Museum

 

Van Gogh & Co. Dwars door de collectie

25 april 2015 - 27 september 2015

In het Van Goghjaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’, presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers met dezelfde genres. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een zelfde aantal werken van andere kunstenaars als François Bonvin, Jan Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck.

Een eerbetoon aan Van Gogh
Naast de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie is er in het museum ook een kleinere presentatie te zien met een eerbetoon aan Van Gogh. De presentatie omvat onder andere een door Joseph Mendes da Costa gemaakt beeld van Van Gogh en een gepassioneerde hommage aan de kunstenaar door Vilmos Huszár. Verder wordt een serie posters getoond die in 1990 ontstond ter herinnering aan de sterfdag van Van Gogh, toen precies honderd jaar geleden. Op deze posters prijkt werk van verschillende kunstenaars, zoals Roy Lichtenstein, Giuseppe Penone en Mario Merz, waarin hun bewondering voor Van Gogh tot uiting komt.

Een zomer met Van Gogh (juni—september)
Deze zomer organiseert het museum Een zomer met Van Gogh, als begeleidend programma bij de tentoonstelling. Het programma omvat vele activiteiten, zoals Van Gogh-concerten in samenwerking met het Nationaal Jeugd Orkest, Schilderen met de meesters (digitaal schilderspel met Van Gogh), speciale lezingen Vincent en Helene (de oprichtster van het Kröller-Müller Museum), workshops over tekeningen, schilderijen en fotografie en een samen met het Nationaal Park De Hoge Veluwe uitgezette fietsroute ‘Van Gogh en de Natuur’.

Partners Van Goghjaar 2015:


 
 

Van Gogh & Co. Dwars door de collectie

 

herman de vries. toevalstekeningen 1970-1975

6 juni 2015 - 20 september 2015

Het oeuvre van herman de vries staat de laatste tijd zeer in de belangstelling. Zijn aanwezigheid namens Nederland op de aanstaande Biennale van Venetië vormt een terechte bekroning op zijn kunstenaarschap, dat zo’n vijftig jaar omspant. Het Kröller-Müller Museum wijdt nu, in nauwe samenwerking met de vries, een tentoonstelling aan zijn zogenoemde toevalstekeningen uit de periode 1970-1975.

Toeval en kansberekening

De toevalstekeningen ontstaan in de vries’ eerste jaren als full time kunstenaar en na zijn verhuizing naar het Noord-Beierse Eschenau, waar hij nog steeds woont. De tekeningen komen voort uit de voor de vries zo kenmerkende ordeningsprincipes toeval en kansberekening. Geïnspireerd door het landbouwkundig onderzoek dat hij eerder verricht bij de Plantenziektekundige Dienst in Wageningen, begint hij met het maken van toevalscomposities, waarin lijnen, strepen, vlakken, stippen en cirkels via toeval hun plek in de compositie krijgen.

Verbinding met de natuur
Aan deze reeks, die een afgebakend geheel vormt, worden in de tentoonstelling enkele werken toegevoegd die kort na 1975 zijn ontstaan. Hierin is sprake van natuurlijke toevalsobjectivering, zoals de werken waarvoor de vries bladeren op vellen papier laat vallen. Hiermee wordt de verbinding gemaakt met de natuur, zo bepalend voor zijn verdere oeuvre.

Lange relatie
Het Kröller-Müller Museum heeft een lange relatie met de vries. Hij is goed vertegenwoordigd in de collectie en het museum organiseerde al eerder grotere en kleinere presentaties rond zijn werk.

Afbeelding: herman de vries, random color dots in a random grid, 1974
eigendom van de kunstenaar

herman de vries. toevalstekeningen 1970-1975