wat is er te zien?

In De vroege Van Gogh zie je ruim 120 werken uit de periode 1880-1885 uit onze eigen, omvangrijke Van Goghcollectie. De nadruk ligt op Van Goghs tekeningen. Hier lees je meer over De vroege Van Gogh

Er zijn in de collectiepresentatie ook schilderijen te zien uit de tijd waarin Van Gogh in Frankrijk werkte en leefde. Je ziet in ieder geval: Caféterras bij nacht, Brug te Arles, Uitgebloeide zonnebloemen, De barmhartige Samaritaan, Treurende oude man en Landweg in de Provence bij nacht, Stilleven met akkerbloemen en rozen, Mand met appels, Moulin de la Galette, Interieur van een restaurant, La Berceuse, L'Arlésienne, De zaaier, Korenveld met maaier en zon. 

Het tweede huis van Vincent van Gogh

Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Het echtpaar Kröller-Müller en hun adviseur H.P. Bremmer

Vincent van Gogh (1853-1890) is nu een van de beroemdste kunstenaars ter wereld, maar tijdens zijn leven genoot hij weinig bekendheid. Hij verkocht nauwelijks iets en werd financieel ondersteund door zijn broer Theo. Ook aan het begin van de 20ste eeuw was hij nog maar in kleine kring bekend. Kunstpedagoog H.P. Bremmer hoorde daarbij. Hij beschouwde Van Gogh als een van de ‘grote geesten van de moderne kunst’ en adviseerde Helene Kröller-Müller om zijn werk aan te kopen. Tussen 1908 en 1929 legde ze samen met haar man Anton de bijzondere collectie aan die nu wordt bewaard in het museum. De grote aandacht van het echtpaar Kröller-Müller voor Van Gogh heeft sterk bijgedragen aan de huidige waardering voor zijn werk.