berichten

Programma rondom 125ste sterfjaar Van Gogh gepresenteerd

Programma rondom 125ste sterfjaar Van Gogh gepresenteerd

In 2015 wordt het125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) herdacht met een veelzijdig cultureel programma dat het motto draagt 125 jaar inspiratie. Dit programma is vormgegeven door musea en erfgoedlocaties die aandacht schenken aan zijn werk, zijn leven en zijn inspiratiebronnen. Niet alleen in Nederland maar door een uniek samenwerkingsverband, Van Gogh Europe, vinden er ook in België en Frankrijk tal van activiteiten plaats. Daarnaast is er een speciaal programma waarin de invloed centraal staat die Van Gogh tot op de dag van vandaag heeft op hedendaagse kunstenaars en artiesten: van Keukenhof tot het Bloemencorso in Zundert en van het door Daan Roosegaarde ontwikkelde fietspad tot aan Vincent de Musical.

In het Kröller-Müller Museum vindt van 25 april t/m 27 september 2015 Van Gogh & Co. Dwars door de colllectie plaats. De tentoonstelling gaat in op traditionele genres aan het eind van de 19de eeuw: stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. Werk van Van Gogh – in totaal meer dan 50 stuks, zowel schilderijen als tekeningen – uit verschillende periodes wordt gecombineerd met dat van tijdgenoten uit de collectie van het museum. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om parallellen te trekken en te ontdekken hoe Van Gogh met de diverse genres omging.
Lees hier het persbericht

Links: Vincent van Gogh, Bloemen in blauwe vaas, circa juni 1887, rechts: Henri Fantin-Latour, Roses sur fond sombre, 1880