Doelstellingen

Doelstelling
Het Kröller-Müller Museum wil nationaal en internationaal betrokkenheid kweken bij de beeldende kunst en beheert daartoe een verzameling moderne en hedendaagse kunst van internationaal belang. Het museum stelt zich ten doel zijn museale taken op een zo hoog mogelijk kwalitatief niveau uit te voeren, klantgericht, zakelijk en met open oog voor maatschappelijke actuele ontwikkelingen.

Het museum rekent het tot zijn taak om de collectie te koesteren en te bewaren voor latere generaties en het te doen groeien. “Wij hebben de overtuiging dat het Kröller-Müller Museum gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe (NPHV) heel bijzonder is; zo bijzonder dat wij vinden dat iedere Nederlander één keer in zijn leven hier moet zijn geweest. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid elke bezoeker een mooie belevenis te geven en het publiek zoveel mogelijk te betrekken bij het museum en zijn activiteiten”.

Paradijs voor kunstliefhebbers
In het Kröller-Müller Museum komt al het schone samen. De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur staat garant voor een bijzondere ervaring. Een belevenis die alle zintuigen prikkelt. Het museum is een paradijs voor ervaren kunstliefhebbers en onbevangen nieuwkomers. Met meer dan 300.000 bezoekers per jaar behoort het Kröller-Müller Museum tot de best bezochte musea van Nederland. En ook internationaal trekt de collectie volle zalen. Uitgeleende meesterwerken bereiken wereldwijd een miljoenenpubliek.

Van Vincent tot vandaag
Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Met tijdelijke tentoonstellingen houdt het museum aansluiting bij het publiek en de actualiteit. Door nieuwe aankopen blijft de collectie levend en wordt de geschiedenis van de moderne kunst voortgezet. In de volle breedte, van Vincent tot vandaag.

Buitenzaal van 25 hectare
Het museum wordt omgeven door een van de grootste beeldentuinen van Europa. Een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Auguste Rodin tot Henry Moore, van Jean Dubuffet tot Joep van Lieshout. De omgeving nodigt uit om te genieten. Van de beelden én van de natuur. Lekker languit in het gras liggen, gezellig samen picknicken of rondjes rennen; de beeldentuin is er voor iedereen.

Helene’s levenswerk
Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Helene droomt van een eigen ‘museumhuis’, een plek waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kan delen. Als in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opent, ziet Helene haar droom werkelijkheid worden. De collectie blijft voor de toekomst én het grote publiek behouden.

Bijzondere belevenis
Een bezoek aan het museum is een belevenis. Een ontdekkingstocht die al begint bij de entree van Park De Hoge Veluwe. Lopend of op een gratis witte fiets kunnen bezoekers vrij ronddwalen in de natuur, om vanzelf uit te komen bij de mooiste schatkamer die Nederland rijk is. De kunstcollectie en de schitterende beeldentuin zijn uniek in de wereld, en er is nog veel meer: Zwoele Zomeravonden, kindertheater, workshops en lezingen, persoonlijke audiotours, live optredens, intieme concerten. Het Kröller-Müller Museum heeft alles in huis om iedereen een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Bron: beleidsplan 2013-2016
Een samenvatting van het beleidsplan 2013-2016 is hier te downloaden.