De beeldentuin

De bijzondere omgeving van het museum roept bij directeur A.M. Hammacher het verlangen op om ook buiten te exposeren. In 1961 opent de beeldentuin, ontworpen door Professor Dr. Ir. J.T.P. Bijhouwer, met werken van onder andere Rodin, Moore en Hepworth. Grasvelden zijn ingericht alsof het museumzalen zijn en er is zorgvuldig gezocht naar relaties tussen de beelden onderling en tussen de beelden en de natuurlijke omgeving.

In 1964 wordt in de beeldentuin een paviljoen herbouwd van architect Gerrit Rietveld. Het gebouwtje dat Rietveld in 1955 ontwierp voor een openluchttentoonstelling in Arnhem, is speciaal bedoeld voor het buiten exposeren van beelden. In 2010 is het paviljoen een tweede keer herbouwd (meer informatie).

Aan het eind van de jaren zestig doen begrippen als beweging, verandering hun intrede in de beeldende kunst. De omgeving van het kunstwerk gaat bij veel kunstenaars al in de ideefase een belangrijke rol spelen. Om deze kunstenaars (waaronder Snelson, Christo en Serra) letterlijk en figuurlijk ruimte te geven, wordt de beeldentuin tweemaal uitgebreid met stukken boslandschap.

De kunstwerken bevinden zich verspreid over het gehele terrein; de één duidelijk zichtbaar, de ander afgelegen in een uithoek of verscholen tussen de rododendrons. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met hun plaats in de beeldentuin. In 1974 opent prinses Beatrix één van de beroemdste werken in de beeldentuin: Jardin d’émail van Jean Dubuffet.

In 1990 is de beeldentuin toe aan renovatie. Directeur Evert van Straaten ontwikkelt samen met bureau West 8 Landscape Architects een meerjarenplan. Het oorspronkelijke ontwerp wordt weer meer geaccentueerd en tot een eenheid gemaakt met de latere uitbreidingen. In de zomer van 2002 wordt de beeldentuin heropend.

In 2006 herrijst achter in de beeldentuin een beeldenpaviljoen van de Nederlandse architect Aldo van Eyck. Evenals het Rietveldpaviljoen betreft het ook hier een reconstructie. Ook dit ontwerp, uit 1966, was oorspronkelijk bestemd voor de beeldententoonstelling in Park Sonsbeek in Arnhem.
De beeldentuin