Het echtpaar Kröller

Helene Müller wordt geboren op 11 februari 1869 in Horst bij Essen als derde kind van Wilhelm Müller en Emilie Neese. Het gezin Müller vestigt zich in 1876 in Düsseldorf. Wilhelm Müller richt zich op de handel van mijnbouw- en hoogovenproducten en begint zijn eigen bedrijf: Wm H. Müller & Co. Twee jaar later opent hij een filiaal in Rotterdam, dat geleid wordt door Willem Kröller.

Rond 1882 maakt Anton Kröller, de jongste broer van Willem Kröller, voor het eerst kennis met de familie Müller. Hij logeert bij het gezin terwijl hij ervaring opdoet bij Wm H. Müller&Co. In 1887 ontmoeten de 18-jarige Helene en Anton Kröller elkaar opnieuw op het kantoor van haar vader. In 1888 trouwen ze en vestigen ze zich in Rotterdam.

Anton Kröller komt in 1889 aan het hoofd te staan van de firma. Onder zijn leiding groeit het bedrijf uit tot een machtig internationaal concern met grote belangen in de scheepvaart, de graanhandel in Amerika en de exploitatie van ertsmijnen in Noord-Afrika en Spanje. Het hoofdkantoor van Wm H. Müller & Co is gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Tussen 1889 en 1897 krijgt het echtpaar vier kinderen: Helene, Toon, Wim en Bob. De Kröllers wonen lange tijd in Den Haag. Begin 1916 verhuizen ze naar Wassenaar en later wonen ze ook nog enkele jaren in het door H.P. Berlage ontworpen jachthuis St. Hubertus, midden op de Veluwe. Anton Kröller, een verwoed jager, koopt hier in de loop der jaren enkele boerderijen en 6.000 hectare bos- en heidegrond.

In 1938 opent, midden in dit natuurgebied, het Rijksmuseum Kröller-Müller. Helene Kröller-Müller is de eerste directeur. Zij overlijdt in 1939, op 70-jarige leeftijd. Anton Kröller sterft twee jaar later. Beiden liggen begraven op de Franse berg, vlakbij het museum.

Het echtpaar Kröller