actueel

Schilderij Van Rysselberghe gerestaureerd

Gedurende de zomer van 2012 is het schilderij De rotspunt van Per Kiridic bij Roscoff in Bretagne van de schilder Théo Van Rysselberghe (1862 – 1926) gerestaureerd. Het schilderij is vanaf 15 december te zien in de nieuwe collectiepresentatie.

Het werk is geschilderd tijdens de huwelijksreis van de schilder in 1899 in Bretagne. Het had een glanzend vernis dat bovendien vergeeld was door ouderdom. Door de glans van het vernis waren de twee naden in het doek, dat bestaat uit drie aan elkaar gemaakte stukken linnen, visueel erg storend. Het grootste deel van de restauratiebehandeling bestond dan ook uit het verwijderen van het vernis, waardoor de lichte en heldere kleuren van Van Rysselberghe’s verftoetsen weer zichtbaar zijn geworden.


Het schilderij tijdens vernisafname

Bovendien zijn de naden na vernisafname veel minder storend. Helemaal onzichtbaar zullen ze nooit worden, maar dat is ook niet de bedoeling, want ze vormen een belangrijk onderdeel van het maakproces van het schilderij. Omdat we weten dat Van Rysselberghe zijn schilderijen ongevernist liet, heeft de restaurator er ook voor gekozen om geen nieuw vernis aan te brengen. Wel zijn enkele kleine lacunes langs de twee naden gevuld en geretoucheerd.