projecten

'WD-Spiral Part One CINEMA' van Hermann Maier Neustadt

WD-Spiral Part One CINEMA (2001) van Hermann Maier Neustadt is een grote installatie in de buitenlucht gemaakt van gele en transparante platen glasvezelversterkt polyester, gemonteerd op een kokervormig metalen skelet. Het publiek moet het werk kunnen betreden en kan plaatsnemen op een van de stoelen die gericht zijn naar een venster met uitzicht op de omgeving. Het werk is oorspronkelijk gemaakt voor de tijdelijke tentoonstelling Sonsbeek 9. Relatief kort na herinstallatie in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ontstonden structurele problemen. Het gekozen materiaal en de constructie waren niet geschikt voor permanente opstelling. Langdurige blootstelling aan de buitenlucht en het gedrag van sommige bezoekers leidden tot ernstige schade.


Restaurator Susanne Kensche interviewt Hermann Maier Neustadt. De kunstenaar overleed op 15 januari 2009.

| Meer informatie +Als gevolg van klimaatwisselingen ontstonden grote spanningen in het kunststof materiaal waarop de constructie niet was berekend. De dunne polyester platen zijn hierdoor al na korte tijd structureel beschadigd door sterke deformaties en zelfs scheuren. Ook water en vuil vonden hun weg in het kunstwerk. Het beeld verloor zijn esthetische uitstraling - de strakke vormgeving, transparantie en glans. De binnenruimte moest afgesloten worden voor bezoekers, waardoor de interactie van het publiek met het kunstwerk en de omgeving niet meer mogelijk is. Daarmee had het werk zijn essentie verloren.

De restauratie van polyester in de buitenlucht is een relatief nieuw aandachtsgebied in de conservering van moderne kunst. Er is inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan naar WD-Spiral Part One CINEMA, waarbij een nauwgezette conditieregistratie, materiaaltechnisch onderzoek, een schadeanalyse en een kunstenaarsinterview hebben plaatsgevonden. Na afweging van diverse behandelingsmogelijkheden zal het kunstwerk binnenkort opnieuw opgebouwd worden en weer als “natuurbioscoop” in de tuin van het Kröller-Müller Museum te bezoeken zijn.

Susanne Kensche werkt aan WD-Spiral Part One CINEMA in het kader van haar afstudeerproject aan de Fachhochschule Köln, i.s.m. DSM.

Projectcoördinatie: Suzanne Kensche, supervisor: Sanneke Stigter
Looptijd: nov 4, 2008 - apr 30, 2009