projecten

Onderzoek en restauratie 'Mobile Home for Kröller-Müller'

Het enorme kunstwerk Mobile Home for Kröller-Müller van Joep van Lieshout is als een eigentijdse caravan ontworpen, gebouwd met onder meer hout en glasvezel versterkt polyester. Na 10 jaar buitenstaan zag het er van buiten nog redelijk goed uit, maar aan de binnenkant werd duidelijk dat het werk erg had geleden onder de klimatologische omstandigheden.

| Meer informatie +

Een interdisciplinair onderzoek is opgezet met medewerking van natuurwetenschappers, bouwfysici, kunsthistorici, restauratoren uit verschillende disciplines met stagiaires en studenten. Het is een samenwerkingsproject van het Kröller-Müller Museum, Instituut Collectie Nederland, Technische Universiteit Eindhoven, Université de Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Atelier van Lieshout.
Tijdens het 15e driejaarlijkse congres van het International Council of Museums Committee of Conservation in New Delhi, India zijn de laatste ontwikkelingen van het onderzoek en de voortgang van de restauratie gepresenteerd (22-26 september 2008).

TU Eindhoven biedt in dit kader het masterproject 'Hygrostatisch geregeld verwarmen van een kunstwerk: ‘Mobile Home for Kröller Müller’ van Joep van Lieshout' aan. Meer informatie

 

 

 


 

 

 

 

 

Monstername van het polyester dak van Mobile Home for Kröller-Müller door Elisa Schöme van de Universiteit van Amsterdam en Thea van Oosten van ICN om de mate van verval te analyseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstenaar Joep van Lieshout en restaurator moderne kunst en sculptuur Sanneke Stigter

Projectcoördinatie: Sanneke Stigter
Looptijd: dec 1, 2005 - feb 1, 2011