projecten

Lydia Rood - 'Het geheim van Helene'

Met ‘Het geheim van Helene’ schreef de bekende kinderboekenschrijfster Lydia Rood een spannend kinderboek over Helene Kröller-Müller en haar bijzondere schilderijencollectie. De schrijfster  baseerde het verhaal op historische gebeurtenissen en het leven van zijn stichters, het echtpaar Kröller-Müller. Door dit te combineren met spannende vertellingen bij acht topwerken uit de collectie ontstond een bijzondere raamvertelling, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Het boek is geïllustreerd met unieke foto’s uit het museumarchief en reproducties van de besproken werken. 

Door de opbouw en de bijzondere afwisseling tussen fantasie en geschiedenis is 'Het geheim van Helene' zeer goed bruikbaar in de voorbereiding of als afsluitende les bij een museumbezoek. De vertellingen bij de mooie reproducties dagen uit tot fantaseren en geven een prachtig beeld van de ontstaansgeschiedenis van het museum en het leven en de kunstopvattingen van zijn stichters. 

'Het geheim van Helene' is voor 9,50 euro te koop in de museumwinkel. Het boek kan ook besteld worden via onlineshop@kmm.nl.
 
| Reacties +

Trouw - de Verdieping (08-08-2007):

"De schilderijen spreken stuk voor stuk sterk tot de verbeelding van kinderen. De Cycloop van Odilon Redon zit er bijvoorbeeld bij. Rood stapt bij wijze van spreken in dit schilderij en vertelt hoe de Cycloop, een enge reus met maar één oog, een jonge vrouw heeft meegesleept naar zijn grot, waar ze als dienstmeisje moet werken voor zijn moeder, ook een eenogige reuzin. Maar de reus wordt verliefd op de vrouw. Hij verbergt haar voor zijn moeder, die er niet voor terugdeinst om dienstmeisjes die niet hard genoeg werken, op te dienen als stoofvlees."

Algemeen Dagblad (07-08-2007):

"In het boek [...] gaat de fictieve achterachterachterkleinzoon Willem op verzoek van Helene achter een raadsel aan dat te maken heeft met acht schilderijen in het museum. Rood nam de ontstaansgeschiedenis van het museum en details uit het leven van het echtpaar Króller als basis voor een spannend kinderboek."

BNR - Nieuwsradio (19-8-2007):

http://www.bnr.nl/weblog.asp?weblogId=29

De Gelderlander (06-08-2007):

(Lydia Rood:) "Als kind ging ik heel vaak naar dit museum. Ik woonde er vroeger vlakbij. Mijn vader nam ons mee, vertelde honderduit over de schilderijen die hij mooi vond. ik keek heel anders naar de schilderijen. dit vond ik bijvoorbeeld een héél griezelig schilderij. Pap, kun je je dat nog herinneren? Kees Rood, haar vader, schudt zijn hoofd. Hij kan het zich niet meer herinneren. Maar hij geniet met volle teugen van haar verhalen. 'Wat kan ze mooi vertellen, hè?' Ook de kinderen, een jongen en zeven meisjes, hangen aan haar lippen als ze verhaalt uit 'Het geheim van Helene'."

| Bestellen +

Vul dit formulier in om te bestellen:

Aantal exemplaren
Datum
Naam leraar
Klas
Naam school
Adres school
Postcode
Plaats
Telefoon
E-mailadres