projecten

Kunstschoonmaak in Het KlokhuisIn 2010 ging één van de afleveringen van Het Klokhuis over 'Kunstschoonmaak'. Voor het programma zijn opnames gemaakt in het museum tijdens de tentoonstelling To clean or not to clean en in de beeldentuin zijn medewerkers gevolgd tijdens het ‘zomerklaar’ maken van de tuin. In de uitzending is te zien dat elk materiaal een andere aanpak nodig heeft. De vraag wordt gesteld: hoe zorg je er voor dat kunstwerken voor de toekomst bewaard blijven? En hoe weet je hoe de kunstenaar daar over denkt?

Elk jaar zorgen medewerkers van het museum dat de beeldentuin in het voorjaar weer in volle glorie te zien is. De rieten huisjes die sommige beelden beschermen tegen vocht en kou tijdens de winter worden verwijderd en de beelden worden schoongemaakt. Het Klokhuis laat zien hoe spannend het is om de 28 meter hoge Needle Tower van Kenneth Snelson weer op te bouwen en overeind te zetten. Maar ook de enorme Jardin d’émail van Jean Dubuffet is na de winter toe aan een opfrisbeurt.

In de tentoonstelling To clean or not to clean is meegekeken bij het schoonmaken van werken van verschillende materialen. Ook is te zien hoe een beeldenrestaurator werkt aan de restauratie van Double Negative van Louise Bourgeois. Het beeld bestaat uit veel verschillende materialen. Voor de restauratie zijn Röntgenfoto’s gemaakt en is er materiaal-onderzoek gedaan onder een microscoop.

Bekijk hier de uitzending
 
| Meer informatie +
Meer informatie over de tentoonstelling To clean or not to clean (archief 2009)

Meer informatie over de restauratie van Double Negative van Louise Bourgeois