projecten

Online: 10 Topstukken - 1001 Verhalen


Apetrots: Lydia Rood heeft jouw verhaal gekozen! (foto: KMM)

Schrijf met de hele klas mee aan het langste en allerspannendste museumverhaal ooit!

Wie zegt dat kunst niet spannend is? Kijk dan maar eens op www.kmm.nl/10Topstukken. Speciaal voor het Kröller-Müller Museum schreef Lydia Rood ‘De jongen met het doosje’, met een hoofdrol voor een bijzondere jongen en 10 andere topstukken uit het museum. Maar dit verhaal was nog niet af. Tijdens de tentoonstelling ’10 Topstukken – 1001 Verhalen’ (15 maart – 22 september 2013) nodigden we kinderen uit om mee te schrijven aan dit spannende museumverhaal. Door middel van prikkelende kijkvragen bij elk kunstwerk werden kinderen uitgedaagd om goed te kijken en zelf een avontuur voor De jongen met het doosje te verzinnen. Het resultaat was overweldigend: zo’n 500 kinderen stuurden ons hun avonturen toe, honderden verhalen en tekeningen prijkten aan de muur naast de kunstwerken en bezoekers reageerden enthousiast op de frisse kijk van kinderen.

Op verzoek van veel leerkrachten hebben we besloten om het project een vervolg te geven. Van zaal naar 100% digitaal, op een vrolijke jacht naar de ‘ontbrekende’ 501 verhalen. Want hoe mooi zou het zijn om samen alsnog tot 1001 verhalen te komen! Op  www.kmm.nl/10Topstukken vind je het verhaal van De jongen met het doosje, alle kunstwerken én kunnen kinderen hun eigen verhalen en tekeningen uploaden.

Lespakket
Meedoen met de klas is gemakkelijk, leuk en goed te combineren met bijvoorbeeld een kunstproject. Op speelse en interactieve wijze maken de kinderen kennis met het Kröller-Müller Museum, en dat gewoon (via het smartboard) in de klas! Download het gratis lespakket '10 Topstukken - 1001 Verhalen' met alle details, kijkvragen en een uitgebreide lesbeschrijving (onderaan bij voorbeeldbladen), of mail naar educatie@kmm.nl en krijg het lespakket toegestuurd. Als extra cadeau verloten we onder alle nieuwe deelnemers een schoolbezoek van Lydia Rood!

Belangrijke links:

www.kmm.nl/10Topstukken: met alle informatie over het project, het verhaal van Lydia en alle verhalen van de kinderen.
Speciale oproep van Lydia Rood om mee te doen!
Verslag van een schrijfochtend op Basisschool Cavaljé, in Ede.

Interesse om mee te doen of nog vragen? Laat het weten via educatie@kmm.nl.

 
| Voorbeeldbladen +