projecten

Lesmateriaal bij Jan Fabre - Hortus/Corpus (2011)

De tentoonstelling Jan Fabre - Hortus/Corpus is anders dan anders. Vanwege de vreemde, verrassende en soms ook confronterende kunstwerken, maar ook omdat deze werken terug te vinden zijn door het hele museum: niet alleen binnen, maar ook buiten.

Inhoud

Vanwege dit bijzondere karakter ontwikkelde het museum ook een lespakket dat anders is dan anders. Centraal staat dit keer namelijk hoe een grote tentoonstelling als deze tot stand komt. Om dit te ervaren kijken de leerlingen mee door de brillen van 7 museumprofessionals: de kunstenaar, de directeur, de conservator, de restaurator, de educator, de technische dienst/dagbewaking en de medewerker pers en publiciteit.

In een paar vragen: welk kunstwerk wil je laten zien, waarom past dat goed in het museum, is het niet te breekbaar, hoe leg je het uit aan je publiek en hoe krijg je het in de krant?

Digitaal: kopiëren/knippen/plakken

Het pakket bestaat uit 7 leskaarten (de zeven 'brillen'), plus een kaart met algemene informatie - zie onder 'voorbeeldbladen'. Leerkrachten kunnen hier zelf een keuze uit maken en zelf werkboekjes samenstellen. Het materiaal is geschreven voor de onderbouw (voortgezet onderwijs), maar kan naar eigen inzicht worden gekopieerd of aangepast, bijvoorbeeld om het in te passen in het reguliere lesmateriaal. Op deze manier kan elke groep op-maat worden bediend. De volgorde van de brillen/kaarten is niet belangrijk. Door te variëren is het mogelijk de leerlingen te verspreiden over het hele museum. Het museum verwacht (vanwege de kwetsbaarheid van de collectie) actieve begeleiding - zie onze huisregels!

Reacties

Door onze lesmaterialen op deze (digitale) wijze aan te bieden, hoopt het museum het onderwijs zo praktisch mogelijk te bedienen. Eventuele reacties/op- en aanmerkingen om het materiaal nog beter af te stemmen zijn van harte welkom via: educatie@kmm.nl.

 
| Voorbeeldbladen +