projecten

Make me famous! - spel 'Verzamelen als Helene'

Speel het spel

'Verzamelen als Helene’ is een uniek computerspel, waarbij leerlingen (in de voetsporen van Helene Kröller-Müller) op zoek gaan naar bijzondere kunstwerken voor hun verzameling. Net als de stichter van het museum bezoeken ze galeries, ateliers en veilingen waar live geboden kan worden tegen andere spelers van het spel. Het spel, dat deel uitmaakt van het lespakket Make me famous! kan (onder voorbehoud) door de hele klas tegelijk worden gespeeld. In één spel nemen maximaal zes spelers het tegen elkaar op.

Doelgroep: Leerlingen middelbaar onderwijs en andere geïnteresseerden
Aantal spelers: Het spel kan door ongeveer 50 spelers tegelijk worden gespeeld. Aan één spel nemen maximaal zes spelers deel.
Kosten: Het spel kan via deze website gratis worden gespeeld.

 
| Meer informatie +

Het informatieve en interactieve (computer-)spel ‘Verzamelen als Helene’ vormt een belangrijk onderdeel van het lespakket Make me famous!, voor het middelbaar onderwijs. Door het spelen van het spel krijgen middelbare scholieren (zowel VMBO als HAVO/VWO) inzicht in de geschiedenis van zowel de collectie en het museum als de wijze waarop Helene Kröller-Müller haar verzameling bijeenbracht. Tijdens het spel kan ook een beroep worden gedaan op Helene’s adviseur H.P. Bremmer.

Persoonlijke verzameling
De leerlingen worden ‘meegenomen’ naar het begin van de vorige eeuw en bezoeken in de voetsporen van Helene galeries, ateliers en veilingen. Doel is om op basis van eigen smaak en interesses een kunstverzameling samen te stellen. Deze verzameling (die na het spel kan worden uitgeprint) vormt de basis voor de opdrachten in het museum. De opzet van het spel maakt het mogelijk dat de leerlingen ook tegen elkaar spelen. Een werk dat de een koopt, is niet meer beschikbaar voor de ander en op veilingen bieden de spelers tegen elkaar.

Doel van het spel
De educatieve functie (alle spelers hun eigen persoonlijke verzameling) maakt dat het spel geen echte winnaar kent. De verzameling wordt wel beoordeeld door onder andere een groep critici en het ‘grote publiek’, die allen vanuit eigen interesses en voorkeuren hun waardering uitspreken.

Ideale voorbereiding
Natuurlijk is het spel ook los van het lespakket te gebruiken. Scholen die zelf hun lesmateriaal vormgeven, kunnen ‘Verzamelen als Helene’ inzetten als leuke en leerzame introductie op het museumbezoek.