projecten

Zwaan zoekt een vriendje - prentenboek

Centraal binnen dit project staat het prentenboek ‘Zwaan zoekt een vriendje’ (tekst: Sandra Overweg, illustraties: Ingi Jensson).

In dit verhaal maken de kinderen kennis met Zwaan (‘Drijvende Sculptuur Otterlo’ van Marta Pan). Zwaan is populair en krijgt veel aandacht, maar als de deuren van het museum sluiten voelt ze zich heel alleen.


Voorbeeldpagina prentenboek

Ze besluit op zoek te gaan naar een vriendje, maar dat blijkt lastiger dan ze dacht. Wolkenherder (van Jean Arp) is bang voor krassen, De Schreeuw (van Isamu Noguchi) roept wel erg hard en de 56 Vaten (van Christo) zijn zo enthousiast dat de hele toren omvalt. Uiteindelijk belandt Zwaan in de Tuin van Email (van Jean Dubuffet), waar ze niet goed uitkijkt en uitglijdt. 


Voorbeeldpagina prentenboek

De kinderen hebben dan al ontdekt dat alle kunstwerken haar stiekem zijn gevolgd. Samen zorgen ze ervoor dat Zwaan weer veilig terugkeert in haar vijver. Zonder dat ze het weet heeft ze niet één maar juist heel veel vrienden gemaakt.

Het lespakket 'Zwaan zoekt een vriendje' sluit naadloos aan bij het prentenboek, de hoofdpersonen en de thema's.

‘Zwaan zoekt een vriendje’ (Sandra Overweg/Ingi Jensson) is een uitgave van het Kröller-Müller Museum en te bestellen via onlineshop@kmm.nl

 
| Meer informatie +

Hoofdthema: Vriendschap

Het hoofdthema van het prentenboek is ‘vriendschap’, verbeeld door Zwaan die op zoek gaat naar een vriendje. Want hoe doe je dat? Kost het veel moeite of gaat het juist vanzelf? En hoe weet je wanneer iemand een vriend is?


Voorbeeldpagina prentenboek

Spannende vragen, die aansluiten bij de belevingswereld van de kleuter. Daarnaast biedt het prentenboek veel boeiende subthema’s. Bij elk kunstwerk dat Zwaan ontmoet, hoort een ander thema. Zie voor deze thema's de informatie over het lespakket.