Beeldentuin

Een wandeling door de beeldentuin van 25 hectare is een ware ontdekkingstocht. Op soms onverwachte plekken staat hier een unieke verzameling met onder andere beelden van Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra en Jean Dubuffet. Twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin: juweeltjes uit de jaren ’60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen. De tuin is het hele jaar open en ademt ieder seizoen een andere sfeer.
Een plattegrond van de beeldentuin vindt u hier.

Teken
Teken komen overal op plaatsen met lage begroeiing in Nederland voor, dus ook in het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin. De beet van een teek is vaak onschuldig, maar in sommige gevallen kan de ziekte van Lyme optreden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt.
Informatie vindt u op de website van het RIVM.

Een selectie van aanwinsten, te zien in de beeldentuin:


Beeldentuin

Tempeltje van het dagelijks leven van Pjotr Müller

Vanaf oktober 2014 presenteert het museum een tweede kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Pjotr Müller (1947) in de beeldentuin: Tempeltje van het dagelijks leven uit 1986 (215 x 270 x 370 cm). Het in hardsteen gehakte tempeltje maakte voorheen deel uit van de grote installatie Mijn Paradijs. Dit werk, dat inmiddels werd ontmanteld, werd in 1986 voor het eerst getoond in het Kröller-Müller. Nu keert het Tempeltje als enige overgebleven onderdeel weer terug naar het museum.
Het werk is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij.

Het museum heeft meerdere werken van Pjotr Müller in de collectie, vooral werken op papier. Eerder maakte Müller de tijdelijke werken To Noumenon (1987-1988) en Huis van dr. Jung (2004-2007) voor de beeldentuin.
Tempeltje van het dagelijks leven staat in de directe omgeving van het al eerder aangekochte Nuraghe uit 1983. De gladde, strak uitgevoerde Nuraghe vormt een mooi contrast met het Tempeltje, dat de meer barokke kant van Müllers werk vertegenwoordigt. Beide werken houden het midden tussen sculptuur en architectuur en getuigen van Müllers onderzoek naar bouwsels en beeldhouwwerken uit verschillende tijden en culturen, die niet werden gemaakt in een artistieke, maar in een religieuze context.
Tempeltje van het dagelijks leven van Pjotr Müller