archief

10 augustus 2013

Zwoele Zomer Kindermiddag - 75 jaar Kröller-Müller Museum (11.00-16.30 uur)


Met o.a. Theatergroep Wie Walvis, Lydia Rood, Ensemble Judique,
Cinekid, Hotmamahot en Scubabianchi. 

Deze festivaldag speciaal voor kinderen bood voor ieder wat wils: Theatergroep Wie Walvis speelde Moustachio: een grappige, muzikale voorstelling over de liefde. Vorig jaar op de Parade bekroond tot beste kindervoorstelling, maar ook in de beeldentuin een groot succes; lachsalvo's werden afgewisseld door luid applaus.

Marc Heijnen nodigde in Sopacuwa iedereen uit op zijn minidraaimolen, een unieke ervaring die menig bezoeker niet snel zal vergeten.
 
Ensemble Judique wist het publiek te betoveren met de bijzondere voorstelling 'De Kleine Juan' waarbij theater en klassieke muziek elkaar afwisselden en versterkten.

Bij Cinekid konden kinderen ook zelf aan de slag: door een fantasievolle animatie te maken, of in een studio te testen of ze zelf een goede kunstverslaggever zijn. Filmen, presenteren, monteren.. met een heus Zwoele Zomer Journaal als resultaat!

En dan natuurlijk snel naar Hotmamahot, voor de allerbijzonderste kunstpannenkoeken van Nederland. Daarnaast waren er ook rondleidingen van Lydia Rood en BoekieBoekie. En konden de kinderen hun creatieve ei kwijt bij Lea Vervoort waar ze hun eigen illustratie maakten met The Hub als hoofdpersoon. Verder bouwden Jelle Korevaar en Marlou Stoffels met honderden kinderen aan vriendjes voor Zwaan die gezellig ronddobberden in de vijver. In een hoekje van de beeldentuin werd in alle rust een groot en kleurrijk kunstwerk geborduurd onder leiding van Nadja Kuper. 

Maar de hit van de middag was toch wel Scubabianchi, het spannende autootje dat met zijn rondzwemmende vissen, luid getoeter en waterspuitende periscoop alle kinderen achter zich aan kreeg. Al met al een geslaagde middag waar we met veel plezier op terug kijken!


Bekijk hier het programma van deze Zwoele Zomer Kindermiddag met alle voorstellingen en activiteiten.

| Meer informatie +

 

27 juli 2013

Zwoele Zomeravond 2
Met o.a.
Orlando, Birds of Chicago, Hans Aarsman, TAMTAM Objektentheater, Miek Uittenhout, Matzer, Kami & Kamu, TinTypeStudio, artists in residence van HKU en WENDE.

De tweede festivalavond van 2013, met weer een nieuw, feestelijk programma in het kader van het 75-jarig jubileum. Met in de middag het talentvolle Orlando (als akoestisch duo) op het intieme bospodium en na 18.00 uur de prachtige, bijna bezwerende samenzang van het Amerikaanse Birds of Chicago, in het altijd betoverende Amfitheater. In het auditorium kun je je laten verrassen door de unieke kijk van journalist en foto-detective Hans Aarsman en TAMTAM Objektentheater maakt met hulp van het publiek en meegebrachte of gevonden voorwerpen live animatiefilmpjes. Ronduit confronterend is Xantippe, van theatermaker Miek Uittenhout: een overweldigend groot pistool dat volgt, dreigt, maar ook schijnbaar onbezorgd danst. Rondom het grote picknickveld, waar onze vaste cateraar weer zorgt voor heerlijke maaltijden en een verkoelend drankje, verkondigt de charmante Vlaamse postbode mr. Rambour (van poppengezelschap Kami & Kamu) de liefde en kan bij de TinTypeStudio weer een unieke tintype-foto worden gemaakt, naar 19e-eeuws ambacht en met verbluffend resultaat. Verder is er nog theater, van o.a. de HKU studenten/artists in residence en wordt de avond in stijl afgesloten door misschien wel de zwoelste, maar zeker één van de meest bijzondere zangeressen van Nederland: WENDE.

Download hier het programma!

| Meer informatie +

 

13 juli 2013

Zwoele Zomeravond 1 - 75 jaar Kröller-Müller Museum
Met o.a. Davai Perkusion, Compagnie Woest, Rogier Pelgrim, Kleine Scala, TAMTAM, Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet, Zazí, BLISS, Linda Molenaar, TinTypeStudio, artists in residence van de HKU, Merel Kamp en Spinvis.

De eerste Zwoele Zomeravond van 2013, precies 75 jaar na de opening van het museum, zit vol feestelijke verrassingen. Het festival wordt om 15.00 uur geopend met 'vuurwerk' van slagwerkensemble Davai Perkusion. Als de trommels en olievaten zwijgen, nemen de dansers van Compagnie Woest (bij de entree van het museum) en singer-songwriter Rogier Pelgrim het stokje over. De Edese winnaar van de Grote Prijs van Nederland speelt twee keer een akoestische set, middenin het beeldenbos.
Met het hele gezin kan meerdere malen op de avond genoten worden van Kleine Scala, de meest intieme opera van Nederland of bijvoorbeeld van TAMTAM Objektentheater, die met gevonden voorwerpen live (en op geheel eigen wijze) animatiefilmpjes maakt. In het auditorium vertelt Toon Tellegen (vanaf 17.00 uur) twee keer zijn dierenverhalen, live begeleid door Corrie van Binsbergen en haar Wisselend Toonkwintet.
Zazí brengt met twee aanstekelijke sets het mooiste podium van Nederland (het Amfitheater van Marta Pan) tot leven, terwijl er uiteraard ook tijd over blijft voor een zonnige picknick, en alle andere (vaak doorlopende) performances: van o.a. BLISS, Linda Molenaar, TinTypeStudio, de studenten/artists in residence van de HKU en Merel Kamp, met een jubileumreprise van haar onvergetelijke 'Ode'. Een zinderende jubileumavond, afgesloten (om 19.45) door Spinvis: uniek muzikant én vriend van het museum (met ook een eigen jubileumaudiotour!).

| Meer informatie +

 

11 augustus 2012

Zwoele Zomer Kindermiddag - Verhalen

Met Judith Nab, Theatergroep Max, J.O.N.G. Ensemble, Meganimator, Sandra Overweg en Peter van Gestel, Festivalkunst, Schminkgroep en Lucas Steenhuis

 

Het was perfect festivalweer op de Zwoele Zomer Kindermiddag van zaterdag 11 augustus. Ruim 2500 bezoekers, waaronder heel veel kinderen, genoten van grappig theater, bijzondere muziek, spannende performances en heel veel leuke doe-activiteiten.Kunstenaar  Judith Nab nam kinderen in een echte schoolbus mee in haar fantasiewereld, met tunnels, bergen, schapen en..zeepaardjes! In de voorstelling ‘Gezocht: konijn’ van Theatergroep Max  kon je van dichtbij meemaken hoe 3 politieagenten op jacht gingen naar een ontsnapt konijn.Muziek was er tijdens het kinderconcert van J.O.N.G. Ensemble, met een verhaal gebaseerd op  ‘Het hemelse fagotje’ van Annie MG Schmidt. Met als verteller Benjamin Murck, bekend van Spangas. Het Amfitheater zat helemaal vol, en zelfs het veld er omheen was gevuld!Het verhaal van prentenboek 'Zwaan zoekt een vriendje' kwam tot leven bij Sandra Overweg en Peter van Gestel.Kinderen konden zelf aan de slag bij Festivalkunst, waar je met krijt een hele zitkamer mocht kleuren of  een spannende ruimtereis kon maken.Het Zwoele Zomer-schminkteam van Dago Oolthuis veranderde gezichtjes in echte kunstwerken. Maar het is natuurlijk ook heel erg leuk om jezelf te schminken!Bij de eigenwijze Waterbek van kunstenaar Lucas Steenhuis creëerden kinderen door het vertellen van een verhaal of het zingen van een liedje hun eigen fontein.Natuurlijk was ook Meganimator er weer bij, waarmee je zelf animatiefilmpjes maakt en konden kinderen meedoen aan een rondleiding of een pannenkoek versieren en lekker opeten. Artiestiekem tenslotte (ArtEZ) kreeg jong en oud aan het springen en dansen bij de werken van Jan Fabre, onder de bomen. Met deze middag is er een eind gekomen aan deze editie van de Zwoele Zomer in het Kröller-Müller Museum. We genieten met al onze bezoekers nog even na en kijken alweer uit naar de Zwoele Zomer van 2013!

| Meer informatie +

 

28 juli 2012

Zwoele Zomeravond II - Verhalen

Met Nico Dijkshoorn, Knol d’amour, Gadjo Joe, Luiz Marques, Hanneke de Jong en Jonas de Witte, Otis Gibbs, Eefje de Visser, ArtEZ, TV Wartburg, Renee, Meganimator, Delinus, Rob Sweere, Komma4, Jasper Boeke en Helge Slikker

Het duurde even voordat de buienradar het zeker wist, maar uiteindelijk werd het dan toch een prachtige en zelfs zwoele Zwoele Zomeravond. Of zoals een facebookfan schrijft: “een Zwoele zomeravond zoals een Zwoele Zomeravond bedoeld is”.Op de beeldengazons werd volop gepicknickt en door de hele tuin zwierven bezoekers (in totaal meer dan 2000) op zoek naar een volgend concert of een vertelling, bijvoorbeeld van Gadjo Joe, de rondleidersgroep of van Jasper Boeke en Helge Slikker. “Een theaterjuweeltje” tweette een van de bezoekers over deze sprankelende voorstelling van Theatergroep Matzer.Veel enthousiaste reacties kwamen ook op het akoestische concert van Renée (midden in het bos!, zie foto bovenaan) en Otis Gibbs. De Amerikaanse singer-songwriter zorgde met zijn unieke, rauwe stemgeluid en prachtige muzikale verhalen twee keer voor een overvol Amfitheater.Binnen deed Nico Dijkshoorn hetzelfde, met zijn persoonlijke, altijd weer verrassende kijk op de collectie. Tijdens de eerste lezing moest de zaal zelfs even worden afgesloten om te zorgen dat het ook binnen niet té zwoel werd. Een mooi contrast met de prachtige, serene rust bij de video-installatie van Hanneke de Jong & Jonas de Witte, live begeleid door Jeroen den Herder (Ruysdael Kwartet) en studenten van het conservatorium.Ook voor de acts rond het centrale veld was volop belangstelling: voor de humoristische aardappelbijscholing van Knol d'amour, de animaties van de Meganimator, de hoofdsculpturen van Rob Sweere en TV Wartburg, met filmpjes van studenten van ArtEZ en zelfs een 3D-versie van het onverwoestbare Pong.Het nieuwe busje van Delinus verkende ondertussen (geheel volgeladen) de verste uithoeken van de beeldentuin en bij het bewegende kunstwerk van George Rickey zorgde Komma4 met een grappige (bewegings)performance voor heerlijk ongemakkelijke theemomentjes.Eefje de Visser zorgde uiteindelijk voor een indrukwekkend en klinkend slotakkoord, dat in het unieke Rietveld-paviljoen nog lang naklonk. En alsof het zo bedacht was.. vielen toen de eerste druppels.  

| Meer informatie +

 

14 juli 2012

Zwoele Zomeravond I - Verhalen

Met Mondriaan Kwartet (met Guus Janssen), Mondo Leone, Lottie Hellingman, Gadjo Joe, ArtEZ, Thijs van Vuure, Bakkiebike, I Am Oak,  Peter Katz, Janne Schra (Schradinova), Do It Yourself DJ, Electric Circus, Rob Sweere, Ed Sanders en Eva Rovers

Het was in 7 seizoenen Zwoele Zomeravonden zonder twijfel de natste festivalavond, 14 juli in de beeldentuin. Gelukkig heeft het museum sinds vorig jaar de beschikking over enkele overkappingen, die ervoor zorgden dat een groot deel van het programma gewoon door kon gaan. Ruim 1250 bezoekers genoten van alle acts in het museum en de beeldentuin.
 

I am Oak


Peter Katz

Het publiek dat de slechte voorspellingen trotseerde, beleefde in ieder geval een bijzondere avond: met soms zon, een drankje en een hapje, de vrolijke bakfietsbioscoop, de hoofdsculpturen van Rob Sweere, Thijs van Vuure met zijn verrassende 'vervogeling' en de unieke, rondscharrelende robot Dirk... en soms ook flinke regenbuien, die ervoor zorgden dat de optredens van I Am Oak en Peter Katz in het overdekte Amfitheater misschien nóg wel intiemer werden.


Mondo Leone

Binnen bezochten ook veel bezoekers de tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid, met een rondleiding of een speciaal verhaal van Gadjo Joe en de optredens in het auditorium. Het Mondriaan Kwartet trok volle zalen met hun Mondriaanconcert en Mondo Leone verraste met zijn bijzondere en humoristische kijk op de werkelijkheid.


Lottie Hellingman vertelde in het Informatiecentrum en maakte indruk met haar prachtige verhaal over Augustus.


Dansgroep Ed Sanders (De Dansers)

Groot applaus was er ook voor De Dansers, die ondanks onverwachte tegenslag een indrukwekkende voorstelling dansten bij Homme et femme van Eugène Dodeigne.
Van schrijfster Eva Rovers in de zon, via de verrassende klanken van de (bij kinderen zeer populaire) Do It Yourself DJ tot de heerlijk muzikale afsluiter van Janne Schra in de regen: het was een avond veel afwisseling en verrassing. Hopelijk op de 28e gevolgd door een écht Zwoele avond.


Eva Rovers


Do It Yourself DJ


Janne Schra


Gadjo Joe

Meer foto's zijn te vinden op Facebook, waar ook ons speciale fanalbum te zien is met foto's gemaakt door bezoekers


| Meer informatie +

 

13 augustus 2011

Zwoele KindermiddagMet onder andere: workshop 'Me sokke sakke so' (5+) door Theaterschool Koperen Kees i.s.m. NJO Muziekzomer, Gadjo Joe, De Ganzenfanfare, Joris van Oosterwijk en Shanti Straub en TV Wartburg.

Ondanks de ietwat grijze lucht heerste er een zonnige stemming in de beeldentuin van het museum. Kinderen van alle leeftijden genoten van de diverse acts in de beeldentuin. Gelukkig bleef het droog tot het einde van de middag, waardoor alle acts, zoals gepland, buiten door konden gaan. Gadjo Joe vertelde boeiende verhalen, op maat gemaakt voor diverse beelden in de tuin. In het amfitheater speelden Koperen Kees/NJO “Me sokke sakke so”, een vrolijk stuk afgesloten door het zingen van de titelsong door het hele publiek.Bij 'De tovertekening' van Chonk werden kinderen gefotografeerd in hun eigen tekening en in het Techniek Atelier werden 3-D maskers gemaakt. TV Wartburg presenteerde een nieuwe uitvinding (zie foto). Op het mooie (en elektrische – dus milieuvriendelijke) autootje waren twee monitoren gemonteerd waarop het aloude spelletje Pong in 3-D kon worden gespeeld. Dan is het nog helemaal geen makkelijke opdracht om het “balletje” terug te slaan naar je tegenstander! Ook werden er oude tekenfilms vertoond, en maakte Klaas van TV Wartburg lekkere popcorn. Joris van Oosterwijk en Shanti Straub speelden in de buurt van de Needle Tower het verhaal “De boom en de jongen 2”.En door dit alles heen marcheerde De Ganzenfanfare die bij iedereen een lach op het gezicht toverde!

Foto's: Reina Rap/KMM

| Meer informatie +

 

30 juli 2011

Zwoele Zomeravond - 50 jaar beeldentuin!


Acts van o.a Gijs van Bon, Isbells, De Dansers, Raymond van het Groenewoud, Gummbah, Vespaqua, Jeroen Kant, BLISS, Fratelli Fiasco, Willum Geerts en TAMTAM.
Bekijk een impressie van de avond op Youtube

Het was wat minder zwoel dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. Met meer dan 3000 bezoekers was de tweede Zwoele Zomeravond van 2011 een groot succes. Omdat het (zoals voorspeld) de hele avond droog bleef, konden alle optredens, performances en (buiten-)voorstellingen doorgaan zoals gepland en dat leverde veel bijzondere ervaringen op.

De jonge dansers en muzikanten van Ed Sanders maakten veel indruk met hun dynamische en passionele voorstelling Café Ed Sanders, speciaal gemaakt voor de bijzondere locatie. Ondanks het wat frissere weer stond er ook een rij bij Vespaqua, 's werelds eerste rijdende badhuis (foto bovenaan). Veel bezoekers (en met name ook veel kinderen) genoten in een heerlijk warm gestookt bad van een uniek tochtje door de beeldentuin.

Bezoekers die zelf de tuin ontdekten (of deelnamen aan één van de gratis rondleidingen), vonden op de wandelpaden historische citaten van o.a. Helene Kröller-Müller, letter voor letter 'geschreven' door Gijs van Bon's zandschrijver Skryf.

Veel aandacht was er ook voor de verrassende voorstellingen van Fratelli Fiasco en TAMTAM Objektentheater en de BLISS-ful-Picnic van de dames van BLISS, die de bezoekers trakteerden op een glaasje bubbels en veel persoonlijke aandacht.

Binnen, in het auditorium, zorgde cartoonist Gummbah met zijn 'Net niet verschenen boeken' voor uitbundige lachsalvo's, om zijn verrassende vondsten en collages.

Op de (nieuwe) akoestische locatie zorgde Jeroen Kant met zijn ongepolijste en grappige liedjes voor een echte kampvuursfeer.

Het Amfitheater werd stil gespeeld door de Isbells. Hun prachtige, meerstemmige liedjes oogstten veel bewondering, in het sfeervolle kunstwerk van Marta Pan.

Raymond van het Groenewoud zorgde met een prachtig en gepassioneerd concert voor een klinkende afsluiting van de avond. Een overvol Rietveldpaviljoen genoot van nieuwe hits en oude pareltjes, voor een deel versterkt door de unieke constructie van dit monumentale beeldenpaviljoen. 'Heel apart en overzichtelijk', zoals Raymond al had beloofd, maar ook zo gezellig dat het nog bijna zwoel werd. Een mooie opmaat voor een de Kindermiddag (13 augustus - 12.00-16.00 uur) en een zwoel vervolg in 2012. 

Het programma van deze Zwoele Zomeravond kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Ede, restaurant Monsieur Jacques, restaurant De Koperen Kop en Guido Pollemans (gastprogrammeur).

Foto's: Isbells, Fratelli Fiasco: Nel Appelmelk, BLISS, Vespaqua, Gummbah, Jeroen Kant, Raymond van het Groenewoud: Claudia Pieper, Ed Sanders, Skryf: Reina Rap/KMM

| Meer informatie +

 

16 juli 2011

Zwoele Zomeravond - 50 jaar beeldentuin!

Met acts van Hans Dorrestijn, Esther Groenenberg, Fixkes, Georg Traber, Signe Tollefsen, Electric Circus, Ruth Bequart/Kyoko Scholiers, Delinus 3, Theatergroep Dis, Willum Geerts, TAMTAM en nog veel meer! Bekijk een impressie van de avond op Youtube


Willum Geerts

De temperatuur was prima, maar wat was het nat tijdens de eerste Zwoele Zomeravond van 2011. Omdat de voorspellingen dit al aankondigden, had het museum verschillende acts en voorstellingen verplaatst naar droge locaties, zoals het Rietveldpaviljoen en het Amfitheater, met een gloednieuwe overkapping. Geen zwoele zomerse plaatjes dus dit keer, met gazons vol picknickende gezinnen, maar (zeker wat later op de dag) veel poncho’s en paraplu’s, die zich niet lieten weerhouden door de omstandigheden.
Willum Geerts begon nog in de zon, en wandelde met zo’n 150 bezoekers (en een speciale krant) tussen geluid en licht.

Georg Traber had minder geluk. Zijn kwetsbare performance ‘Heinz baut’ (geïnspireerd op de werken van Kenneth Snelson) kon niet doorgaan en werd vervangen door een andere performance, in de grote beeldenzaal. Anders, maar zeker ook indrukwekkend. De bezoekers in de draaimolen van Ruth Becquart en Kyoko Scholiers (BRIEF) zaten in ieder geval droog, en luisterden naar de briefcitaten.

Kinderen (en ook veel volwassenen) genoten ook van het unieke (robot-)aapje Mono en Delinus 3, het minibusje dat ook in de regen veel bezoekers meenam naar de onbekendere hoekjes van de beeldentuin. Theatergroep DIS en hun SRV-wagen waren verhuisd naar het Rietveldpaviljoen, waar de voorstelling veel publiek en enthousiasme oogste.In het Amfitheater genoten veel bezoekers van de indrukwekkende stem van Signe Tollefsen en de vrolijke, relativerende liedjes van Esther Groenenberg en band. Tijdens een fikse bui besloten de dames ook samen nog even te spelen. Een uniek moment voor de bezoekers die er toevallig nog zaten.


Andere hoogtepunten waren uiteraard de humoristische en informatieve lezing van Hans Dorrestijn en het concert van de Fixkes, die de dag toch nog wisten te besluiten met een zwoel, zomers concert.

Bekijk een impressie van de avond op Youtube

Foto's: Performance Willum Geerts: Willum Geerts, Mono the Monkey, Esther Groenenberg, Hans Dorrestijn, Fixkes: Nel Appelmelk, Signe Tollefsen, Georg Traber: Reina Rap/KMM

| Meer informatie +

 

14 augustus 2010

Zwoele Kindermiddag

Met acts van: Het Ensemble, Koos Meinderts, Fools, Hanna Jansen, Chonk, AR+RFID Lab, De Dansende Mannetjes en Miriam.


Het Ensemble

De allereerste Zwoele Kindermiddag op 14 augustus was een groot succes. Het museum trok op deze zonovergoten middag boordevol spannend theater, leuke workshops en mooie muziek, ruim 1000 bezoekers (bezoekertjes) meer dan op andere zaterdagen.


Ademloos luisterden en keken zowel kinderen als volwassenen naar Hanna Jansen (i.s.m. Stella Den Haag) die midden in het bos de sprookjesachtige voorstelling ‘M’n huis is niet m’n thuis’ speelde.

Het Amfitheater barstte bijna uit zijn voegen tijdens het concert van Het Ensemble (foto bovenaan). De jonge musici speelden het beroemde muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’ in een heel nieuw jasje, onder regie van coach en acteur Bram van der Vlugt.Met de duikboot van Kapitein Kosto van Fools konden kinderen onder zee de allerdiepste oceanen van de aarde onderzoeken. En dat het spannend was bleek wel uit de reacties die te horen waren vanuit de duikboot.


Foto: Matthijs Meinderts

Het publiek hing aan de lippen van Koos Meinderts die voordroeg uit eigen werk. Hij schreef al meer dan 30 kinderboeken en ook heel veel mooie kinderliedjes.Creatievelingen die liever zelf de handen uit de mouwens steken maakten zelf kunst met de grappige schildermachines van kunstenaarsgroep Chonk.Maar ook bij het AR+RFID Lab was het druk. Hier kon je onderzoeken hoe je via de computer iets kunt toevoegen aan wat je echt ziet.


Foto: Matthijs Meinderts

De Dansende Mannetjes waren als snel voorzien van kleurrijke tekeningen en veranderden langzaam in een echt kunstwerk. Tenslotte presenteerde Miriam de ‘Appelfiets’, de gezondste fiets van Nederland, met altijd een appeltje voor de dorst.Kijk op ons Youtube kanaal voor eem impressie

Het programma van deze eerste Zwoele Kindermiddag kwam tot stand in samenwerking met: Stichting Schrijvers School Samenleving, NJO Muziekzomer, Museumrestaurant Monsieur Jacques, Restaurant De Koperen Kop en Guido Pollemans (gastprogrammeur).

| Meer informatie +

 

1 augustus 2010

Extra!! BOT: kinderworkshop + concertOp de Zwoele Zomeravond van 31 juli speelde BOT al in een bomvol auditorium en speciaal voor het museum kwamen ze nog één keer naar het museum voor een concert + een piepende en knarsende kinderworkshop die een kijkje geeft in hun wonderlijke muzikale keuken. Ruim 20 kinderen deden mee aan de workshop.

BOT is een samenwerking van geluidskunstenaar Geert Jonkers en de Arnhemse band BEU. Hun ongepolijste concert vol vreemde en grappige muziekmachines was dé hit op Oerol 2009.

Een impressie:

| Meer informatie +

 

31 juli 2010

Zwoele Zomeravond – Forward

Met acts van o.a. Huub van der Lubbe, Cie Puppets, Monica da Silva Trio, BOT, Xavier Fontaine, Merkel&Vannix, BLISS, Vereniging Natuurmomenten, Leander Haaitsma en 2movedancecompany.


Merkel&Vannix

Met een gierend olievat, een stampende cementmolen en negen ritmisch klapperende kunstgebitten zorgde de band BOT voor een prachtig besluit van de Zwoele Zomeravonden van 2010. Ook de derde Zwoele Zomeravond, met als thema forward, was een groot succes. Een recordaantal van ongeveer 2500 bezoekers genoot in de beeldentuin en het auditorium van het museum van verrassende performances, intieme optredens en de zon, die zich gelukkig toch nog liet zien.Vanwege de kans op regen had het museum (voor de tweede keer in zeventien edities) de voorstelling van BOT en het concert van Huub van der Lubbe uit voorzorg naar binnen verplaatst. Zanger en dichter Van der Lubbe kon daar rekenen op een overvolle zaal en een staande ovatie. Naast zijn poëtische nummers en zijn gedichten verraste hij het publiek door zich bij één van de nummers te laten begeleiden door de muzikanten van BOT, op zingende zaag, tuba en harmonium. Een unieke samenwerking die tijdens de gezamenlijke soundcheck spontaan was ontstaan.Ook veel belangstelling was er voor de poppenspelers op het centrale veld. Het brutaal rondsnuffelende echtpaar Jottnjol, van acteurs Merkel&Vannix zorgde overal voor veel tumult, een enkel handeltje en vooral veel lachsalvo's, Compagnie Puppets hield het juist heel intiem, met kleine voorstellingen in de handpalm. Een bijzondere ervaring voor de eigenaar van de hand, maar ook voor de paar mensen die stiekem konden meekijken.Verderop in de tuin trok ook de BLISS-Superstore veel publiek, dat zich ter plekke graag liet verrassen door het liefdevolle assortiment en de enorme toewijding waarmee de winkeldames eventuele aankopen inpakten. Bij de 'Bronzen boom' zorgde de Vereniging Natuurmomenten, met een route door een minder bekend deel van de beeldentuin voor een hernieuwde waardering van de natuur, volgens de boswachters om naast alle kunstwerken ook het groen nog eens extra te accentueren. Net als op de andere avonden maakten ook veel bezoekers weer gebruik van een gratis rondleiding, met informatie over de sculpturen, de kunstenaars en de geschiedenis van het museum.Tegen het einde van de avond vielen de eerste druppels. Geen probleem voor het Monica da Silva Trio (cabaretiers Arjen Lubach en Tim Kamps) dat voor hun voorproefje van hun nieuwe cabaretprogramma het Amfitheater voor de zekerheid al had verruild voor de Kas-tent, voor de dansers van 2movedancecompany was het juist een extra uitdaging. De filmische en acrobatische dans zorgde in combinatie met de gladde auto voor een bijzonder dansspektakel, dat kon rekenen op een enorm applaus.Op dat moment waren de andere (kwetsbare) performances gelukkig al afgelopen. Leander Haaitsma trok de hele avond weer veel aandacht met haar 'Curious Accident': een doodstille Roodkapje, ongelukkig gestruikeld in een konijnenhol. Ook Xavier Fontaine viel op met zijn rolperformance (geïnspireerd op o.a. de liggende Niobe van Constand Permeke). Langzaam en zeer gecontroleerd rolde de Franse (mime-)kunstenaar over het gras, over het pad en door de struiken, steevast gevolgd door veel verbaasde blikken.Zoals gezegd verzorgde BOT in het auditorium het slotconcert. De verrassende samenwerking tussen Odd Enjinear (én Zwoele Zomergast) Geert Jonkers en de Arnhemse band BEU, en hun stemmige liedjes op het ritme van de meest vreemdsoortige machinerie was de ultieme afsluiter van de avond en deze jubileumeditie van de Zwoele Zomeravonden!

Op ons YouTube kanaal vindt u een impressie van deze avond.

Foto BOT: Hans Hendriks - foto's BLISS, 2movedancecompany, Leander Haaitsma: Michiel van Abbe

| Meer informatie +

 

17 juli 2010

Zwoele Zomeravond – Still

Met o.a. Stef Kamil Carlens, Nico Dijkshoorn, Stephen Bain, The Primitives, Yevgueni, Leander Haaitsma, Instituut voor de Loslopende Mens en Jaap Robben.


Yevgueni in het Amfitheater

Ook de tweede Zwoele Zomeravond van de jubileumeditie 2010 was een groot succes. Zo'n 1700 bezoekers genoten van de zomerse sfeer in de beeldentuin en van de vele bijzondere optredens en performances. Yevgueni zette het prachtige Amfitheater twee keer volledig op z'n kop. Na een indrukwekkende eerste set, zat het theater de tweede keer voor aanvang al helemaal vol en in het zonnetje werd volop genoten van de prachtige, humoristische en soms ontroerende Nederlandstalige liedjes van het trio, die in eigen land de kleine podia allang ontgroeid zijn, maar in de woorden van zanger Klaas Delrue zaterdag voor het eerst ook in Nederland 'een volle zaal' trokken. 


Nico Dijkshoorn in de Kas-tent

Ondertussen was het ook druk bij de Kas-tent, waar Nico Dijkshoorn onder andere een verhaal voorlas over de beeldentuin en het kijken naar kunst, ter plekke geschreven tussen het zonnende en picknickende publiek. Bij het huisje van Stephen Bain was het ook onverminderd druk. De Nieuw-Zeelandse gast vertelde na de performance te hebben genoten van de relaxte sfeer en de grote variatie aan verhalen en gesprekken die hij tijdens de avond had gevoerd.


LaMelis met 'Sur la table, Sir'

Verborgen tussen de rododendrons (bij de 'zuiltjes' van Hamilton Finlay) zorgde choreografe Helma Melis voor een unieke versmelting van natuur en dans, terwijl de Vlaamse/Britse theatergroep The Primitives bij het herrijzende Rietveldpaviljoen onder veel belangstelling en vaak tot grote hilariteit de 'Dag van de Timmerman'  vierde.


The Primitives met 'Timber'

Ook de performances van Leander Haaitsma ('Waar ga je hene') en het Instituut voor de Loslopende Mens trokken veel belangstelling, net als de voordrachten van dichter/schrijver Jaap Robben, de gratis rondleidingen en de kunstwerken van de twee Zwoele Zomergasten (Judith Nab en Geert Jonkers). Geheel in stijl werd de 'Still-avond' afgesloten met een bijzonder intiem 'huiskamerconcert' van Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon en uniek in zijn originele en doorleefde muziek. Een magisch einde van een bijzondere avond en een prachtige opmaat naar de derde (en afsluitende) avond van dit jubilerende festival!


Stef Kamil Carlens in de Kas-tent

Foto's: Wieneke Hofland - pixelsvolpassie.nl

Klik hier voor meer informatie over de Zwoele Zomeravonden.

Yevgueni in het Amfitheater op youtube
Download hier het programmaboekje van 17 juli

| Meer informatie +

 

3 juli 2010

Zwoele Zomeravond – Rewind

Met o.a. Stevie Ann, Vincent Bijlo, Eefje, Vloeistof, Theatergezelschap Aardlek, Micha Hamel, Radio Barkas, Het Meubilair en Guido Pollemans.


Vloeistof

Zaterdag 3 juli vond een zeer zwoele aftrap van de lustrumeditie van de Zwoele Zomeravonden plaats. Bezoekers genoten door de hele beeldentuin van optredens en performances, lekkere hapjes en drankjes of een meegebrachte picknick.In het Amfitheater werd vroeg op de avond geboeid geluisterd naar de dichtkunsten van Micha Hamel en melancholische liedjes van Eefje.Op het grote veld kwamen verschillende acts samen. Miranda Poel trakteerde namens het Food4you Festival op eetbare snelgedichten, het mobiele radiostation Radio Barkas draaide nostalgische plaatjes en Het Meubilair zorgde voor een verrassing in de kleinste en gezelligste kroeg ‘Bar in a Box’. Vermoeide lijven werden vakkundig opgelapt met een stoelmassage en er waren gratis rondleidingen langs de topstukken uit de collectie.

Even verderop, vlak bij de Needletower van Kenneth Snelson was de dynamische familievoorstelling ‘Wrak’ van Theatercollectief Aardlek te zien. De echte avonturiers stapten bij Vloeistof in een Volvo 740 en maakten midden in het bos een spannende reis door de wereld van muziek en dans (zie foto bovenaan de pagina).Guido Pollemans bedacht speciaal voor deze avond een confronterende rondleiding door de beeldentuin. Voor de multimediale installatie van Zwoele Zomergast Judith Nab moesten bezoekers even wachten op hun beurt. Maar de ervaring was het meer dan waard en goed nieuws: 'Nightshot' is nog tot 30 juli te beleven in de beeldentuin.In de ‘Kas- tent’ ontworpen door kunstenaar Anton der Kinderen, was het gezellig druk bij het optreden van cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Tijdens een fikse regenbui werd men binnen nog getrakteerd op een spontaan extra optreden van Eefje in het auditorium.Toen de zon weer doorbrak was het aan singer/songwriter Stevie Ann en haar begeleiders om de avond met een intiem concert op een bijzondere manier af te sluiten. Na een staande ovatie namen we afscheid, tot de volgende Zwoele Zomeravond!


Op ons YouTube kanaal vindt u een impressie van deze avond

| Meer informatie +

 

22 augustus 2009

Zwoele Zomermiddag

Lavalu

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 22 augustus vond de laatste Zwoele Zomermiddag van 2009 plaats. Op het centrale veld zorgde fotograaf en (levens-)kunstenaar Mamabart weer voor een creatieve workshop. Kinderen van alle leeftijden maakten in het zonnetje een kleurige luchtballon. Met in het mandje een foto van henzelf, wat voor een verrassend effect zorgde. Op het veld was weer een uitgebreid aanbod van lekkere lunch-hapjes en drankjes. Rondleiders zorgden voor de nodige verdieping en ook de stoelmasseurs waren weer aanwezig.

De succesvolle Zwoele Zomerreeks werd afgesloten met een bijzonder concert van de Arnhemse band Lavalu. Jong en oud genoot van de muzikale interactie tussen de bandleden en zangeres Marielle Woltring betoverde met haar stem het publiek in het Rietveldpaviljoen. Zonder toegift liet men de band niet vertrekken! Een gedroomd einde van deze laatste Zwoele Zomer in het Kröller-Müller Museum. En we doen ons best om u ook in 2010 weer een mooie Zwoele Zomer te bezorgen…

Een impressie van de Zwoele Zomermiddag op 22 augustus:
workshop Mamabart Zwoele Zomermiddag
luchtballon workshop Mamabart Zwoele Zomermiddag
Zwoele Zomermiddag Kröller-Müller Museum
Lavalu Zwoele Zomermiddag Kröller-Müller Museum

| Meer informatie +

 

20 augustus 2009

Zwoele Zomermiddag

En zwoel was het zeker, op deze tweede Zwoele Zomermiddag. Tegen twee uur vanmiddag stond de thermometer in Otterlo op 38 graden, wat samen met het landelijke weeralarm zorgde voor een relatief rustige maar toch zeer gezellige Zwoele Zomermiddag. Het centrale veld was vanmiddag van de kinderen, die met veel plezier deelnamen aan de workshop van fotograaf en (levens-)kunstenaar Mamabart. Samen met de kunstenaar maakten ze een eigen luchtballon, met in de prachtig versierde mandjes..een foto van zichzelf. Voor degenen die het gemist hebben, ook zaterdag zal Mamabart aanwezig zijn in de beeldentuin! In de schaduw van het Rietveldpaviljoen zorgde orkest de ereprijs met zangeres Vera Westera voor een perfecte afsluiter van deze lome middag. De zomerse klanken van Stevie Wonder, James Brown en de Red Hot Chili Peppers kregen een aantal bezoekers zelfs nog even aan het swingen, heel rustig en met een drankje in de hand.

Een kleurrijke impressie van een geslaagde, tropische zwoele middag:


| Meer informatie +

 

8 augustus 2009

Zwoele Zomermiddag

Cubus Zwoele Zomermiddag
Op de eerste Zwoele Zomermiddag op 8 augustus werd het publiek achtereenvolgens getrakteerd op een concert van Nyacha en een muzikale tocht door de beeldentuin, bedacht en uitgevoerd door Cubus (NJO). Op de gazons lieten veel mensen zich de hapjes en drankjes smaken, deed men mee aan een rondleiding en ook de stoelmassages waren in trek.

Een impressie van de Zwoele Zomermiddag van 8 augustus:
Nyacha Zwoele Zomermiddag
Nyacha liet het Rietveldpaviljoen dansen! De band werd in 2002 opgericht in Beira (Mozambique), door acht studenten. Op dit moment touren ze met hun energieke, aanstekelijke Afrikaanse muziek over de hele wereld.
Nyacha Zwoele Zomermiddag
Cubus Zwoele Zomermiddag
Speciaal voor deze middag ontwikkelde het ensemble Cubus een zeer bijzondere ontdekkingstocht, met een unieke combinatie van kunst en klassieke muziek. Vanuit de Jardin d’émail liep een grote stoet bezoekers langs bijzondere locaties en kunstwerken in de beeldentuin, waar steeds een uniek optreden te beluisteren was.
Cubus Zwoele Zomermiddag

Cubus Zwoele Zomermiddag
stoelmassage Zwoele Zomermiddag
Stoelmassages op het grasveld

Het programma van deze Zwoele Zomermiddag kwam tot stand in samenwerking met Mundial Producties en de Internationale Muziekzomer Gelderland.

| Meer informatie +

 

25 juli 2009

Zwoele Zomeravond – inspiratie

Met o.a. Joe Baele (BE), Radio Barkas, Waterlanders, Joke van Leeuwen, Anneke van Giersbergen, Totram Griebe, Miek Uittenhout, Hagar Peeters, Blote Badgast, Eva de Roovere (BE) en Zwoele Zomergasten Nathalie Bruys en Geert Jonkers.Anneke van Giersbergen

Ook de tweede Zwoele Zomeravond was zonnig genoeg voor een lekkere picknick tussen de voorstellingen, performances en concerten door. Het thema van deze extra lange avond was: inspiratie. Met ruim 1500 bezoekers was deze Zwoele Zomeravond wederom een groot succes.

Anneke van Giersbergen, wereldberoemd geworden met de rockformatie The Gathering, kreeg tot twee maal toe het Amfitheater vol. Met een intiem soloconcert zong de zangeres met één van de mooist stemmen van Nederland de sterren van de hemel.

radio barkas zwoele zomeravond

Radio Barkas zorgde voor inspiratie met muziek uit de jaren '50 en '60. Het kleinste mobiele radiostation zorgde voor een ouderwetse picnicksfeer in de beeldentuin. Muziek was maar één van de onderdelen die een rol speelde in de voorstelling 'Aan tafel' van Blote badgast. Gemixed met mime, dans en theater werd het publiek op geraffineerde wijze bespeeld. De twee geluidskunstwerken van Zwoele Zomergasten Nathalie Bruys en Geert Jonkers verrasten het publiek met onverwachte klanken in de beeldentuin. Deze kunstwerken zijn de hele zomer in de beeldentuin te bewonderen en te beluisteren.

miek uittenhout zwoele zomer

Op onverwachte plekken in het bos doken theatrale figuren op. Een fantasievolle, absurde en soms wrange installatie van Miek Uittenhout: HOT. Wie nog verder het bos indook werd door Waterlanders getrakteerd. Speciaal voor deze avond werd een theatrale belevenis ontworpen bij de 18 liggende houten mannen van Tom Claassen. Stoere bezoekers kropen (letterlijk) in de jas van één van de mannen en lieten zich verrassen door een onvergetelijke ervaring.

hagar peeters zwoele zomer

Ook Hagar Peeters zorgde voor drukte in en om het Amfitheater. Op deze prachtige intieme plek onder de bomen droeg de bekroonde auteur inspirerende gedichten voor aan een ademloos publiek. Literatuur vond men ook in het Rietveldpaviljoen, waar auteur en illustrator Joke van Leeuwen vertelde over 'Een halve hond heel denken', haar grappige en inspirerende boek over kijken naar kunst.

joe baele zwoele zomer

De Vlaamse meesterverteller Joe Baele bracht luisteraars naar de mooiste uithoeken van de fantasie. Aangeschoven bij zijn prachtige woonwagen nam hij jong en oud mee met zijn verhalen uit alle windstreken. Totram Griebe was afgedaald naar het bosdal en confronteerde één voor één de bezoekers met de performance 'I hope to meet you'. Aan het begin van de avond stonden professionele rondleiders klaar voor een rondje door de beeldentuin of het museum en tussen de voorstellingen door maakten veel bezoekers gebruik van een rustgevende stoelmassage.

eva de roovere zwoele zomer

De afsluiter van deze Zwoele Zomeravond was Eva de Roovere. Zou het door haar nummer 1 hit komen? Het Rietveldpaviljoen was niet eerder zo vol met mensen. Ruim een half uur voor het concert waren alle stoelen al bezet. De Vlaamse zangeres zorgde met haar band voor een sfeervol concert vol poëtische teksten en zong natuurlijk haar 'Fantastig tog'.

Binnenkort op ons Youtube kanaal: een videoverslag van de Zwoele Zomeravond. Hou de site in de gaten voor een update.

Kranten over de Zwoele Zomeravond: Ede Stad en De Gelderlander

| Meer informatie +

 

11 juli 2009

Zwoele Zomeravond – illusie


Met o.a. Delinus, Merel Kamp, BLISS, Daan Hofman, Aaf Brandt Corstius, Aardlek, Bliss, Kaas Kwartet (DU/NL/BE), Jan Rot, 2movedancecompany, AR+RFID Lab, Henk Hofstede/Robert-Jan Stips (De Nits) en Zwoele Zomergasten Nathalie Bruys en Geert Jonkers.

Henk Hofstede Zwoele ZomeravondMerel Kamp Zwoele Zomeravond

 

 

 

 

Het was geen illusie: na een week regen brak op de eerste Zwoele Zomeravond de zon door! Ruim 1500 cultuurliefhebbers genoten volop van de optredens en allerlei lekkers op de uitgestrekte grasvelden in de beeldentuin. De avond stond helemaal in het teken van de fantasie en het spelen met verwachtingen.

Merel Kamp maakte veel indruk met haar spectaculaire performance ‘Ode’. Het publiek volgde ademloos hoe zij heel rustig een boom op en af liep. Theatergroep Aardlek speelde de voorstelling ‘Anderland’, met een minihuiskamer met levende kippen en een verrassende bijrol voor het publiek. In het informatiecentrum zorgde het Kaas Kwartet, met een gastoptreden van Tjerk van der Ham op vibrandoneon, voor een eigenzinnige interpretatie van klassiek repertoire.

In de BLISS Biergarten, midden in het bos, zorgden mooie dames voor een portie geluk en zaligheid voor iedereen. Een vervreemdende performance, net als de virtuele ‘Tuin der lusten’ van de studenten en ontwerpers van het AR+RFID Lab. De mobiele cafétrein was één van de vier wonderlijke installaties van theatermaker/performer Delinus. Wie instapte maakte een ritje langs de mooiste plekjes van de beeldentuin, onder het genot van een drankje en onvervalste cafémuziek. Luierend vanuit een strandstoel bekeken velen het hartstochtelijk dansduet ‘Sisterhood’ van 2movedancecompany onder choreografie van Piet Rogie.

In het Amfitheater las Aaf Brandt Corstius voor uit haar boek met columns in nrc.next. Zij boeide het publiek in het bomvolle theater met haar fantasievolle en vaak grappige teksten. Het Amfitheater vormde ook het decor voor singer/songwriter Daan Hofman. Zijn melancholische liedjes ontroerden en zorgden voor een dromerige sfeer. Professionele rondleiders maakten met liefhebbers een rondje door de beeldentuin of het museum en vermoeide gasten konden gebruik maken van een rustgevende stoelmassage.

De twee geluidskunstwerken van Zwoele Zomergasten Nathalie Bruys en Geert Jonkers verrasten het publiek met onverwachte klanken in de beeldentuin. Deze kunstwerken zijn de hele zomer in de beeldentuin te bewonderen en te beluisteren. Jan Rot bezong zijn heel persoonlijke visie op het thema ‘illusie’ in het Rietveldpaviljoen. Henk Hofstede en Robert-Jan Stips van de Nits lieten het Rietveldpaviljoen bijna uit zijn voegen barsten. Het unieke concert van deze muzikanten pur sang was de gedroomde afsluiter van deze bijzondere zomeravond.

Foto's: Henk Hofstede (l) en Merel Kamp (r), fotografie KMM/Margriet Vooren

Bekijk een Impressie van de eerste Zwoele Zomeravond op ons Youtubekanaal

| Meer informatie +

 

16 augustus 2008

Zwoele Zomeravond - Verlangen


Met o.a. Sensuàl, Gerard van Maasakkers en JW Roy, F. Starik, Babok, De Kazerne, Ragazze Kwartet, Eefje Wentelteefje, Dennis Gaens, Jaap van Keulen, Haico, D!O, Tsead Bruinja
  

v.l.n.r.: Eefje Wentelteefje Roadshow en Gerard van Maasakkers en JW Roy in een overvol Amfitheater (foto's: Margriet Vooren/KMM)

Met een prachtige zonsondergang en een swingend concert van Sensuàl werd zaterdag de laatste Zwoele Zomeravond van 2008 op passende wijze afgesloten. De avond, geheel in het teken van ‘verlangen’, trok een recordaantal bezoekers (ongeveer 1800 personen).

Tientallen picknickkleden kleurden de zonnige beeldengazons en ook de optredens en activiteiten, verspreid over een groot deel van de beeldentuin en het museum, trokken weer veel belangstelling. Bosnimf Tamara Rosso verleidde tientallen bezoekers tot een ontdekkingsreis door de tuin, terwijl binnen tweemaal een vol informatiecentrum genoot van het talentvolle Ragazze Kwartet, met celliste Larissa Groeneveld. De productie Talkpoeder, met onder andere F. Starik en Jaap van Keulen, verraste een goed gevuld Rietveldpaviljoen met een bijzondere mix van literatuur, muziek en zelfs breakdance, terwijl op de achtergrond steeds veel nieuwsgierigen even gluurden naar de wonderlijke bewoners van de ‘Iglo’ van theatergroep Babok. Ook Eefje Wentelteefje en haar poppenkast konden rekenen op veel bezoekers, net als de optredens van dichter Tsead Bruinja, met een bloemlezing uit zijn Friese gedichten. De installatie van het Kooklab werd zelfs zo goed bezocht dat het Aziatische laantje met de honderden zelfgemaakte insecten al voor het einde van de avond was ‘leeggeplukt’. Dat maakte de luisteraars bij Gerard van Maasakkers en JW Roy niet meer uit. Zij genoten in het intieme Amfitheater van een uniek dubbelconcert van deze Brabantse rasmuzikanten, die met aanstekelijk muzikaal plezier wisten te raken en te ontroeren. Een onvergetelijke ode aan het verlangen en de prachtige avond, bekroond met een minutenlange staande ovatie.

Het museum dankt de Turing Foundation en het VSBfonds, zonder wie de Zwoele Zomeravonden niet mogelijk waren geweest en de samenwerkingspartners (Literair Productiehuis de Wintertuin en de Internationale Muziekzomer) en hoopt ook in 2009 weer vier nieuwe Zwoele Zomeravonden te kunnen presenteren.

| Meer informatie +

 

2 augustus 2008

Zwoele Zomeravond - Verwondering


Met o.a. Neco Novellas, Bas Haring, Leine, Odd Enjinears, LaMelis, Astrid Lampe, Guido Pollemans, Toeac, Oscar Prinsen, Radio Barkas, Marten de Paepe
  

v.l.n.r.: Leine in het intieme Amfitheater, Neco Novellas laat het Rietveldpaviljoen swingen (foto's: Margriet Vooren/KMM)

Ook de derde Zwoele Zomeravond van 2008 zorgde weer voor een gezellig drukke beeldentuin. Bijna 1700 bezoekers genoten van het mooie weer en de bijzondere optredens.
Bijzonder was zeker het duet C.C.A.G. van dansgroep LaMelis onder het langzaam bewegende kunstwerk ‘Two vertical, three horizontal lines’ van George Rickey, maar ook de intieme optredens van Marten de Paepe en Leine in het Amfitheater oogstten veel succes.

Schrijver en filosoof Bas Haring en schrijfster Astrid Lampe illustreerden hun persoonlijke visie op verwondering met een persoonlijke keuze van citaten, verhalen en gedichten en midden tussen het picknickende publiek zorgde Nederlands’ kleinste zendstation Radio Barkas, compleet met picknickkleden en oude transistorradio’s voor een vrolijke muzikale noot. Verder werd er weer volop gespeeld in de ‘Speeltuin voor volwassenen’ van het ‘Instituut voor de Loslopende Mens’ en was er veel belangstelling voor het mechanische rariteitenkabinet van de Odd Enjinears, dat iedere bezoeker verraste met een persoonlijk privé-concert.

Voor het meeste verwondering zorgde misschien wel theatermaker en acteur Guido Pollemans, die na een bosbar (2006) en een kijkdoos (2007) de bezoekers dit jaar verraste met een wonderlijk fantasiedier: de lemma. De hele avond tuurden tientallen mensen op het evenemententerrein naar dit zeldzaam schuchtere dier en werden er, ook door een prachtige rol van de acteur/boswachter, door de hele beeldentuin persoonlijke (kijk-)ervaringen uitgewisseld.

Neco Novellas sloot de avond op gepaste wijze af. Deze unieke band bracht met hun mix van onder andere authentieke Chopi-muziek, samba, funk en jazz een vol Rietveldpaviljoen aan het dansen. Een feestelijke afsluiting van een zeer geslaagde avond!

| Meer informatie +

 

19 juli 2008

Zwoele Zomeravond - Verbeelding


Met o.a. Gabriel Rios, Lydia Rood, Warner&Consorten, Stille Fanfare, Lucky Fonz III, TamTam Objectentheater, Vicky Francken, Joost II Sickenga, Anna Pleiter  

v.l.n.r.: Gabriel Rios in het auditorium, Warner&Consorten - Bokkesprongen (foto's: Jilles Verbeek)

En ineens was er toch nog blauwe lucht! Na een hele middag nattigheid, werd het om half 6 toch nog droog en wist zelfs de zon nog een gaatje te vinden in het dikke wolkendek. Goed nieuws voor de ongeveer 650 bezoekers die de middagbuien hadden getrotseerd om naar het museum te komen, maar ook voor enkele artiesten, die ondanks alle weersvoorspellingen toch graag gebruik wilden maken van de bijzondere sfeer van de beeldentuin.

Warner&Consorten nam het publiek op onnavolgbare wijze mee over de natte beeldengazons en de Stille Fanfare trok onverstoorbaar over de paden, langs de druk bezochte multimediapresentatie van Joost II Sickenga en rond de tenten van kunstenaar Lambert Kamps, waar bezoekers elkaar fanatiek bestookten met een interactieve bokshandschoen. De bezoekers die zelf rondliepen werden aangenaam verrast door de bijzonder smaakvolle insecten van het Kooklab, die in hun doorzichtige coconnetjes alle buien hadden doorstaan. Binnen was veel applaus voor Lydia Rood en Vicky Francken en genoot drie keer een vol informatiecentrum van het roestige en humoristische sprookje van Tam Tam Objektentheater. Na Lucky Fonz III, die veel indruk maakte met zijn poëtische liedjes, sloot Gabriel Rios de avond op onnavolgbare wijze af. In het auditorium luisterden meer dan 400 bezoekers ademloos naar zijn intieme concert, kwetsbaar maar met soms ook nog wat Latijns-Amerikaanse zon. Na alle regen van de middag en de opklaringen op de avond een gepast zwoele afsluiter van een bijzondere festivalavond!
Recensie van Ede Stad op http://www.edestad.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Zwoele-Zomeravond-ondanks-weer-toch.241045.news#

| Meer informatie +

 

5 juli 2008

Zwoele Zomeravond - Verleiding


Met o.a. Joris Linssen en Caramba, Xantippe, MartHa!Tentatief, De Kazerne, Instituut voor de Loslopende Mens, Olaf Mooij, Els Moors, Helmut Smits


v.l.n.r. De Tilburg Cowboys, Joris Linssen en Caramba (foto's: Jilles Verbeek)

Ruim 1200 bezoekers lieten zich op de eerste Zwoele Zomeravond van 2008 verleiden door een levendig programma vol muziek, theater, literatuur en kunst. Verleiding was bijvoorbeeld te vinden in de voorstelling Arabische Nachten, van Productiehuis De Kazerne. Op een intieme plek in het bos luisterden bezoekers geboeid naar een sensueel Arabische gedicht, begeleid door de klanken van de U'd (Arabische luit). Bij De Tilburg Cowboys in het Amfitheater werd op ludieke wijze nog eenmaal uitbundig alle geneugten van hun sigarettenverslaving bezongen. De avond is afgesloten met een concert vol Hollandse melancholie en Mexicaans verlangen van Joris Linssen en Caramba in combinatie met de verleidelijke tango’s van El Gancho. Met een staande ovatie in een vol Rietveldpaviljoen kwam een einde aan deze openingsavond.

 

 

 

 

 

 

 


.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Jillis Verbeek

 


Recensie NRC Next: http://www.nrcnext.nl/uitenthuis/article1175466.ece

 

| Meer informatie +

 

18 augustus 2007

Zwoele Zomeravond - Passie


Met onder andere: Rick de Leeuw, Sees Travels, Bart Groenewegen, Powerboat, Marita Kratz, Vrouwkje Tuinman, Al Galidi en Amparo Cortés

Passie voor kunst, passie voor Van Gogh, passie voor natuur en schoonheid: geen woord past beter bij de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum dan ‘passie’. Op deze vierde en laatste avond worden de Zwoele Zomeravonden van 2007 hartstochtelijk afgesloten.


Amparo Cortés

Kunstenaar Marita Kratz trok vorig jaar veel aandacht met haar intrigerende performance ‘Bunny’. Dit jaar maakt ze een nieuwe performance, waarbij wederom vrouw-zijn en uiteraard passie de centrale thema’s vormen.

Bezoekers die graag een echte reis zouden maken door de beeldentuin, kunnen deze boeken bij de reisbalie van SeeS Travels. Dit theatrale reisbureau verzorgt een geheel verzorgde reis naar enkele kunstwerken in de tuin, compleet met vervoer, hostesses en een boeiend programma ter plaatse.

Ook Bart Groenewegen is weer van de partij (zie ook Zwoele Zomeravond van 21 juli) met zijn ‘Koffiebar’. Aan deze bar presenteert hij verschillende koffie’s, die hij ter plekke op allerlei verschillende manieren en met allerlei verschillende potjes en apparaten vers voor u zet. En bij iedere koffie zit een verhaal!

De afsluiting van deze avond is in handen van flamenco-zangeres Amparo Cortés.  Amparo Cortés is één en al flamenco. Ze componeert en schrijft bijna al haar nummers zelf maar heeft ook nog eens een enorme duende, een pakkende presence op het podium waarmee zij elk publiek weet te veroveren. Op het podium laat ze zich begeleiden door twee gitaristen en een danser of danseres. Met haar hartstochtelijke interpretatie van de flamenco en haar meeslepende performance zorgt zij gegarandeerd voor een passioneel slot van de Zwoele Zomeravonden van 2007.

Hoeveel gastvrijheid past er in een kubieke meter? Hoe groot is het feest in een hondenhok? Trouw, toewijding en liefde zijn de benodigdheden en Funk een vereiste. Kom maar naar beneden en streel je slag. Het is eindelijk zo ver, hier zijn uw gastvrouw en gasthond met het spel der spellen; het enige spel dat het geluk in de liefde niet in de weg staat: Powerboat presenteert Wohlwollen!

Het literaire en poëtische deel van deze Zwoele Zomeravond wordt verzorgd door Literair Productiehuis de Wintertuin. Deze avond zijn er voordrachten van Rick de LeeuwVrouwkje Tuinman en Al Galidi. Bekende zanger (Tröckener Kecks) en televisiepersoonlijkheid Rick de Leeuw lees voor over passie; over zijn passie voor muziek, voetbal en nog veel meer. Vrouwkje Tuinman, bekend van proza en poëzie draagt haar gepassioneerde teksten voor en ook de talentvolle dichter Al Galidi zal u op een bijzondere plek in de beeldentuin in vervoering brengen.

| Meer informatie +

 

4 augustus 2007

Zwoele Zomeravond - Geheimen


Met onder andere: Briefgeheimen, Ad Visser, Gerbrand Bakker, Theatergroep Ponies, Guido Pollemans, Miranda Poel, Nikitov, Gif.t, Tsead Bruinja, Tanja van Susteren en Jaap van Keulen. 

Een museum is een bron van verhalen. De derde Zwoele Zomeravond onthult vele geheimen van de collectie, maar creëert ook ter plekke weer een aantal nieuwe.


Theatergroep Ponies met hun performance 'Ponies Pure Chocolade' in het bosje bij Jardin d'émail


Ad Visser in het Amphitheater


Tsead Bruinja, Jaap van Keulen en Tanja van Susteren in het Rietveld-paviljoen


Een lange rij wachtenden voor de geheimzinnige kijkdoos van Guido Pollemans

Een centrale plek deze avond is ingeruimd voor het bijzondere project Briefgeheimen, van Nieuw Amsterdam Uitgevers, NRC Next en De Standaard. ‘Briefgeheimen’ verzamelt diepste geheimen, waarvan er iedere week één wordt gepubliceerd in NRC Next. De geheimen worden toegezonden vanuit heel Nederland, simpelweg op een briefkaart of als digitaal bestand en alle geheimen krijgen een plek op de website briefgeheimen.nl. Het idee waaide over uit Amerika, waar het al een gigantisch succes was en ook in Nederland verzamelde het project al honderden kaarten met onmogelijke liefdes, diepe verlangens en familiegeheimen. Hoofdredacteur Wim Brands vertelt in het museum over de achtergronden en de geschiedenis van het project. En natuurlijk is het mogelijk om ook zelf, discreet en anoniem, uw diepste geheimen voor de redactie achter te laten.

De eigenzinnige multi-media-performer, TV-presentator en singer/songwriter Ad Visser is als vaste bezoeker van het museum zeer bekend met de collectie en de beeldentuin. In het nieuwe kunstwerk Amphitheater van Marta Pan brengt hij zijn megagedicht (1050 strofen) ‘De parade van de hemelse tragedie’ ten gehore. Zelf zegt Ad Visser over zijn werk: ‘Het is een mystiek labyrint. Een zoektocht naar het Zijn. Het is een gedicht. En zeker een lied, doordat ik het op muziek heb gezet’ Een gedicht en lied over het zoeken van naar geluk en greep op het leven.

Eén van de grote successen van de Zwoele Zomeravonden van 2006 was Theatergroep Ponies, met hun voorstelling ‘Ik heb u nooit een rozentuin beloofd’. Het afgelopen jaar was voor deze beginnende theatergroep sowieso zeer succesvol. Op dit moment spelen zij onder regie van Dirk Tanghe (De Paardenkathedraal) een eigenzinnige versie van Tjechov’s De Meeuw. Miek Uittenhout, Joris van Oosterwijk en Fabian Holle, kernleden van de Ponies, maken speciaal voor de Zwoele Zomeravond een gekleurde locatievoorstelling in de beeldentuin: Ponies' Pure Chocolade.

Ook terug in het programma is Guido Pollemans, die vorig jaar veel enthousiasme oogstte met zijn voorstelling ‘Broer en Zus Pollemans’. Veel bezoekers dronken een drankje en luisterden naar de verhalen aan de zelfgeconstrueerde bar van afvalmaterialen. Dit jaar is hij terug met een nieuwe, kleine voorstelling die zich afspeelt in een kijkdoos.

De Tilburgse kunstenaar Miranda Poel verzamelt voor haar project ‘Sighs Matter’ zoveel mogelijk verschillende verzuchtingen. Door deze op te schrijven en daarna de verzuchting ook letterlijk (in een opblaaskussentje) te slaken, wordt deze vastgelegd en door de kunstenares bewaard en meegenomen naar nieuwe en onbekende oorden. Vorig jaar slaakte iedere gast van het bekende televisieprogramma ‘Goedemorgen Nederland’ een verzuchting voor ‘Sighs Matter’.

In samenwerking met de Internationale Muziekzomer Gelderland speelt vanavond ook het akoestische kwartet Nikitov. Nikitov is een akoestisch kwartet van met een violist (Jelle van Tongeren), een bassist (Jason Sypher) en een gitarist (Adam Good), die samen met zangeres Niki Jacobs een afwisselend repertoire van hedendaagse Joodse Klezmer-muziek ten gehore brengen. Een bijzonder optreden, met een centrale rol voor emotie en sfeer.

Het literaire en poëtische deel van deze Zwoele Zomeravond wordt verzorgd door Literair Productiehuis de Wintertuin. Deze avond zijn er optredens en voordrachten van Gerbrand BakkerGif.t, Tsead Bruinja, Jaap van Keulen en Tanja van Susteren. Gerbrand Bakker ontving voor zijn boek 'Boven is het stil' de debutantenprijs. Vanavond leest hij hieruit voor, over een geheim dat toch geen geheim is, over onderhuidse spanningen en onuitgesproken dromen. Dansgezelschap Gif.t maakte een dans op een gedicht van Samuel Beckett en Tsead Bruinja, Tanja van Susteren en Jaap van Keulen brengen een verrassende mix van poëzie, muziek en dans.

| Meer informatie +

 

21 juli 2007

Zwoele Zomeravond - Smaak

Met onder andere: Wilfried de Jong, Joep Pelt en Lobi Traoré, The Primitives, Xantippe, Pim te Bokkel, Bart Groenewegen en Miranda Poel

De tweede Zwoele Zomeravond stond geheel in het teken van smaak. Bijna 1200 bezoekers genoten van de zon, de beeldentuin en de verschillende optredens, waaronder een uniek concert van Joep Pelt en Lobi Traoré!


Lobi Traoré en Joep Pelt (foto: Olivier Verstaete)

De Vlaamse theatergroep The Primitives speelt twee keer hun succesprogramma ‘Swan Lake’. The Primitives zijn één van de leukste straattheatergroepen van de Benelux. 'Swan Lake'  is indrukwekkend origineel en vooral ook bijzonder grappig. Als twee werknemers van het bedrijf ‘Mastics Plastics’ dansen en spelen zij het beroemde ballet ‘Het Zwanenmeer’, compleet met plastic tutu’s en prachtige plastic kostuums. Niet missen!

Bart Groenewegen is idolaat van koffie. Met zijn ‘Koffiebar’ presenteert hij verschillende koffie’s, die hij ter plekke op allerlei verschillende manieren en met allerlei verschillende potjes en apparaten vers voor u zet. En bij iedere koffie zit een verhaal!

Miranda Poel is een Tilburgse kunstenaar, die landelijke bekendheid verwierf met haar bijzondere performances. Smaak is voor haar een belangrijk thema, zeker bij de installatie met ‘eetbare snelgedichten’ waarmee ze vanavond in de beeldentuin staat. Geef haar een woord en ze maakt onmiddellijk een verrassende culinaire snack, met bijpassend gedicht!

De muziek van de Malinese zanger, gitarist en liedjesschrijver Lobi Traoré wordt omschreven als de `Bambara Blues`. De muziek staat bol van levenswijsheden van de Bambara, de grootste etnische groep in Mali, die hij begeleidt met pittig gitaarwerk. Traoré is één van de beroemdste Malinese artiesten en werkte in het verleden samen met onder andere Damon Alburn (Blur, Gorillaz), Ali Farka Touré en Bonnie Raitt. De Nederlandse zanger en gitarist Joep Pelt (1979) reisde vanaf z`n achttiende enkele malen naar het zuiden van de Verenigde Staten, om te spelen met bluesmannen als R.L. Burnside en T-Model Ford. In 2004 ontmoette hij Lobi en ontstond er een hechte (muzikale) vriendschap. Vorig jaar maakten ze een CD, met een verrassende mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse invloeden en stijlen en dit jaar touren ze door Nederland. Na Paradiso, Festival Mundial en North Sea Jazz sluiten ze hun tour af in het Kröller-Müller Museum. Een uniek optreden, dat alle smaken en gevoelens samenbrengt en ervoor zorgt dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. Bekijk dit bijzondere duo op de website van tv-programma De Wereld Draait Door: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/nieuws_kunstencultuur.php?id=420)

Het literaire en poëtische deel van deze Zwoele Zomeravond wordt verzorgd door Literair Productiehuis de Wintertuin. Deze avond zijn er optredens en lezingen van o.a. Wilfried de Jong, Xantippe en Pim te Bokkel. Televisiemaker en presentator Wilfried de Jong geeft een verrassende, maar zoals altijd zeer stijlvolle presentatie. De vier dames van Xantippe zingen smaakvolle liederen en de jonge dichter Pim te Bokkel, die nog ooit zijn gedichten garneerde met ketchup, brengt poëzie over de essentieder der dingen.
Er zit maar één ding op: kijk, ruik, voel en oordeel zelf!

| Meer informatie +

 

7 juli 2007

Zwoele Zomeravond - Dromen


Met onder andere: De Kift, Roos Rebergen, Mondriaan Kwartet, Alfred Schaffer, Rob Sweere, Lieke van Lexmond, Mamabart, Bureau Blanko en de Reizende Bioscoop.

De openingsavond van de Zwoele Zomeravonden van 2007 stond in het teken van ‘dromen’. Van de dromerige sfeer van de zomerse beeldentuin tot de poëtische uitdrukkingskracht van de collectie.


De Kift in het Rietveld-paviljoen (foto: Marjon Gemmeke/KMM)


Alfred Schaffer in het nieuwe Amfitheater van Marta Pan (foto: Marjon Gemmeke/KMM)


Roos Rebergen in het groen (foto: Marjon Gemmeke/KMM)

De avond opent met het Silent Sky Project van de Arnhemse kunstenaar Rob Sweere. Bij dit internationale project laat de kunstenaar mensen van verschillende culturen een half uur naar de lucht kijken. Vorig jaar haalde het project alle landelijke dagbladen, toen op het strand van Terschelling tweeduizend vrienden van Oerol stil naar de hemel staarden. Rob Sweere legt de sessie vast op een overzichtsfoto, die na deze avond in de beeldentuin van het museum te zien zal zijn.

De Arnhemse kunstenaar Mamabart is met zijn fantasievolle performances en installaties een vaste gast van het Kröller-Müller Museum en de Zwoele Zomeravonden. Ook dit jaar nodigt hij de bezoekers van het museum uit om op een actieve wijze een kijkje te nemen in zijn bijzondere droomwereld.

In het auditorium van het museum speelt het wereldberoemde Mondriaan Kwartet een concert met werken van o.a. John de Simone en John Zorn. Een opmerkelijke verschijning in het kwartet vormt het fameuze Octachord: een enorm, harpachtig instrument met acht snaren, die elk afzonderlijk in trilling worden gebracht door een elektrische motor. Dit instrument is ontworpen door geluidskunstenaar Robert Pravda, die het ook zelf zal bespelen.

Verder bevinden zich in de beeldentuin De reizende bioscoop, waar je in intieme sfeer kunt wegdromen bij stadsfilmpjes van kunstenaar Paul van Wees en het ook vorig jaar al zeer succesvolle Grasland van Bureau Blanko. Grasland is een instant-theater-ervaring voor twee personen waarbij iedereen zich even acteur waant en zichzelf zal verrassen met een live performance voor publiek.

De afsluiting van de avond is in handen van de vaandeldragers van de zogenaamde Nederlandse (muziek-)impressionisten: De Kift. Deze Noord-Hollandse band creëert een verrassende combinatie van muziek en theater, van fanfare en punk. En dit alles in combinatie met prachtige poëtische teksten. De Kift is een band die je live gezien moet hebben. Vanwege het unieke bandgeluid, maar ook vanwege de bezetting, die met zanger Ferry, achtergrondzanger Marco en vader Jan drie leden van hetzelfde gezin bevat. En moeder Heijne bemant de fanshop! Gegarandeerd een bijzonder slot van een bijzondere avond!

Het literaire en poëtische deel van deze Zwoele Zomeravond wordt verzorgd door Literair Productiehuis de Wintertuin. Deze avond zijn er optredens van Roos Rebergen, Lieke van Lexmond en Alfred Schaffer. Roos Rebergen is de band van de talentvolle Roos Rebergen in een kleiner jasje. Roos op toetsen en Tim op drums brengen op een prachtige plek in de beeldentuin hun mooie luisterliedjes. Literair Productiehuis de Wintertuin heeft Roos gevraagd een bewerking te maken van een gedicht van Harry Mulisch. Ook dit zal ze vanavond ten gehore brengen. Lieke van Lexmond (bekend van Goede Tijden Slechte Tijden) leest gedichten van Vasalis en Alfred Schaffer trakteert de bezoekers op dromerige, maar soms ook fel realistische poëzie. 

| Meer informatie +

 

19 augustus 2006

Zwoele Zomeravond - Gipsy Jazz

De laatste Zwoele Zomeravond van 2006, met als centraal thema: Gipsy-jazz. Speciaal voor deze avond was de tentoonstelling ‘Living Art’ geopend, met werken van grensverleggende kunstenaars uit Oost-Europa en kon er genoten worden van gipsy-muziek. Vanaf 17.00 uur zorgde Brassband De Coup voor zonnige klanken in de beeldentuin en om 18.45 uur begon de voorstelling 'DjanGO!' , met onder andere Koen de Cauter en Fapy Lafertin. Ongeveer 900 mensen waren getuige van een uniek optreden, op een avond die ondanks de slechte weersvoorspellingen een prachtige afsluiter was van de succesvolle reeks Zwoele Zomeravonden.

Programma:

18.45-19.30/19.45-20.30 uur: 'DjanGO! - een hommage aan Django Reinhardt' 
Door: Koen de Cauter, Fapy Lafertin, Arno van Dongen, Waso De Cauter, Xavier Brochard en Myrddin De Cauter. 

17.15-18.45 uur: Brassband De Coup en Radio78

Doorlopend geopend: Tentoonstelling ‘Living Art’

| Meer informatie +

 

5 augustus 2006

Zwoele Zomeravond - Muziek en dans

Op derde Zwoele Zomeravond fungeerde de beeldentuin als inspiratiebron voor componisten, dj’s en geluidskunstenaars. Soundperformers Pierre Estourgie en Platform lieten zich live inspireren door de kunstwerken en de omgeving. Voor iedereen die ook zelf wel eens wilde samplen, mixen of scratchen was er een DJ-workshop onder leiding van Dj Cixx en Dj Synny S. Kunstenaars Sasker Scheerder en Nathalie Bruys zorgden voor een relaxte maar ook licht chaotische performance met muziek en suikerspinnen.
Het beroemde Rietveld-paviljoen was omgetoverd tot een grote outdoor-discotheek, met de bekende Silent Disco (bekend van de Parade!). Radio78 zorgde op koffergrammofoons voor krakende 78-toerenmuziek. Ook was er een bijzonder hoorspel van kunstenares Doro Krol (i.s.m. Coolhaven).


Radio78 met het terrasje

 

22 juli 2006

Zwoele Zomeravond - Theater

In de zomer biedt het museum al enkele jaren jonge talenten op het gebied van theater, muziek en dans een podium om zich te presenteren aan het grote publiek. Deze tweede Zwoele Zomeravond was dit jaar helemaal voor hen! Op verschillende locaties in de beeldentuin waren er voorstellingen van Theatergroep Ponies, Komma4, Broer & Zus Pollemans en 2overrood. Naast deze voorstellingen was er een performance van Mamabart, interactief theater van Grasland en een heuse saunawagen. 


Theatergroep Ponies met 'Ik heb u nooit een rozentuin beloofd' in het Rietveld-paviljoen (foto: Herman Tibosch/KMM)


Broer & Zus Pollemans (foto: Herman Tibosch/KMM)

 


 

8 juli 2006

Zwoele Zomeravond - Literatuur en poëzie

Naast de unieke collectie zijn ook de rust en de stilte van de beeldentuin voor veel mensen een reden voor een bezoek aan het museum. Deze unieke kwaliteiten stonden deze avond centraal in een bijzonder luisterprogramma, met schrijvers, dichters en singer-songwriters. Bezoekers konden genieten van voordrachten en optredens van Joost Zwagerman, Simon Vinkenoog (met jazzcombo), Daniël Dee en singer-songwriters Marike Jager en Jasper. Daarnaast waren er performances van kunstenaars Rob Sweere en Marita Kratz.


Performance Marita Kratz - Bunny  (foto: Margriet Vooren/KMM)


Joost Zwagerman leest voor in het Rietveld-paviljoen (foto: Margriet Vooren/KMM)