archief

24 november 2012

Concert van Cam PennerIn het eerste weekend van Vincent is back – deel 1: geboortegrond, op zaterdag 24 november (13.30-14.30 uur), presenteert het museum een bijzondere, muzikale gast: Cam Penner (begeleid door Jon Wood). Deze Canadese singer-songwriter onderbreekt zijn Europese tour voor een bezoek aan de tentoonstelling én een intiem optreden in het Informatiecentrum.

Penner is een groot fan van het werk van Van Gogh en herkent zichzelf in de manier waarop deze zich (met name ook in deze eerste periode) liet inspireren. Ook in zijn eigen liedjes klinkt de ‘geboortegrond’ door, vertaald in scherpe observaties en persoonlijke ervaringen, vooral ook met de minder bedeelden op deze aarde. Cam Penner werkte in een Amerikaans daklozenopvangcentrum, in gaarkeukens en in een blijf-van-mijn-lijf-huis, waar hij een luisterend oor had voor iedereen die zijn verhaal kwijt wilde. ’s Avonds verwerkte hij deze ervaringen in nieuwe liedjes en muziek. Hoewel de verhalen soms zwaar zijn, blijft de toon altijd hoopvol en positief. Over zijn laatste CD (Gypsy Summer) zegt hij: Gypsy Summer is full of hope. It's full of love. It's electrifying and provoking. It's full of everything we should be looking for, not only musically, but in life.

Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met LDM Bookings/Lucky Dice Music en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een geldig entreebewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het museum.

| Meer informatie +

 

26 augustus 2012

Concert Masterclass Apeldoorn op 26 augustusOp zondag 26 augustus (aanvang 14.30 uur) wordt in het auditorium van het Kröller-Müller Museum een concert verzorgd door deelnemers aan de ‘Masterclass Apeldoorn’. In de week van 24 tot en met 29 augustus worden masterclasses kamermuziek gegeven door zes topmusici van internationale reputatie, in Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Hieraan nemen zo'n 40 jonge getalenteerde muziekstudenten uit vele landen deel. Zowel deelnemers als docenten geven op diverse plaatsen in Nederland concerten.
De volgende masters verzorgen de lessen: Philippe Graffin (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool), Gary Hoffman (cello), Pascal Devoyon (piano), Charles Neidich (klarinet) en Nobuko Imai (altviool).

Het concert wordt georganiseerd door de Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn en is gratis voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum.

Het programma en de uitvoerenden worden pas bepaald tijdens de Masterclassweek. Meer informatie vindt u op de website www.masterclass-apeldoorn.nl.

Foto: Herman van de Vijver

 

15 januari 2012

Activiteitenprogramma Windflower

Tijdens de tentoonstelling Windflower, Perceptions of Nature (9 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012) waren er workshops, lezingen en optredens in het museum. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds en de Mondriaan Stichting.


Zondag 16 oktober
14.00 uur
Workshop wichelroedelopen en aardstralen door Ineke van den Broek.

Woensdag 19 en 26 oktober
11.00, 13.00 en 15.00 uur
Natuur en kunstworkshop voor kinderen van 5-12 jaar, door IVN Natuur- en milieueducatie.

Zaterdag 22 oktober
Vanaf 11.00 uur
Gelderse Museumdag (gratis entree museum) met optredens van Theatergroep Pluim (4+).

Zondag 23 oktober
Vanaf 12.30 uur
Muzikale lezing (12.30- 13.15 uur) en concert (14.00-15.00 uur) van zanger/gitarist Joep Pelt.

Zondag 30 oktober
Vanaf 13.30 uur
Tai Chi lessen van Job Koesoemobroto (13.30, 14.30 en 15.30 uur).

Zondag 6 november
14.00-15.30 uur
Lezing: 'De symbiotische dubbelstad': Peter Brinkman over het ecokathedrale denken van Louis Le Roy.

Zaterdag 12 november
13.00-14.00 uur

Meet the artist: Marco Pando Quevedo

14.00-16.00 uur
Workshop Marco Pando Quevedo voor amateurkunstenaars
Prijs: 10 euro p.p. excl. entree. Reservering verplicht.

Zondag 27 november
14.00-15.00 uur
Lezing Koos van Zomeren over zijn boek ‘Naar de natuur’.

Zondag 11 december
14.00 uur
Lezing Architect Michel Post over huizen bouwen met strobalen

Zondag 18 december
14.00 tot 16.00 uur
Bijzondere wandeling met boswachter Henk Ruseler

Zondag 8 januari 2012
11.30, 13.30 en 14.30 uur
Kinderworkshop met Theater Pluim (4+)

Zondag 15 januari 2012
14.30 uur
Kindervoorstelling 'De beer die geen beer was' (6+) met o.a. Anneke van Giersbergen

| Meer informatie +

 

28 augustus 2011

Concert Masterclass ApeldoornOp zondag 28 augustus (aanvang 14.30 uur) wordt in het auditorium van het museum een concert verzorgd door deelnemers aan de ‘Masterclass Apeldoorn’. In Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn worden in de week van 23–28 augustus masterclasses kamermuziek gegeven door vijf topmusici van internationale reputatie. Hieraan nemen zo'n 40 getalenteerde conservatorium-studenten en -afgestudeerden uit vele landen deel. Zowel deelnemers als docenten geven op diverse plaatsen in het land concerten. 

De volgende masters verzorgen de lessen: Raphael Wallfisch (cello), Pascal Devoyon (piano), Philippe Graffin (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool) en Charles Neidich (klarinet). Klik hier voor het programma.

Foto: Herman van de Vijver

Het concert wordt georganiseerd door de Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn en is gratis voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum.

Meer informatie vindt u op de website masterclass-apeldoorn.nl.

| Meer informatie +

 

6 juli 2011

TAMTAM objektentheater: 6 tot en met 30 juliIn juli en augustus viert het Kröller-Müller Museum alweer zijn zesde Zwoele Zomer, met onder andere twee Zwoele Zomeravonden (16 en 30 juli) en een nieuwe editie van de succesvolle Zwoele Kindermiddag (13 augustus). Daarnaast presenteert het museum tussen 6 tot en met 30 juli wel een heel bijzondere Zwoele Zomergast: TAMTAM objektentheater. Als artists-in-residence verzorgt deze unieke theatergroep korte voorstellingen, geïnspireerd op de collectie van het museum en de beeldentuin.

TAMTAM maakt al sinds 1979 eigenzinnig visueel theater, met een hoofdrol voor gevonden en afgedankte voorwerpen. Door deze objecten te combineren met filmbeelden en muziek ontstaan verrassende en humoristische voorstellingen, die ervoor zorgen dat je nooit meer op dezelfde manier kijkt naar een roestige hamer, een oude koptelefoon of een afgedankt knuffelbeest. TAMTAM is een graag geziene gast op de internationale theaterfestivals (ze speelden al in 22 landen) maar kiest deze zomer voor de uitdaging en inspiratie van het Kröller-Müller Museum.

De voorstelling is dagelijks (woensdag t/m zondag) drie keer te zien: om 12.00, 14.00 en 15.00 uur, duurt ongeveer 20 minuten en is geschikt voor het hele gezin (vanaf 4 jaar)! Bij de voorstelling verschijnt ook een nieuw speurspel, waarmee kinderen (en hun ouders of grootouders) op zoek kunnen naar kunstwerken die een rol spelen in het verhaal. Ter plekke kunnen deze kunstwerken verder worden onderzocht, met leuke vragen en verrassende opdrachten.

Objectomania wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Gemeente Deventer, Brand Interieurbouw Deventer en i-design.

| Meer informatie +

 

29 augustus 2010

Internationaal talent tijdens concert Masterclass Apeldoorn

Op zondag 29 augustus 2010 werd in het auditorium van het museum een concert verzorgd door deelnemers aan de ‘Masterclass Apeldoorn’. Dit concert maakte deel uit van een programma van masterclasses (door vijf topmusici van internationale reputatie) dat zich afspeelde in Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Aan de masterclasses nemen zo'n 40 getalenteerde conservatoriumstudenten en -afgestudeerden uit vele landen deel.

Het concert werd georganiseerd door de Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn en was gratis voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor park en museum.

Meer informatie vindt u op de website van Masterclass Apeldoorn.

 

15 november 2009

Kleurrijke Herfst: wervelende show van Sarakasi Allstars

Mundial Productions, samenwerkingspartner van de Zwoele Zomer, trakteert de bezoekers van het Kröller-Müller Museum tijdens deze Kleurrijke Herfst op een spectaculaire voorstelling: 'Kikwetu' van de Sarakasi Allstars. Deze grootmeesters van de acrobatiek en Afrikaanse dans touren deze herfst langs de grote Nederlandse theaters en schouwburgen, maar maken op 15 november a.s. een ‘tussenstop’ in het museum. 'Kikwetu' is een circusachtige voorstelling voor het hele gezin, met acrobatische hoogstandjes, aanstekelijke ritmes en adembenemende dans. Kortom: een show die u niet mag missen!

 

 

 

 

 

 

 Nairobi, het vurige hart van Kenia, een stad die nooit stilstaat. In het licht van deze hectische stad laten de Sarakasi Allstars hun ‘way of life’, hun Kikwetu zien. Na het hoog oplaaiende vuur van de voorstelling The Fire of Kenya uit 2007, is het nu tijd voor de andere natuurelementen. De Sarakasi Allstars verbeelden leven in het dorp en de stad, de tradities, aarde, wind en water, uitgangspunten die ook een belangrijke rol spelen in de collectie en tentoonstellingen van het Kröller-Müller Museum. De fans weten wat dit betekent: enorme ‘mensentorens’, vliegensvlugge danspasjes, krachtige Keniaanse percussie en veel humor. De Allstars willen met hun show de hoop, de creativiteit en de positieve energie van Afrika benadrukken. Het is deze energie die de artiesten voelbaar overbrengen op het publiek. Om zoveel mogelijk bezoekers een kans te geven de voorstelling mee te beleven, is de show opgedeeld in drie keer een half uur.

Wanneer: zondag 15 november
Tijden: 13.00-13.30, 14.00-14.30 en 15.30-16.00
Entree: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum (volwassenen 14 euro p.p./kinderen 7 euro p.p.); er zijn 300 zitplaatsen (vol=vol). Het is niet mogelijk te reserveren.

Bekijk de video op Youtube
Kijk voor meer informatie op www.mundialconcerts.nl 
Voor meer informatie over Sarakasi: www.sarakasi.org 

Foto: Velu

| Meer informatie +

 

25 oktober 2009

Kleurrijke Herfst: Ricciotti Ensemble

Het 40-koppige Ricciotti ensemble speelt overal en voor iedereen muziek van alle tijden, landen en stijlen. Op het repertoire staan de mooiste klassieke melodieën, maar ook jazzmuziek, wereldmuziek en zelfs Top40-hits.

Sinds de oprichting in 1970 heeft het Ricciotti zich ten doel gesteld om zelf actief op zoek te gaan naar nieuw publiek: het ensemble speelt bij mensen thuis, op straat of in het park, in musea en officiële concertzalen, maar ook in asielzoekerscentra en gevangenissen. Overal waar mensen zijn, speelt het Ricciotti.

Bovendien willen de jonge klassiek geschoolde musici laten zien en horen dat orkestmuziek niet gebonden is aan zwarte pakken en serieuze gezichten. Ricciotti laat zien dat het ook anders kan. Muziek maken is leuk en kan overal, voor en met iedereen. Een optreden van het Ricciotti ensemble is daarom ook voor een doorgewinterde concertbezoeker een ware belevenis.

Twee jaar geleden maakte Dorien Janssen voor het filmfestival in Utrecht een documentaire over het ensemble. De film, die ook te zien was in VPRO’s Uur van de Wolf, zoomt in op het bijzondere karakter van het ensemble en hun unieke keuze van locaties en publiek. De documentaire is te bekijken op: Uur van de Wolf

Meer informatie over het Ricciotti ensemble is te vinden op www.ricciotti.nl.

| Meer informatie +

 

27 december 2008

Gezinsopera Vincent van Gogh, een leven in schilderijen

Op zaterdag 27 december 2008 van 14.30 tot 15.45 uur speelt Frank Groothof (bekend van Sesamstraat en de Broertjes) zijn opera Vincent van Gogh, een leven in schilderijen -een muziektheaterproductie voor het hele gezin- in het auditorium van het Kröller-Müller museum. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
Groothof kruipt afwisselend in de rol van Vincent en Theo van Gogh. De ene keer als Theo die zijn broer probeert te helpen in zijn ontwikkeling als schilder, dan weer in de rol van de gepassioneerde, wereldvreemde Vincent.

De schilderijen van Vincent van Gogh zijn een onmisbaar onderdeel van de voorstelling; door de schilderijen erbij te zien begrijp je opeens de kunstenaar. Daarom worden in het decor beelden van de werken geprojecteerd om het verhaal te illustreren. Zo kun je op een speelse en veelvormige manier zien, hoe de schilderijen zijn ontstaan.

In een tijd, waarin alles gebaseerd is op materialisme en de noodzaak om succesvol te zijn, wil Frank Groothof jonge mensen het verhaal vertellen van een eenzame man die zonder enige waardering van wie dan ook, de ene tegenslag na de andere kreeg te incasseren maar toch zijn passie bleef volgen.

De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Frank Groothof in 1999 schreef in opdracht van het Van Gogh Museum. Het boek (met CD) is te koop in de museumshop.

Meer informatie over Frank Groothof: http://www.frankgroothof.nlScènefoto: Jørgen Koopmanschap

Enkele reacties:
Merel 9 jaar: “Ik vond het een hele leuke voorstelling over Vincent van Gogh gespeeld door Frank Groothof. Voor mij blijft de vraag nog steeds: hoe heeft Frank Groothof, dit in zijn hoofd kunnen krijgen. Echt fantastisch! Helemaal in zijn eentje! Ik begrijp nu hoe Vincent geleefd heeft. Voor de rest heb ik mij prima kunnen amuseren in het museum en met de witte fietsjes.”

Daan 12 jaar: “Ik was met mijn moeder en zusje naar het Kröller-Müller geweest ik vond het daar super leuk. Vooral om dat je daar met hele leuke fietsen naar toe kan rijden toen we daar kwamen gingen we naar een hele leuke voorstelling kijken die werd gespeeld door Frank Groothof. Die speelde helemaal in zijn eentje het hele leven van Vincent van Gogh na, dat vond ik heel erg knap. Het bijzondere eraan vond ik dat hij met heel weinig spullen het zo goed kan uitbeelden, hij hoeft alleen maar een pet op te zetten en poef hij was ineens Theo of Vincent.”

Frank Groothof over zijn opera's  en tot standkoming van het boek

| Meer informatie +

 

2 oktober 2008

Concert Dan Bern

Donderdag 2 oktober 2008 uur gaf Dan Bern een bijzonder concert in het museum. De muziek van deze Amerikaanse singer-songwriter wordt vaak vergeleken met die van Bob Dylan, Woody Guthrie, Bruce Springsteen en Elvis Costello.

Video: http://nl.youtube.com/watch?v=JV-C55Tl_rM&feature=related, http://nl.youtube.com/watch?v=t-Gw66OuiIg&feature=related en http://nl.youtube.com/watch?v=wUs8V9p99Zc&feature=related

 

21 juni 2008

Concert Orkest de ereprijs ‘Ach vader lief…..’ in Rietveldpaviljoen

‘Ach Vader Lief …..’, de nieuwe muziektenten tour van Orkest de ereprijs heeft deze zomer het Nederlandse levenslied als inspiratiebron. Scheiden doet lijden, Morgen ben ik de bruid, Kom terug bij mij, Ach Vader Lief, Het is stil in Amsterdam, wie kent ze niet. Door deze aansprekende muziekvorm als basis te laten dienen voor nieuwe composities kan (nieuw) publiek kennismaken met hedendaagse muziek in een zomerse, speelse omgeving. Mieke Stemerdink, bekend als leadzangeres van De Gigantjes, zorgt voor een meeslepende, theatrale show over de grote dingen in het leven. Het concert maakt deel uit van een tour langs muziektenten en andere zomerse locaties, met een wedstrijd voor de beste video-opname met een mobieltje.

Aanvang: 14.00 uur

Informatie over orkest de ereprijs: www.ereprijs.nl

 

9 september 2006

Muziekvereniging O.B.K. Otterlo

Aanvang: 14.00 uur (Rietveld-paviljoen, beeldentuin)

Muziekvereniging O.B.K. (Oefening Baart Kunst) uit Otterlo gooit al jarenlang hoge ogen op verschillende muziekwedstrijden, zoals mars- en concertconcoursen van de Edese Federatie en van de K.N.F.M. (Koninklijk Nederlandse Federatie Muziekgezelschappen). Op marsgebied komt O.B.K.uit in de hoogste afdeling van de K.N.F.M. Op concertgebied komt het gezelschap uit in de afdeling 'uitmuntendheid'. Vanmiddag speelt O.B.K. Otterlo, in de beeldentuin van het museum, voor alle fans een echte thuiswedstrijd. 

Meer informatie over O.B.K. Otterlo: http://www.obkotterlo.nl/

 

27 augustus 2006

Cynthia Stevens - Leonora’s Dream (moderne dans)

Leonora’s Dream, van de Amerikaanse choreografe Cynthia Stevens, is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. De voorstelling neemt de bezoeker letterlijk mee op een verrassende tocht door de beeldentuin. De vijf scènes waaruit de voorstelling is opgebouwd worden elk op een andere plek in de beeldentuin uitgevoerd.

Aanvang: 10.30 en 14.00 uur

Na de voorstelling is er gelegenheid om vragen te stellen aan de choreografe en de dansers.

'Leonora's dream' (75 minuten) is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en het werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. Deze kunstenares woonde en werkte meer dan 50 jaar in Mexico.

De voorstelling bestaat uit vijf delen, die elk op een andere locatie in de beeldentuin worden uitgevoerd. Het publiek wordt steeds door de dansers naar de nieuwe locatie geleid. De wandeling voert langs geluidscollages met muziek en tekst en reproducties van schilderijen van Leonora Carrington en zet daarmee de toon voor elke 'droomscene' van de performance.

Het publiek bekijkt de scènes vanaf het gras. Het is dan ook aan te raden om, naast goede wandelschoenen, ook een kleed mee te nemen.

In de Amerikaanse pers werd 'Leonora's dream' zeer positief ontvangen. In de rubriek 'Best of dance' van de 'Minneapolis Star Tribune' schreef recensente Camille LeFevre: 'De voorstelling bleef boeiend, door de mix van mythische taferelen, griezelige klanken, genuanceerde choreografieën en de speelse vertelstijl. Het park zal er nooit meer hetzelfde uitzien, nooit meer hetzelfde ruiken of voelen.'

Het is de eerste keer dat het gezelschap 'Insitu' van Cynthia Stevens optreedt in Europa. Het project werd opgezet in samenwerking met de dichter William Reichard en kostuumontwerpster Mary Claire Lowy O'Brien. De muziek is een collage van verschillende klanken en geluiden, gearrangeerd door Carl Witt. In de muziek zijn ook geluiden te horen van vogels die van oorsprong in de beeldentuin te vinden zijn. Onder de dansers bevinden zich de bekroonde dansers/vocalisten van 'Insitu': Lisa Carlson, Megan Flood, Melissa Kennedy, Barbara Meyer, Arwen Wilder and Cynthia Stevens.

'Insitu' speelt 4 keer in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Op vrijdag 25 augustus, zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus om 14.00 en de laatste dag ook om 10.30 uur. Na het optreden is er een korte discussie met de dansers en de choreografe. De voorstelling is gratis voor bezoekers van het museum. Meer informatie op  www.insitudance.org  

De voorstelling werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de McKnight Foundation Choreographer’s Fellowship, begeleid door het Southern Theater en door toelages van de Minnesota State Arts Board en de National Endowment for the Arts.

| Meer informatie +

 

26 augustus 2006

Cynthia Stevens - Leonora’s Dream (moderne dans)

Leonora’s Dream, van de Amerikaanse choreografe Cynthia Stevens, is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. De voorstelling neemt de bezoeker letterlijk mee op een verrassende tocht door de beeldentuin. De vijf scènes waaruit de voorstelling is opgebouwd worden elk op een andere plek in de beeldentuin uitgevoerd.

Aanvang: 14.00 uur

Na de voorstelling is er gelegenheid om vragen te stellen aan de choreografe en de dansers.

'Leonora's dream' (75 minuten) is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en het werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. Deze kunstenares woonde en werkte meer dan 50 jaar in Mexico.

De voorstelling bestaat uit vijf delen, die elk op een andere locatie in de beeldentuin worden uitgevoerd. Het publiek wordt steeds door de dansers naar de nieuwe locatie geleid. De wandeling voert langs geluidscollages met muziek en tekst en reproducties van schilderijen van Leonora Carrington en zet daarmee de toon voor elke 'droomscene' van de performance.

Het publiek bekijkt de scènes vanaf het gras. Het is dan aan te raden om, naast goede wandelschoenen, ook een kleed mee te nemen.

In de Amerikaanse pers werd 'Leonora's dream' zeer positief ontvangen. In de rubriek 'Best of dance' van de 'Minneapolis Star Tribune' schreef recensente Camille LeFevre: 'De voorstelling bleef boeiend, door de mix van mythische taferelen, griezelige klanken, genuanceerde choreografieën en de speelse vertelstijl. Het park zal er nooit meer hetzelfde uitzien, nooit meer hetzelfde ruiken of voelen.' 

Het is de eerste keer dat het gezelschap 'Insitu' van Cynthia Stevens optreedt in Europa. Het project werd opgezet in samenwerking met de dichter William Reichard en kostuumontwerpster Mary Claire Lowy O'Brien. De muziek is een collage van verschillende klanken en geluiden, gearrangeerd door Carl Witt. In de muziek zijn ook geluiden te horen van vogels die van oorsprong in de beeldentuin te vinden zijn. Onder de dansers bevinden zich de bekroonde dansers/vocalisten van 'Insitu': Lisa Carlson, Megan Flood, Melissa Kennedy, Barbara Meyer, Arwen Wilder and Cynthia Stevens.

'Insitu' speelt 4 keer in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Op vrijdag 25 augustus, zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus om 14.00 uur en de laatste dag ook om 10.30 uur. Na het optreden is er een korte discussie met de dansers en de choreografe. De voorstelling is gratis voor bezoekers van het museum. Meer informatie op www.insitudance.org.

De voorstelling werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de McKnight Foundation Choreographer’s Fellowship, begeleid door het Southern Theater en door toelages van de Minnesota State Arts Board en de National Endowment for the Arts.

| Meer informatie +

 

25 augustus 2006

Cyntha Stevens - Leonora's dream (moderne dans)

Leonora’s Dream, van de Amerikaanse choreografe Cynthia Stevens, is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. De voorstelling neemt de bezoeker letterlijk mee op een verrassende tocht door de beeldentuin. De vijf scènes waaruit de voorstelling is opgebouwd worden elk op een andere plek in de beeldentuin uitgevoerd.

Aanvang: 14.00 uur

'Leonora's dream' (75 minuten) is een dansvoorstelling geïnspireerd op het leven en het werk van de surrealistische kunstenares, schrijfster en feministe Leonora Carrington. Deze kunstenares woonde en werkte meer dan 50 jaar in Mexico.

De voorstelling bestaat uit vijf delen, die elk op een andere locatie in de beeldentuin worden uitgevoerd. Het publiek wordt steeds door de dansers naar de nieuwe locatie geleid. De wandeling voert langs geluidscollages met muziek en tekst en reproducties van schilderijen van Leonora Carrington en zet daarmee de toon voor elke 'droomscene' van de performance.

Het publiek bekijkt de scènes vanaf het gras. Het is dan ook aan te raden om, naast goede wandelschoenen, ook een kleed mee te nemen.

In de Amerikaanse pers werd 'Leonora's dream' zeer positief ontvangen. In de rubriek 'Best of dance' van de 'Minneapolis Star Tribune' schreef recensente Camille LeFevre: 'De voorstelling bleef boeiend, door de mix van mythische taferelen, griezelige klanken, genuanceerde choreografieën en de speelse vertelstijl. Het park zal er nooit meer hetzelfde uitzien, nooit meer hetzelfde ruiken of voelen.'

Het is de eerste keer dat het gezelschap 'Insitu' van Cynthia Stevens optreedt in Europa. Het project werd opgezet in samenwerking met de dichter William Reichard en kostuumontwerpster Mary Claire Lowy O'Brien. De muziek is een collage van verschillende klanken en geluiden, gearrangeerd door Carl Witt. In de muziek zijn ook geluiden te horen van vogels die van oorsprong in de beeldentuin te vinden zijn. Onder de dansers bevinden zich de bekroonde dansers/vocalisten van 'Insitu': Lisa Carlson, Megan Flood, Melissa Kennedy, Barbara Meyer, Arwen Wilder and Cynthia Stevens.

'Insitu' speelt 4 keer in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Op vrijdag 25 augustus, zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus om 14.00 uur en de laatste dag ook om 10.30 uur. Na het optreden is er een korte discussie met de dansers en de choreografe. De voorstelling is gratis voor bezoekers van het museum. Meer informatie op www.insitudance.org.

De voorstelling werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de McKnight Foundation Choreographer’s Fellowship, begeleid door het Southern Theater en door toelages van de Minnesota State Arts Board en de National Endowment for the Arts.

| Meer informatie +

 

10 augustus 2006

Concert Gelderse Muziekzomer: Orkest 'De ereprijs'

Aanvang: v.a. 14.00 uur

Orkest 'De ereprijs' is al jaren een vaste gast in het zomerprogramma van het museum. Deze zomer speelt het orkest, samen met zangeres Mariëlle Tromp (bekend van de 'Levende Jukebox') in het Rietveld-paviljoen een programma van wereldberoemde rockhits, waaronder nummers van Led Zeppelin, Frank Zappa en The Byrds. Het project heet 'Heartbreak Hotel' naar de gelijknamige hit van Elvis Presley en is een logisch vervolg op het succesvolle programma 'Beat-it', waarmee het orkest in 2001 al zeer succesvol was. Ook nu weer zijn de nummers zodanig gearrangeerd dat ze passen in het genre van 'De ereprijs'.

 

23 juli 2006

Theatergroep Ponies - 'Ik heb u nooit een rozentuin beloofd'

Aanvang: 14.00 en 15.00 uur

Theatergroep Ponies is een collectief van jonge Utrechtse theatermakers dat beeldende, fysieke en contrastrijke voorstellingen maakt. Hun succesvolle voorstelling ‘Ik heb u nooit een rozentuin beloofd’ werd voor de Parade (Den Haag, Amsterdam, Utrecht) en het Kröller-Müller Museum ingekort tot een dynamische voorstelling van ongeveer 30 minuten. De voorstelling werd twee keer opgevoerd en was ook te zien op zaterdag 22 juli, tijdens de Zwoele Zomeravonden.
Meer informatie over de Ponies: www.theatergroep-ponies.nl

 

12 augustus 2005

Gelderse Muziekzomer: Orkest ‘De ereprijs’

Orkest ‘De ereprijs’ speelde stukken van jonge componisten, aangevuld met stukken uit hun algemene repertoire.

 

7 augustus 2005

Swing Bien Sûr

Amsterdams ensemble (gitaar, bas, accordeon en percussie) in het Rietveld-paviljoen, met gipsy-jazz in de traditie van Django Reinhardt en andere aanstekelijke melodieën.

 

27 juli 2005

Kinderworkshops 'Alles heeft ritme'

Percussiegroep TonTon maakte samen met kinderen van 6 t/m 12 jaar muziek (djembé, Afrikaanse kleinpercussie) in de beeldentuin. De kinderen ervaarden op actieve wijze dat ieder kunstwerk een eigen ‘ritme’ heeft.

 

18 juli 2005

'Berio in space'

Jonge professionele muzikanten speelden solostukken (Sequenzas) van Luciano Berio (1925-2003) op verschillende locaties in de beeldentuin.

 

3 juli 2005

Long Road Sixth Form

Engelse studentengroep uit Cambridge zong en speelde lichtklassieke en populaire arrangementen, zoals ‘The Pink Panther Theme’ van Henri Mancini en ‘Caravan’ van Duke Ellington.

 

Schilderspel