Van Gogh GalerijHet Kröller-Müller Museum heeft de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Anton en Helene Kröller-Müller, de stichters van het museum, kochten tussen 1908 en 1929 maar liefst 91 schilderijen en 180 werken op papier (de tekeningen op de achterzijde van 18 bladen meegerekend), hun budget was vrijwel onbeperkt.

Vincent van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste moderne kunstenaars, maar tijdens zijn leven genoot hij weinig bekendheid. Hij verkocht nauwelijks iets en werd financieel ondersteund door zijn broer Theo, met wie hij een uitvoerige correspondentie onderhield. Ook aan het begin van de twintigste eeuw was hij nog maar in kleine kring bekend. De grote aandacht van het echtpaar Kröller-Müller voor hem heeft sterk bijgedragen aan de huidige waardering voor zijn werk.De Van Gogh Galerij is een eregalerij voor Vincent van Gogh. Hier zijn in wisselende opstelling circa veertig van zijn schilderijen te zien en wordt het verhaal van zijn leven en werk verteld.
Hoogtepunt uit zijn vroege Nederlandse periode is het schilderij De aardappeleters, dat hij in april-mei 1885 van een boerenfamilie in Nuenen maakte. Het is zijn eerste grote compositie met meer figuren. Het gaat Van Gogh niet om academische perfectie, maar om expressie. Een echt boerenschilderij moet volgens hem ‘ruiken naar spek, rook en aardappelwasem’.Na zijn verhuizing naar Frankrijk komt Van Gogh in contact met kunstenaars als Emile Bernard en Maurice Denis. Hij ontwikkelt zijn eigen, typerende stijl, met veel kleur en een grove penseelstreek.
In Arles schildert hij het tot publiekslieveling uitgegroeide Caféterras bij nacht (Place du Forum), vermoedelijk alleen bij het licht van de gaslantaarn op het terras. ‘Dat is nu een nachtschilderij zonder zwart, alleen met mooi blauw en violet en groen en in die entourage krijgt het verlichte plein een kleur van bleek zwavelgeel, groenig, citroengeel.’, schrijft Van Gogh aan zijn zus Wil. Het is de eerste keer dat Van Gogh een sterrenhemel schildert. Door het overvloedige warme geel van de gaslamp laat hij het blauw van de met sterren bezaaide hemel beter uitkomen.

Meer werken van Vincent van Gogh in de collectie van het museum zijn te vinden in de online collectiezoeker.

Tip: download hier het gidsje met meer informatie over de Van Goghpresentatie.