BogomazovHet gaat om Landscape, Caucasus (1916) en Memories of the Caucasus (1916). De werken werden op de Tefaf 2016 aangeboden bij kunsthandel James Butterwick uit Londen. De aankoop van in totaal € 210.000 is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het museum ziet de werken van Bogomazov als een belangrijke aanvulling op die van de Italiaanse futuristen in de collectie: Giacomo Balla, Umberto Boccioni en Gino Severini. De tekeningen zijn te zien als onderdeel van de collectiepresentatie, samen met vier eerder verworven tekeningen van Bogomazov: Tramlijn, Lvovskaya ulitsa, Kiev (1914), Bos, Boyarka (1915), Locomotief (1915) en Kreshchatik (1914).

Russiche avant-garde

Bogomazov behoorde tot de Russische avant-garde. Hij studeerde met Alexander Archipenko en Alexandra Exter en exposeerde met Natalia Goncharova en Mikhail Larionov. Zoals veel kunstenaars van zijn generatie bewandelde hij een pad van verschillende opeenvolgende stijlen, zoals symbolisme, pointillistisme en Fauvisme. Zijn werk in de periode tussen 1913 en 1916 is puur futuristisch en valt samen met het hoogtepunt van het Italiaanse futurisme, dat Bogomazov kende via publicaties.

Grote onbekende

Bogomazov is, ondanks de eigenheid en hoge kwaliteit van zijn werk, in vergelijking met zijn collega’s uit de Russische avant-garde een ‘grote onbekende’. Pas in 1973 kwamen enkele van zijn werken buiten Kiev, op de tentoonstelling Tatlin’s Dream bij Fischer Fine Art in Londen. In 1991 vond een overzicht van zijn werk plaats in het Musée d’Art Moderne in Toulouse.