‘For a long time I had a problem: I didn’t know if I would be a writer or a painter. Now I cannot change anymore, it’s done now.’ - Anselm Kiefer in de documentaire Anselm Kiefer: Remembering the Future, 2014

De rol van literatuur en poëzie

Literatuur, taal en poëzie vormen voor Kiefer zijn leven lang belangrijke bronnen. Aanvankelijk twijfelt hij zelfs of hij schrijver of kunstenaar moet worden en studeert hij Romaanse taalwetenschappen. In 1966 besluit hij toch naar de kunstacademie in Freiburg te gaan en later naar de academie in Düsseldorf.

Stro, schellak, lood en as

In het oeuvre van Kiefer gaat het om grote thema’s: leven en dood, oorlog, vernietiging en verval. Zijn vaak zeer gelaagde werken zitten vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en personen, mythologie, poëzie en literatuur. Kiefer houdt zich veelvuldig bezig met de geschiedenis van Duitsland en met name die van het Derde Rijk, die hij als zijn eigen recente geschiedenis beschouwt. Naast klassieke schildersmaterialen als olieverf en doek gebruikt hij onder meer stro, schellak, lood en as in zijn werken, materialen die voor hem grote symbolische waarde hebben.

Anselm Kiefer, Dein aschenes Haar Sulamith, 1981. Foto: Marjon Gemmeke