Het Kröller-Müller Museum heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa. Een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. De tuin is het hele jaar open en ademt ieder seizoen een andere sfeer.

Zie hoe 3 internationale vloggers hun eerste bezoek aan de beeldentuin beleven. Veel kijkplezier!

Genieten van beelden én de natuur

Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin: juweeltjes uit de jaren 60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen.De omgeving nodigt uit om te genieten. Van de beelden én van de natuur. Lekker languit in het gras liggen, gezellig samen picknicken of rondjes rennen; in de beeldentuin kan het allemaal.

Jardin d'émail van Jean Dubuffet

Na 5 jaar restauratie staat dit imponerende kunstwerk van Jean Dubuffet weer te schitteren. Aanraken, doorheen lopen en zelfs spelen, op de Jardin d’émail mag het allemaal!

Afwijkende openingstijden Jardin d’émail

Jardin d'émail is toegankelijk van 1 april tot 1 november, maar alleen als het oppervlak van het werk volledig droog is. Elke laatste maandag van de maand is het werk gesloten voor onderhoud. Tijdens of kort na neerslag is het werk ook niet toegankelijk, vanwege het risico op gladheid.

Jardin d’émail is tussen 2016 en 2020 volledig gerestaureerd. Om het kunstwerk zo lang mogelijk in goede staat te houden is regelmatige inspectie, onderhoud en reiniging noodzakelijk. Dit doen we elke laatste maandag van de maand. De afvoeren worden bijvoorbeeld schoongemaakt en het hele werk wordt met water afgespoeld en geschrobd. Daarna moet het oppervlak drogen zodat het weer veilig is voor bezoekers.

Toegankelijkheid beeldentuin

De beeldentuin is grotendeels toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Er zijn ook onverharde paden, die niet geschikt zijn voor rolstoel- of scootmobielgebruikers. Op de plattegrond van de beeldentuin vind je alle informatie hierover. Naar de plattegronden

plattegrond in de beeldentuinWinter

Sommige werken in de beeldentuin worden in de winter afgedekt, tijdelijk verwijderd of zijn niet toegankelijk (1 november tot 1 april). Het gaat om onder andere Drijvende sculptuur, Otterlo van Marta Pan, Jardin d’émail van Jean Dubuffet en Needle Tower van Kenneth Snelson. 

Kijk Uit Attention

In het museum wordt momenteel nagedacht over de toekomst van Kijk Uit Attention. Voorlopig wordt het werk incidenteel opengesteld. 

Drie bezoekers in Rietveldpaviljoen bij een kunstwerk van Barbara Hepworth, foto: Valerie Spanjers
Foto: Valerie Spanjers

Teken

Teken komen overal op plaatsen met lage begroeiing in Nederland voor, dus ook in het Nationale Park De Hoge Veluwe en de beeldentuin. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar in sommige gevallen kan de ziekte van Lyme optreden. Controleer jezelf op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Ben je gebeten, haal de teek dan snel weg. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

vogelhuisjes

Vogelhuisjes ter bestrijding eikenprocessierups

In 2020 zijn 50 vogelhuisjes in en rond de beeldentuin opgehangen in strijd tegen de eikenprocessierups. De eerste huisjes worden vanaf maart al bewoond. De maker van de vogelhuisjes heeft de hele opbrengst geschonken aan verzorgingshuis Eureka in Otterlo, voor leuke activiteiten. 

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli kun je op eikenbomen behaarde rupsen aantreffen. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het algemene advies is: loop niet op blote voeten en ga niet op de grond zitten. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Lees nog meer over de beeldentuin in de Kröller-Müller special van Vrij Nederland.

Activiteiten Veluwe

Hou je van cultuur en natuur? Hier vind je tips voor een compleet dagje uit op de Veluwe.