menu sluiten

Claude Monet schilderijen

Claude Monet (1840-1926) was een van de meest toonaangevende kunstenaars van het impressionisme. Monet werd in Parijs geboren en op zijn vijfde verhuisde hij met zijn familie naar Le Havre. In het begin van zijn twintiger jaren vervulde hij zijn militaire dienstplicht in Algerije. Dit was waarschijnlijk de plek waar en de periode waarin hij geïnspireerd raakte om landschapsschilderijen te maken. De schilderijen van Monet zijn wereldberoemd en op veel plekken te bewonderen. Eén van die plekken is het Kröller-Müller Museum. Kom je een kijkje nemen?

Plan je bezoek

Monet: de voorman van het impressionisme

Claude Monet bron wikipediaDe kunstenaars van het impressionisme willen de vluchtige momenten van de dag vastleggen met verf op het doek. Hierbij houden zij zich bezig met de werking van licht, kleur en beweging. De verf wordt veelal met een losse, snelle toets aangebracht. Dit leidt tot abstractere en minder gedetailleerde werken.

De uitvinding van zinken verftubes zorgde voor een belangrijke verandering in de schilderkunst. Deze verftubes zorgden er namelijk voor dat de verf niet snel uitdroogde én dat de verf gemakkelijk mee te nemen was. Een groot voordeel voor impressionisten. Ze konden hun atelier verlaten, hun verfspullen meenemen en ‘en plein air’ schilderen. Ook Monet schilderde in de buitenlucht: 'Ik schilder direct naar de natuur, waarbij ik probeer mijn indrukken weer te geven van de vluchtigste effecten.'

Claude Monet kunstwerken in het Kröller-Müller Museum

Over de hele wereld hangen schilderijen van Monet. Ook in het Kröller-Müller zijn werken te zien, zoals Le bateau-atelier (De schildersboot) uit 1874. Dit schilderij vertelt het verhaal van de periode waarin Claude Monet in Argenteuil woont, een plaatsje aan de Seine - net buiten Parijs. Hij liet een boot bouwen waarin hij overdekt, vanaf het water, de omgeving kon schilderen. Die boot gaf hem veel (artistieke) vrijheid. Dankzij deze boot kon hij namelijk vanaf iedere plek de effecten van het licht op het water en het landschap schilderen.

Een ander Claude Monet kunstwerk dat we graag uitlichten, is Portret van mej. Guurtje van de Stadt uit 1871. Monet schildert het tijdens zijn verblijf in Zaandam. In vier maanden tijd maakte hij maar liefst 24 Zaanse stadsgezichten en landschappen. Én dit portret van de 17-jarige Guurtje van de Stadt. Zij was lid van een van de rijkere families van Zaandam. Wat opvalt is dat de kleuren van dit portret vrij ingetogen zijn - zeker in verhouding tot zijn andere Zaanse werken. Een oorzaak hiervan kan zijn dat Guurtje aan het rouwen was om haar net overleden vader.