menu sluiten

Dit is futurisme

29 apr - 3 sep 2023

Kom naar de tentoonstelling Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld. Een futurismetentoonstelling waarin kunst en het alledaagse leven samengaan. In deze tentoonstelling zie je - naast schilderijen en sculpturen - futuristische meubels, tapijten, keramiek, kleding, boeken, speelgoed, het welbekende Campari sodaflesje en veel meer alledaagse gebruiksvoorwerpen. Deze futurismetentoonstelling is een lust voor het oog. Kom je kijken?

Koop nu je ticket

Wat kenmerkt futuristische kunst?

Het futurisme is een avant-gardebeweging die tussen 1909-1916 ontstond in Italië. De kunstenaars in die tijd wilden vooral vooruitkijken en zich niet bezighouden met vroeger. Vooruitgang en vernieuwing: dat zijn sleutelwoorden binnen de futuristische kunst. Futuristen lieten zich inspireren door alle nieuwe uitvindingen, technieken en machines. Denk bijvoorbeeld aan de eerste auto’s of vliegtuigen. Moderne uitvindingen die uiteraard gepaard gingen met geluiden en bewegingen. En die nieuwe dynamiek probeerden de futuristen te vangen in hun kunstwerken. 

Futurisme: méér dan alleen een kunststroming

Het futurisme was méér dan alleen het maken van kunstwerken. Het bepaalde je levenshouding: welke kleren je aan had, hoe je woonkamer eruitzag en wat je belangrijk vond. Het totaalplaatje moest kloppen. Of zoals de futuristen het zeiden: een ‘opera d’arte totale’.

Invloed van het futurisme op De Stijl en Bauhaus

De tentoonstelling Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld laat zien hoe futuristen ruim 100 jaar geleden hun entree maakten in Europa. Soortgelijke avant-garde bewegingen, zoals De Stijl en Bauhaus, zag je destijds ook in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In de tentoonstelling ontdek je hoe deze bewegingen elkaar hebben beïnvloed.

Bewonder futuristische kunst van over de hele wereld

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn er bruiklenen vanuit heel Europa en daarbuiten naar Otterlo afgereisd. Daarnaast is er veel werk uit de Kröller-Müllercollectie te zien. In deze tentoonstelling zie je werk van Italiaanse futuristen als Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Fortunato Depero, Antonio Sant’Elia, Benedetta Cappa en Enrico Prampolini. Maar ook werk van andere avant-gardekunstenaars is te zien: zoals Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo, Sonia Delaunay, Le Corbusier, Pablo Picasso, Olga Rozanova, Natalia Goncharova, El-Lissitzky, Vladimir Tatlin, Alexander Rodchenko, Walter Gropius, Oskar Schlemmer en Alma Siedhoff-Busscher.

Plan je bezoek

“Wij willen … het universum reconstrueren door het vrolijk te maken, dat wil zeggen door het volledig te herscheppen …”
— Giacomo Balla & Fortunato Depero
“... een brullende auto, die lijkt te rijden op het kruit van een machinegeweer, is mooier dan de 'Nikè van Samothrake'.”
— Filippo Tommaso Marinetti, Manifest van het futurisme, Le Figaro, 20 februari 1909

Activiteiten tijdens de futurismetentoonstelling

Je kunt aan verschillende activiteiten meedoen rondom de futurismetentoonstelling. Iedere week organiseren we wel iets! Zo kun je aansluiten bij verschillende lezingen, je eigen futuristische klankgedicht maken of je nagels in futuristische stijl laten lakken. Een aantal activiteiten uitgelicht:

  • Het (kleine) grote Toekomstboek
    Ga zelf creatief aan de slag met de opdrachten uit Het (kleine) grote Toekomstboek. Het boek is gratis en ligt voor je klaar in de tentoonstellingsruimte.  Aan de hand van negen uitdagende opdrachten ga je anders kijken naar futuristische kunst.Kleine grote toekomstboek
  • Maak je eigen futuristische accessoires
    Wil je net als Giacomo Balla je outfit pimpen met een kleurrijke accessoire? Ontwerp je eigen modificanti samen met Tinka van Steekje Los. Zij gaat voor je aan de slag en maakt van reststoffen jouw eigen unieke modeaccessoire.
  • Instaprondleidingen - speeddate met de futuristen
    De futuristen écht goed leren kennen? Ga op speeddate met futuristische kunstenaars. In 45 minuten neemt één van onze rondleiders je mee langs de highlights van de tentoonstelling Het futurisme & Europa.

Tip: volg ons op Instagram voor updates over activiteiten.

GA NAAR DE Activiteiten

Lees ook het bijbehorende boek

Wil je meer weten over het futurisme en futuristische kunst? Lees dan het gelijknamige, rijk geïllustreerde boek dat bij deze tentoonstelling verschijnt. Dit boek is te koop in de museumwinkel en in de webshop.