Jan Dibbets, Constructie 2 grasrollen, 1967 In 2009 koopt het museum op een veiling Constructie 2 grasrollen uit 1967 van Jan Dibbets (1941). Daarop schenkt de kunstenaar vier vergelijkbare werken uit dezelfde periode, omdat hij de ‘constructie’ een context wil geven. Met deze schenking beschikt het museum in één klap over een bijzondere groep werken binnen het oeuvre van Dibbets.

Ploegen, harken, graven

Denkend vanuit de constructivistische schilderijen die hij op dat moment maakt, begint Dibbets schetsen en studies uit te werken voor geometrische composities in het landschap. Het zijn voorstellen voor ingrepen in het landschap, door bijvoorbeeld het ploegen, harken of graven van cirkels en rechthoeken, en het spelen met perspectief.

Jan Dibbets, Weidestuk, 1968Voor het eerst uitgevoerd

De meeste van deze ‘constructies’ zijn nooit gerealiseerd en worden nu voor het eerst uitgevoerd in de beeldentuin. In het museum zijn Dibbets’ voorstellen te zien, vaak eenvoudig maar verrassend doeltreffend getekend op ruitjespapier of in collagevorm, voorzien van aantekeningen en instructies in de kantlijn. Ze zijn te zien met andere werken uit dezelfde tijd.

Afbeeldingen: Jan Dibbets, Constructie 2 grasrollen, 1967 en Weidestuk, 1968