Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
18 aug 2019 18 aug 2019 14:00 - 15:00
22 sep 2019 22 sep 2019 14:00 - 15:00

Aanmelden

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. 'lezing Gees-Ineke Smit' en datum.

Helene Kröller-Müller en Bram Hammacher

Helene Kröller-Müller en Bram Hammacher hebben elkaar nooit ontmoet. Maar ze kenden elkaars werk heel goed. Bram Hammacher bezocht in zijn tijd als kunstcriticus regelmatig de collectie van de Kröllers in Den Haag op het Lange Voorhout. Helene leest en bewaart de stukken die Hammacher voor de krant schrijft en wil hem zelfs in dienst nemen. Hammacher gaat niet op dat aanbod in. Maar 10 jaar na het overlijden van Helene Kröller-Müller komt hij toch in dienst van het museum en in 1948 wordt hij directeur.

Nieuwe koers

Zijn jaren als directeur zijn niet altijd makkelijk. Helenes ideeën over de kunstcollectie zijn leidend. Haar collectie was ‘af’. Hammacher kiest al snel voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen.

Vriendschap

Hammacher weet een beeldencollectie bijeen te brengen die een volwaardige tegenhanger is van de schilderijencollectie van Helene Kröller-Müller. Hij hecht veel belang aan atelierbezoeken en gesprekken met kunstenaars. Hierdoor ontstaan nauwe contacten en vriendschapsbanden zoals met  Ossip Zadkine en Barbara Hepworth. Met zijn nieuwe beeldenzaal en vooral bij het verwezenlijken van zijn grote droom: een beeldentuin, sluit Bram Hammacher weer aan bij de ideeën van Helene en brengt een unieke relatie tot stand tussen kunst en natuur.

Over de spreker

Drs Gees-Ineke Smit ging na de kunstacademie, kunstgeschiedenis studeren. Deze achtergrond vormde een goede basis voor het uitoefenen van diverse functies in haar werk. Maar het vertellen over de kunst en haar geschiedenis bleef al die tijd haar grote passie. Zij heeft een lange ervaring in het ontwikkelen en geven van lezingen, waarbij de laatste tijd het thema ‘vrouwen in de kunst’, onderzocht in diverse musea in Nederland, centraal staat.

Deze lezing combineer je natuurlijk met een bezoek aan de tentoonstelling Het begin van een nieuwe wereldLees meer over de tentoonstelling >>

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. 'lezing Gees-Ineke Smit' en datum.

De tentoonstelling Het begin van een nieuwe wereld komt tot stand met steun van het Helene Kröller-Müller Fonds. 

Mediapartner:

Foto's: Hammacher in Rijksmuseum Kröller-Müller voor Compositie in lijn (1916-1917) van Piet Mondriaan, 1962 / Eerste inrichting Beeldenzaal, 1953 / Eerste inrichting beeldentuin met o.a. werken door Jean Arp en Marta Pan, 1961