Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
19 apr 2020 19 apr 2020 14:00 - 14:45

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. 'lezing Gees-Ineke Smit' en datum.

Hammachers nieuwe koers

Helene Kröller-Müllers ideeën over de kunstcollectie zijn leidend. Haar collectie was ‘af’. Bram Hammacher, directeur van 1948 tot 1963, kiest daarom al snel na zijn aantreden voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen. Hij brengt een beeldencollectie bijeen die een volwaardige tegenhanger is van de schilderijencollectie van Helene Kröller-Müller.

Beeldenzaal en beeldentuin

Hij hecht veel belang aan atelierbezoeken en gesprekken met kunstenaars. Hierdoor ontstaan nauwe contacten en vriendschapsbanden zoals met  Ossip Zadkine en Barbara Hepworth. Met zijn nieuwe beeldenzaal en vooral bij het verwezenlijken van zijn grote droom: een beeldentuin, sluit Bram Hammacher aan bij de ideeën van Helene en brengt een unieke relatie tot stand tussen kunst en natuur.

Over de spreker

Drs Gees-Ineke Smit ging na de kunstacademie kunstgeschiedenis studeren. Deze achtergrond vormde een goede basis voor het uitoefenen van diverse functies in haar werk. Maar het vertellen over de kunst en haar geschiedenis bleef al die tijd haar grote passie. Zij heeft een lange ervaring in het ontwikkelen en geven van lezingen, waarbij de laatste tijd het thema ‘vrouwen in de kunst’, onderzocht in diverse musea in Nederland, centraal staat.

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. 'lezing Gees-Ineke Smit' en datum.

Foto's:  Eerste inrichting Beeldenzaal, 1953