Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
15 dec 2019 15 dec 2019 14:00 - 14:45

Aanmelden

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. 'lezing 15 december'.

Als jong meisje heeft Helene Müller niet zulke hoge verwachtingen van het leven dat voor haar ligt: leren hoe je een goede huisvrouw moet zijn en wachten op de geschikte echtgenoot. Van deze afwachtende gelatenheid is weinig terug te vinden in haar volwassen jaren. Ze is inderdaad getrouwd, met Anton Kröller, en beiden zijn geïnteresseerd geraakt in beeldende kunst. Tussen 1907 en 1922 stellen ze een unieke collectie samen van meer dan 11.000 kunstwerken.

Al snel weet Helene dat ze deze verzameling wil delen met het publiek: “Ik bouw mijn nieuwe huis en het wordt een museum en zal behoren aan het algemeen.” Het realiseren van die nalatenschap zal uitmonden in vele moeizame jaren met problemen en conflicten. Het ‘ewige Nichtsthun’ waar ze bang voor was in haar jeugd is een leven vol strijdlust geworden, waarin zij uiteindelijk toch haar doel zal bereiken: een museum in de natuur.

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. lezing 15 december 2019.

Afbeeldingen: Helene en Anton ten tijde van hun verloving, 1887-1888 / Helene te paard, circa 1900