Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
14 apr 2019 14 apr 2019 14:00 - 15:00

Mata HariIsaac Israels portret van Mata-Hari

Het verhaal van Mata-Hari begint in 1904, wanneer Margaretha Geertruida MacLeod-Zelle Nederland verlaat voor Parijs en een nieuwe identiteit. Tien jaar lang reist ze door Europa, bewonderd door de elite om haar gewaagde oriëntaalse dans en haar mysterieuze persoonlijkheid. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moet ze terugkeren naar het neutrale Nederland, waar zij vlakbij het atelier van Isaac Israels komt te wonen. In 1916 schildert hij haar levensgrote portret. Mata-Hari wordt wegens verdenking van spionage voor de Duitsers geëxecuteerd in oktober 1917. Drie maanden later verwerft Helene Kröller-Müller haar portret, op dat moment getiteld Dame in Winterkledij. In Helenes collectie krijgt het de gepaste naam Mata Hari.

Mysterie

Maar wie was Mata-Hari nou echt? Aan de hand van onbekende brieven uit privécollecties en niet eerder gepubliceerde documenten uit tal van binnen- en buitenlandse bronnen ontrafelen Jessica Voeten en Angela Dekker het mysterie rond Margaretha Zelle/Mata-Hari. Tijdens de lezing vertellen ze over – de zoektocht naar – het fascinerende leven van Mata-Hari. Ook de geschiedenis van het portret dat Isaac Israels van haar maakte komt ruimschoots aan bod.

Praktische informatie

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor museum en park, aanmelden is niet nodig. De biografie is voor € 34,95 te koop in de museumwinkel, na de lezing is er een signeersessie.