Shows, Marinus BoezemAl aan het begin van zijn loopbaan zegt Boezem de traditionele, ambachtelijke opvattingen over kunst vaarwel en begint hij met het maken van werken die dicht bij het echte leven staan. Hij gebruikt bewust niet-artistieke materialen en streeft ernaar, de beeldende kunst buiten de muren van het museum te brengen. Vaak verkoopt Boezem zijn kunstwerken slechts als een idee op papier en worden ze pas gerealiseerd in de tentoonstellingszaal.

Marinus Boezem Foto: Bert Verver De Shows

De Shows, een reeks van vijftien tekeningen gemaakt tussen 1964 en 1969, zijn kenmerkend voor Boezems vroege periode en voor het conceptuele karakter van zijn werk. Het zijn ontwerpschetsen voor tentoonstellingsprojecten die op bestelling gerealiseerd kunnen worden. Boezem maakt van de Shows een gestencilde oplage van vijftig of honderd exemplaren en stuurt deze naar relaties in de kunstwereld, of hij brengt ze zelf aan de man door als een soort handelsreiziger langs de verschillende instituten te gaan met de tekeningen in een koffertje.

Marinus Boezem Show XV, Soft Room, 1968

Lucht en wind

Voor een groot aantal Shows gebruikt Boezem lucht en wind als materiaal: van Luchtplastiek (Show X, 1967), een opbollende halve bol van zwart plastic, tot de Soft Room (Show XV, 1968) waarin de kleedjes op de tafels opfladderen door ventilatoren. Veel van de Shows zijn als een environment: de bezoeker loopt door de warme en koude luchtstromen van Immateriële ruimte (Show V, 1965) of begeeft zich in de Gordijnenkamer (Show IX, 1965) waarvan de wanden van stof ‘wapperen’. Of de bezoeker is mede-maker van de sculptuur: hij blaast lucht met de spuitbussen van Picturale illusies (Show III, 1964-1965) of draait het Wentelpaneel (Show VII, 1965) en verplaatst zo de lucht in de ruimte.

Een aantal van de vijftien Shows is geheel of gedeeltelijk uitgevoerd. Voor het eerst worden ze nu alle vijftien tegelijkertijd gerealiseerd in het Kröller-Müller.

Boezemvrienden

Op zaal zijn ‘Boezemvrienden’ aanwezig die de bezoeker ontvangen en wegwijs maken in de tentoonstelling. Ze kunnen alles vertellen over Marinus Boezem en de Shows en zijn in voor een prikkelende vraag of een goed gesprek. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun keycord en mondkapje en ze blijven, uiteraard, op veilige afstand.Marinus Boezem

boek en film

Bij de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows verschijnt een gelijknamig boek (€ 19,95) met de originele teksten van Marinus Boezem voor de Shows en een inleiding van Frans Jozef Witteveen. Ook bevat het boek afbeeldingen van de tekeningen voor de Shows en foto’s van de uitgevoerde werken in het Kröller-Müller Museum.

Een gelimiteerd deel van de oplage is voorzien van een handventilator met een signatuur van Marinus Boezem en het opschrift GOD BLESS YOU (€ 49,95).

De publicatie is binnenkort verkrijgbaar in de museumwinkel en te bestellen via de webshop.

Naar aanleiding van de tentoonstelling maakten filmmaker Paul Kramer en cameraman Martijn Tervoort de film Show me Marinus Boezem. De film is een portret van Marinus Boezem en brengt ook de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld. De film is binnenkort in het museum en op deze website te zien.

Logo Provincie Gelderland Sikkens

Marinus Boezem, Show II, Lucht als zintuigelijke ervaring, 1965 / Show IV, Zandfontein, 1964-1966 / Show IX, Gordijnenkamer, 1965 / Marinus Boezem, foto: Bert Verver / Show XV, Soft Room, 1968 / still uit de film Show me Marinus Boezem