Cancan

De vrouwen en mannen op dit schilderij dansen vol overgave de chahut, ofwel de cancan, een voor die tijd gewaagde dans waarbij de vrouwen hun rok optillen en de benen hoog worden opgezwaaid.

Fascinatie voor het licht 

Ondanks het bruisende onderwerp is Le Chahut geen vluchtig tafereeltje uit het Parijse nachtleven, maar een door en door bedacht schilderij. Seurat is gefascineerd door de werking van licht en kleur en zoekt doelbewust naar een systematische manier om dit effect weer te geven. Hij heeft de wervelende dans gevangen in een strak schema van ontelbare minutieus gestippelde verftoetsen, lijnen en kleurcombinaties.

Opgaande lijnen

De danszaal is gedompeld in warme kleuren en gloeiend kunstlicht. De dansers lijken meer typen dan mensen van vlees en bloed. Ze bewegen in een ritmische herhaling. Alle lijnen en bewegingen in het schilderij zijn naar boven gericht om de opgewekte sfeer van de dans en de muziek op te roepen: de benen van de dansers, de hand van de dirigent, de snorren van de heren, de mond- en ooghoeken van de dames, de hals van de contrabas, zelfs de bloemen in de achtergrond.