Toeval en natuurkrachten

Ewerdt Hilgemann introduceert in 1980 toeval en de kracht van de natuurelementen in zijn werkwijze. Hij gooit bijvoorbeeld een stalen kubus van het dak van een verlaten fabriek, wat zonder zijn tussenkomst resulteert in een ‘nieuwe gedaante’ van het kunstwerk. Tot zijn verbazing ontdekt hij dat ook het toeval is onderworpen aan natuurwetten, waarop hij kan anticiperen door zelf de omstandigheden te bepalen.

Implosions

De Duitse, in Nederland woonachtige kunstenaar past dit principe ook toe op zijn zogenoemde Implosions, waarmee hij in 1984 begint en internationaal bekend wordt. Het zijn geometrische vormen van roestvrij staal, die door de kunstenaar met een pomp of met behulp van water langzaam vacuüm worden getrokken en zo hun definitieve vorm aannemen.

De kracht van lucht

Cube (KMM) is een ‘geplande’ implosie met behulp van de deels onvoorspelbare kracht van lucht. De roestvrijstalen kubus van 2 x 2 x 2 meter is in november 2014 door de kunstenaar in het museum geïmplodeerd. Tijdens dit proces, dat ongeveer anderhalf uur duurde, heeft hij de kubus laten transformeren tot het uiteindelijke kunstwerk. De implosie is in deze video versneld te zien.