Koop je ticket

Het aanspreken van de zintuigen

Odilon Redon is tekenaar, lithograaf, pastellist, schilder, schrijver, criticus en musicus. Hij wordt al in zijn eigen tijd bewonderd om de volstrekt eigen manier waarop hij de expressieve kracht van literatuur, muziek en beeldende kunst weet te versmelten. Als geen ander geeft Redon uiting aan het in de late 19de eeuw populaire concept van de synesthesie: de opvatting dat door meer zintuigen tegelijkertijd aan te spreken een intensere beleving kan ontstaan.

Thema’s in de tentoonstelling

In een deel van de presentatie staat centraal hoe Redon motieven gerelateerd aan literatuur, muziek en contemplatie verbeeldt en hoe hij de verbeeldingskracht van zichzelf en van de beschouwer weet aan te wakkeren.

Een ander deel gaat in op Redon als illustrator en schrijver. Voorbeelden daarvan zijn de litho’s die hij heeft gemaakt voor teksten van schrijvers die hij bewonderde, zoals Gustave Flaubert, Edgar Allen Poe en met wie hij bevriend was, zoals Emile Verhaeren en Edmond Picard. Ook wordt een serie litho’s getoond waarin Redon zowel auteur als verbeelder is.

Drama en emotie

Tot slot komen thema’s aan de orde die verwijzen naar muziek, drama en emotie in al hun vormen en het samenspel ervan. Te zien is hoe Redon specifieke motieven – geïnspireerd op personages uit onder meer Wagners composities, Shakespeares drama en Glucks opera’s – talrijke gedaantewisselingen en veranderingen in interpretatie laat ondergaan.

Keuze uit de eigen rijke collectie en bijzondere bruiklenen

Aanleiding voor de tentoonstelling Odilon Redon. La littérature et la musique is een genereuze bruikleen uit een particuliere collectie. Deze bruikleen in combinatie met de eigen rijke Redoncollectie van het museum biedt een uniek samenspel van thema’s dat niet eerder getoond is. Een tiental sleutelstukken uit verschillende Europese collecties complementeert de reikwijdte en diepgang van deze presentatie.

De tentoonstelling reist door naar Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen, waar ze te zien is van 11 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019.

Begunstiger:

BegunstigersAfbeeldingen: Odilon Redon, La liseuse, 1895-1900, particuliere collectie, Tête de martyr, 1877 / header: detail Pégase, 1895-1900, particuliere collectie