Wanneer?

Vanaf Tot en met Tijd
19 apr 2021 25 apr 2021 09:00 - 17:00

museumzaal met kunstwerken van Giacomo Balla en Umberto BoccioniFuturisme en vrijheid

Het thema van de Nationale Museumweek is vrijheid. In deze week besteden wij aandacht aan de vrije denkers van het Italiaanse futurisme. ‘Futuristisch’ staat gelijk aan jong, modern en rebels. De kunstenaars in deze beweging laten zich niet beperken door de traditionele kunstvormen als schilderijen en beeldhouwkunst. Ze toveren alles om tot kunst: gebruiksvoorwerpen, kleding, kamerschermen en zelfs speelgoed.

Voor families: Thuis in kunst

Omdat een museum bezoeken nog niet mogelijk is, hebben we een groot aantal activiteiten online gezet die je thuis kunt doen. Tijdens de Museumweek komt een nieuwe activiteit online die je uitdaagt om samen met een huisgenoot geluiden te 'vangen'. Hoe dat werkt? Ontdek deze vrolijke activiteit op de pagina Thuis in kunst.

Naar Thuis in kunst

De Blind date met een kunstwerk die onder andere op museum.nl is aangekondigd is door de grote belangstelling helaas niet meer beschikbaar.

Love is in the Art

De vaste rubriek ‘Love is in the Art’ op Instagram en Facebook staat tijdens de Nationale Museumweek ook helemaal in het teken van het futurisme. Wie was Giacomo Balla? Waar ging zijn hart sneller van kloppen? Volg ons op Instagram en Facebook voor het antwoord!

Kamerscherm Giacomo Balla, Paravento con linea di velocitàGouden pronkstuk

Giacomo Balla is één van de voormannen van het futurisme. Hij geeft zijn succesvolle carrière als schilder op en stort zich op de futuristische vormgeving van het dagelijks leven. Balla wil in zijn kunstwerken beweging, snelheid en dynamiek weergeven. Op dit kamerscherm verbeeldt hij een ‘brullende automobiel’ die door een landschap rijdt. Ontdek het pronkstuk op museum.nl.

Afbeeldingen: Futuristenzaaltje, foto Marjon Gemmeke; Giacomo Balla, Paravento con linea di velocità, 1916-1917 (links: voorzijde, rechts: achterzijde)