menu sluiten

Pablo Picasso kunstwerken

In de vroege dagen van haar ‘verzamelaarscarrière’ kocht Helene aanvankelijk kunstwerken aan op advies van haar adviseur H.P. Bremmer of uit persoonlijke overwegingen. Helene was groot fan van Vincent van Gogh en verzamelde vele schilderijen en tekeningen van de meester. Later ontstond bij haar de behoefte om kunst te verzamelen voor het grote publiek. Met deze verzameling wilde ze onder andere de ontwikkeling van de moderne kunst zichtbaar maken. In het bijzonder wilde Helene het publiek laten zien dat twee stromingen elkaar steeds afwisselen: het realisme en het idealisme. Nu kon het werk van een echte idealist als Pablo Picasso niet langer ontbreken in de kunstcollectie. Verschillende Pablo Picasso schilderijen, tekeningen, sculpturen en abstracte kunst van Picasso werden verworven.

Plan je bezoek

Visie op de werkelijkheid

Tijdens zijn carrière als kunstenaar is Picasso continu bezig om de werkelijkheid te observeren. Hoe Picasso vervolgens naar de werkelijkheid kijkt, zie je terug in zijn kunstwerken. Bovendien gaat de kunstenaar altijd weer op zoek naar nieuwe manieren om kunst vorm te geven. Onder het motto ‘ik zoek niet maar ik vind’ ontdekt hij de meest inventieve manieren om kunst te vervaardigen.

Pablo Picasso kunstwerken: een publieksfavoriet

Onder leiding van directeur Evert van Straaten (1990-2012) werd de publieksfavoriet Petite Chouette, het uiltje van Pablo Picasso, aangekocht door het Kröller-Müller Museum. Het alerte beestje ziet er bijna geïmproviseerd uit. Het uiltje is samengesteld uit gevonden voorwerpen. Een aardewerken bakje symboliseert het lijfje en een deksel van een blikje dient als kop. De pootjes, vleugels en ogen bestaan uit spijkers, schroeven, bouten en moeren. De snavel is opgemaakt uit delen van een tang. Dit alles wordt bovendien bij elkaar gehouden met gips.

 

Pablo Picasso schilderijen en Picasso tekeningen

In de stijl van Pablo Picasso’s kunstwerken is bijna geen consequente lijn te ontdekken. De kunstenaar koos de stijl die op dat moment paste bij zijn stemming. Op deze manier vond zijn stemming expressie in de kunst. Van het ene op het andere moment kon Picasso van zijn kubistische schilderijen overstappen op tekeningen met abstracte vormen, zoals de bekende Picasso lijntekening.

Toch zijn er wel wat consistenties te ontdekken in het werk van Picasso. Het begin van Picasso’s carrière staat bekend als de blauwe periode. Pablo Picasso’ schilderijen waren donker van kleur en bevatten veel koude tinten. Hij woonde toen in Parijs en behaalde nog geen grote successen. In de periode daarna nam de populariteit van de kunstenaar toe. Ook kreeg Picasso een relatie. De kunstenaar stond positiever in het leven en dat is terug te zien in zijn schilderijen. Pablo Picasso’s schilderijen kregen frivolere kleuren en de periode staat dan ook bekend als de roze periode. In een van de laatste periodes zagen we steeds meer abstracte kunst van Picasso verschijnen.

Naast het uiltje gemaakt van gevonden voorwerpen zijn diverse schilderijen, Picasso’s lijntekeningen en andere abstracte kunst van Picasso te bekijken in het Kröller-Müller Museum. Doe alvast een indruk op van de Picassocollectie via onze online collectiezoeker.