menu sluiten

Rietveld kunst

Denk je aan Gerrit Rietvelds kunst, dan denk je waarschijnlijk direct aan de rood-blauwe stoel. Dit is dan ook een van zijn bekendste kunstwerken. Maar Gerrit Rietveld heeft hiernaast nog veel meer iconische meubels ontworpen. En wist je dat hij naast meubelontwerper ook architect was? Het beroemde Rietveldpaviljoen en enkele parkbanken uit de Rietveld collectie zijn altijd te zien in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. 

Plan je bezoek

Rietveld als kunstenaar: meubelontwerper en architect

Gerrit Rietveld (1888 - 1964) was een Nederlandse meubelontwerper en architect. Door zijn nieuwe kijk op design en architectuur werd hij gezien als een echte pionier binnen De Stijl. Met zijn vernieuwende ontwerpen maakte hij grote indruk in Nederland en ver daarbuiten. Nog steeds is het werk van Gerrit Rietveld een grote inspiratiebron voor hedendaagse designers

Al in zijn kinderjaren interesseerde Gerrit Rietveld zich voor meubelontwerp en architectuur. Op zijn elfde werkte hij zelfs al mee in de werkplaats van zijn vader. En ook in de avonduren zat hij niet stil: hij studeerde technische tekenkunst aan Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid. Na zijn studie ging Rietveld werken bij een goudsmid en in 1917 opende hij zijn eigen meubelmakerij. 

Rietvelds nieuwe kijk op meubels

De meubels uit het begin van de twintigste eeuw waren te zwaar, onnodig duur en te arbeidsintensief om te maken. Tenminste, dat vond Gerrit Rietveld. Hij pleitte voor eenvoudigere meubels die geschikt waren voor massaproductie. Daarvan was onder andere de rood-blauwe stoel het resultaat. Deze stoel maakte hij in 1919 en was datzelfde jaar te zien in kunsttijdschrift De Stijl van Theo van Doesburg. Dit vormde het begin van Rietvelds succes, overal ter wereld. Deze rood-blauwe Rietveld fauteuil is te zien in het Centraal Museum in Utrecht. 

Voorheen zag Rietveld zijn meubels als experimenten. Ze waren nog onbeschilderd. Omstreeks 1918 ging hij aan de slag met stoelen voor zijn zes kinderen en de kinderen van opdrachtgevers. Deze kinderstoelen waren de eerste meubels die hij voorzag van primaire kleuren: zeer kenmerkend voor De Stijl.

Gerrit Rietveld stoel en andere kunstwerken in het Kröller-Müller

In de collectie van het Kröller-Müller Museum vind je diverse werken van Gerrit Rietveld. Een iconisch onderdeel van onze collectie is de rood-witte Gerrit Rietveld stoel. Ook andere meubels behoren tot de collectie van het museum. Denk bijvoorbeeld aan Rietvelds Berlijnse stoel, het divantafeltje of de Steltman stoel. Stap je naar buiten in de beeldentuin? Dan vind je daar ook werk van architect Gerrit Rietveld. Zo is het Rietveldpaviljoen niet te missen, een echte parel uit de architectuur van de jaren zestig. En op de betonnen Rietveld tuinbanken kun je heerlijk bijkomen van een wandeling in de beeldentuin. 

Lees meer over het Rietveldpaviljoen

Kröller-Müller Museum: dé schatkamer van De Stijl

Het Kröller-Müller Museum is één van ‘s werelds schatkamers van De Stijl. En niet alleen dankzij het werk van Gerrit Rietveld. In het museum vind je namelijk ook topwerken van onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Kortom: het Kröller-Müller is hét museum voor moderne kunst in Nederland. Kom je een kijkje nemen?