Route Van Gogh Europe

Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld. Zijn schilderijen, tekeningen en brieven inspireren jong en oud. In tal van musea over de hele wereld is zijn werk te bewonderen. Ook vele plekken waar de kunstenaar woonde en werkte, van Nederland tot Zuid-Frankrijk, zijn voor het publiek toegankelijk. Route Van Gogh Europe maakt het mogelijk om de diverse locaties te bezoeken waar Vincent van Gogh heeft gewoond en waar zijn kunst is te zien. Samen vertellen ze het levensverhaal van de kunstenaar en laten zijn ontwikkeling zien: van het kleine jongetje in Zundert tot een van de grote kunstenaars die de kunstgeschiedenis een nieuwe richting zou geven.

Vincent van Gogh, Bosrand, 1883Helene Kröller-Müller en Vincent van Gogh

Vanaf eind 1906 volgt Helene Kröller-Müller lessen kunstbeschouwing bij H. P. Bremmer. Hij wijst Helene op Van Goghs expressiviteit en stimuleert haar diens werk te kopen. Het eerste schilderij dat Helene kocht was Bosrand (Den Haag, 1883), dat zij in de zomer van 1908 verwierf voor 100 gulden.

‘In grote getale’

Vincent van Gogh is aan het begin van de twintigste eeuw slechts in kleine kring bekend, maar mede door de grote aandacht van het echtpaar Kröller-Müller neemt de waardering van zijn werk sterk toe. Helene geloofde, dat ‘alleen de realistische tijdsgeest en het nog teveel gevangen zijn in het impressionisme’ de mensen verhinderde in Van Goghs richting te kijken. Helene verwerft veel van zijn werken, omdat ze in de overtuiging was, dat de schilderijen ‘in grote getale samen, de mensheid zijn bedoeling duidelijker zou maken’.

Van Gogh Galerij

Dankzij Helene is het Kröller-Müller Museum het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Het inmiddels wereldberoemde Caféterras bij nacht (Arles, 1888), dat Helene in juni 1914 kocht, is nog altijd het pronkstuk van de Van Gogh Galerij in het huidige Kröller-Müller Museum.

Bekijk de route en erfgoedlocaties op routevangogheurope.eu

#Followvangogh

Wat is er nu mooier dan daadwerkelijk te zien wat Vincent zag, te ruiken wat hij rook en de plekken te bezoeken die hem inspireerden? Volg net als Ruben, Jiro en Frank,Vincent door Nederland, België en Frankrijk. Deel jouw ervaring online met #FollowVanGogh!

Nieuws: Van Gogh Europe genomineerd als European Cultural Tourism Destination van 2017

Route Van Gogh Europe is mogelijk gemaakt dankzij financiering van de Europese Unie in het kader van Promoting International Tourism for Culture and Heritage (PITCH).


Meer over Van Gogh in het Kröller-Müller