menu sluiten

Van Gogh kunstwerken

Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen van Vincent van Gogh en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op-één-na grootste Van Gogh collectie ter wereld.

Koop hier je ticket

Van Gogh collectie te bewonderen bij het Kröller-Müller Museum

Sinds de opening van het Kröller-Müller Museum in 1938 hangen Van Gogh kunstwerken in het hart van het gebouw: een omloop rond een kleine patio, nu de Van Gogh Galerij genoemd.

Groot fan van kunstwerken Vincent van Gogh

In de verzameling van Helene Kröller-Müller, de stichter van het Kröller-Müller Museum, nemen de Van Gogh kunstwerken een bijzondere plaats in. Dankzij haar heeft het museum de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld. Tussen 1908 en 1929 koopt zij maar liefst 91 schilderijen van Vincent van Gogh en meer dan 180 Vincent van Gogh tekeningen. Het budget is vrijwel onbeperkt. Helene beschouwt de kunstenaar als 'een van de grote geesten van de moderne kunst.

Vincent en Helene

Als hij zich in augustus 1880 na een mislukte loopbaan als kunsthandelaar, onderwijzer, theologiestudent en predikant besluit toe te leggen op het kunstenaarschap, is Van Gogh 27 jaar. De domineeszoon is ervan overtuigd dat hij ook als kunstenaar dienstbaar kan zijn aan God. Helene, zelf op zoek naar een spirituele dimensie in haar leven, kan zich vinden in de manier waarop Van Gogh deze zoekt in het leven: in de mens en in de natuur.

Deze liefde en fascinatie voor mens en natuur is terug te zien in een groot aantal van Vincent van Goghs tekeningen en schilderijen. Zo schilderde Vincent vaak portretten van mensen die hij goed kende: vrienden, buren en bekenden. Ook hardwerkende vissers en boeren stonden vaak model. Een grote uitlaatklep vond Vincent in het vastleggen van landschappen. Eerst verschenen vooral Brabantse landschappen op het doek. Maar pas later zou de grote periode van prachtig natuurschoon echt beginnen, nadat Vincent in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk verhuisde.

Een van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh

Onder de Van Gogh collectie bij het Kröller-Müller Museum bevindt zich een van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh: De aardappeleters. Dit werk, waarin het eenvoudige boerenleven centraal staat, wordt beschouwd als het belangrijkste werk uit de Nuenense periode. Vincent zelf zag De aardappeleters als zijn eerste meesterwerk. Ook het topstuk Caféterras bij nacht (Place du Forum) bewonder je in het Kröller-Müller Museum. Met dit werk doorbrak Van Gogh de conventionele regels van een nachtschilderij. In plaats van de gebruikelijke zwarte en grijze tonen, spat een veelheid van kleuren van het doek. Geboeid geraakt door Vincents onconventionele kijk op de schilderkunst? Breng dan in het museum ook een bezoekje aan het werk Vier uitgebloeide zonnebloemen. In plaats van kleurrijke, verse bloemen op een idyllische achtergrond, schildert Vincent een paar uitgebloeide zonnebloemen die het hele doek vullen. De onconventionele Van Gogh zonnebloemen vormen een hoogtepunt uit zijn Parijse periode. Eindelijk bereikt Vincent met dit schilderij waarnaar hij zo lang op zoek is: een verzoening van contrasterende warme en koele tonen.