menu sluiten

Van Gogh schilderijen

Helene Kröller-Müller, de stichter van het Kröller-Müller Museum, was groot fan van Vincent van Gogh. Dankzij Helene heeft het museum de op-één-na grootste Van Gogh collectie wereldwijd. De collectie telt bijna 90 Van Gogh schilderijen. Daarnaast zijn ruim 180 tekeningen van de grote meester in het bezit van het museum.

Plan je bezoek

Helene beschouwt de kunstenaar als een van de belangrijkste inspiratiebronnen en denkers voor de moderne kunst. Dankzij Helene heeft het museum de op-één-na grootste Van Gogh collectie wereldwijd. De collectie telt bijna 90 Van Gogh schilderijen. Daarnaast zijn ruim 180 tekeningen van de grote meester in het bezit van het museum. Onder de kunstwerken van Van Gogh bevinden zich vele beroemde schilderijen, zoals De aardappeleters, Stilleven met aardappels, Caféterras bij nacht (Place du Forum) en De olijfgaard.

Bekijk de Van Gogh collectie bij het Kröller-Müller Museum

Al van kinds af aan hoor je zijn naam vallen: Vincent van Gogh. Had je het toen ook maar durven dromen dat je ooit oog in oog zou staan met de bekende schilderijen van Van Gogh? Eindelijk zie je het levenswerk van een van de grootste geesten van de moderne kunst van dichtbij. In het hart van het gebouw vind je de werken van de meester. Deze plek staat bij het Kröller-Müller Museum bekend als de Van Gogh Galerij.

Wat Helene zo inspirerend vond aan Vincent

Vincent wordt op 30 maart 1853 geboren als domineeszoon en geniet een religieuze opvoeding. Wanneer Vincent opgroeit met grote ambities op het gebied van kunst, verliest hij zijn ontzag voor God niet uit het oog. God herkent de kunstenaar vooral in de natuur en het pure bestaan van de mens. Vooral hardwerkende plattelandsbewoners zijn een bron van fascinatie. De kracht en het doorzettingsvermogen om niet gebukt te gaan onder de zware arbeid inspireert Vincent. Helene kan zich helemaal vinden in de overtuigingen van de kunstenaar. Ze is zelf op zoek naar spiritualiteit in haar leven en zoekt daarbij heil in dezelfde thema’s. Een groot aantal Van Gogh schilderijen en tekeningen reflecteert Vincents liefde voor mens en natuur. Zijn oeuvre kent verschillende portretten van ‘gewone’ mensen. Ook legde hij de mooiste landschappen vast op doek.

Beroemde schilderijen van Van Gogh

Er is één werk dat Vincent beschouwt als een kunstzinnig hoogstandje, gemaakt tijdens zijn beginnenfase als kunstenaar: De aardappeleters. Ook in dit werk staat het plattelandsleven centraal. Je bewondert het bekende schilderij van Van Gogh bij het Kröller-Müller Museum. Nog veel meer beroemde schilderijen van Van Gogh zijn te vinden in het museum. Benieuwd welke? Doe alvast een indruk op van de Van Gogh collectie via de online collectiezoeker.