Vincent van Gogh, Olijfgaard, juni 1889, olieverf op doek, Kröller-Müller MuseumVan Gogh Worldwide is van start gegaan: een digitaal platform voor alle wetenschappelijk gevalideerde kennis en informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het doel is om deze kunsthistorische en materiaal-technische informatie op toegankelijke wijze door middel van een gebruiksvriendelijke website te presenteren. Het wordt een kwalitatief hoogstaand platform voor specifieke wetenschappelijke doelgroepen.

Gemeenschappelijk initiatief

Van Gogh Worldwide is een gemeenschappelijk initiatief van 3 founding partners, het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum, en wordt uitgevoerd met een groot aantal partners, waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, musea, onderzoeksinstellingen en particulieren. De 3 founding partners bundelen specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens, en diepgaande kunsthistorische en materiaal-technische kennis over het werk van de kunstenaar.

Vincent van Gogh, Zelfportret met grijze vilthoed, winter 1887-1888, olieverf op doek Van Gogh Museum, Amsterdam 2017-2020

Het project richt zich in de eerste fase (november 2017-november 2020) op alle werken van Vincent van Gogh in Nederland, ruim 300 schilderijen en zo’n 900 werken op papier. Daarna zullen ook de werken die zich in de rest van de wereld bevinden, aan het platform worden toegevoegd: in totaal maakte Van Gogh zo’n 2.000 kunstwerken. 

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.
Mondriaan Fonds Vincent van Gogh Stichting

Afbeeldingen: Vincent van Gogh, Olijfgaard, juni 1889, Kröller-Müller Museum / Vincent van Gogh Zelfportret met grijze vilthoed, winter 1887-1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)