100 jaar De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl oprichtte om het gedachtegoed van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl weer te geven. Wereldberoemde kunstenaars als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck maakten deel uit van de avant-garde beweging. De Stijl heeft de kunst en de wereld om ons heen sterk beïnvloed en zit nog altijd in het DNA van het wereldvermaarde Dutch Design. Om dit jubileum te vieren zijn er in 2017 door het hele land evenementen en tentoonstellingen met als thema Van Mondriaan tot Dutch Design.

‘nieuwe kunst’

De internationale kunst, vormgeving en architectuur kent twee grote avant-garde bewegingen: het Nederlandse De Stijl en het Duitse Bauhaus. De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren.

Moderne maatschappij

Piet Mondriaan is voor alle De Stijl kunstenaars het grote voorbeeld. Zijn strikte geometrie van verticale en horizontale lijnen en het gebruik van primaire kleuren wordt door de kunstenaars van De Stijl op eigenzinnige wijze toegepast in gebouwen, meubels, straten, mode en reclame. Zo hopen zij niet alleen een ‘nieuwe kunst’, maar een hele nieuwe moderne maatschappij te realiseren.

Schatkamer van De Stijl

Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl. In het internationale themajaar Mondriaan tot Dutch Design toont het museum twee speciale tentoonstellingen: vanaf het voorjaar van 2017 Arp: The Poetry of Forms en vanaf het najaar van 2017 De mecenas en de 'verversbaas'. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck


Dit themajaar komt tot stand door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners. Zie voor het complete overzicht  www.mondriaantotdutchdesign.nl.

Afbeeldingen: Zaaloverzicht met werken van o.a. Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Compositie met rood, geel en blauw, 1927