KM 111.939 Jean Arp, Berger de nuages (Wolkenherder), 1953, foto Lida Goede

Duizendpoot

Jean (Hans) Arp (1886-1966) is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Hij begon zijn carrière als dichter. Later werkt hij als schilder, beeldhouwer en graficus. In de tentoonstelling zie je de wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie en de humor en speelsheid in zijn werken.Jean Arp, Torse préadamite, 1938 (links / left), Étoile, 1939

Ruim tachtig werken

Arp: The Poetry of Forms toont het werk van Arp in de volle breedte: sculpturen, reliëfs en werken op papier, poëzie, geschriften en publicaties. De tentoonstelling omvat circa tachtig werken, afkomstig van de drie Arp-stichtingen in Berlijn, Parijs en Locarno en uit onder meer Kunstmuseum Basel, Tate Londen en Centre Pompidou Parijs.

De Stijl

Tot Arps omvangrijke netwerk behoorden onder andere Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl. Samen met Van Doesburg en zijn echtgenote Sophie Taeuber-Arp werkte Arp aan een groot project: herontwerp van het interieur van amusementspaleis de Aubette in Straatsburg. In een aparte sectie wordt aandacht besteed aan deze ontwerpen.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Arp: The Poetry of Forms, geschreven door Frances Guy en Eric Robertson.
Uitgever: Kröller-Müller Museum, ISBN-nummer: 978-90-73313-43-9, softcover, pag. 144, tweetalig (Nederlands en Engels).

Arp Logo's

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het internationale De Stijljaar: Mondriaan tot Dutch Design. Informatie over het themajaar vind je op de website van het NBTC.

Afbeeldingen:  Jean Arp, Berger de nuages (Wolkenherder), 1953, foto: Lida Goede / Jean Arp, Torse préadamite, 1938 (links) en Étoile, 1939, foto: Marjon Gemmeke / Jean Arp, La planche à oeufs, 1922, particuliere collectie / Theo van Doesburg, Maquette van de Aubette te Straatsburg; interieur Ciné-dancing, ontwerp 1928 (maquette circa 1888), foto: Cary Markerink