Het platform Cultuursnack.nu wordt in de klas gebruikt.

Cultuursnack.nu is de doorontwikkeling van het platform digitalescheurkalender.com. Dit platform  won in 2015 de Nationale Museumeducatie Prijs van de Museumvereniging en in 2019 een prestigieuze internationale prijs: de ICOM Best Practice Award. Het platform was toe aan een technische vernieuwing. Na uitgebreid gebruikersonderzoek is het educatieve concept vernieuwd. Er zijn Cultuursnacks voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, dagbesteding (voor ouderen) en voor nieuwkomers en hun taalcoaches/taalmaatjes.

Op het educatieve platform staan cultuursnacks van verschillende musea en culturele instellingen. Ze zijn gebundeld in menu’s met overkoepelende thema’s. Zo zijn er cultuursnacks over Zwolle, Oss en Arnhem, maar ook over thema’s als Burgerschap, erfgoed in Vlaanderen, Vincent van Gogh en Nederlandse cultuur en taal.

Cultuursnack kan op elk moment van de dag worden ingezet op het smartboard of de tablet, ook los van een kunstproject of een gepland museumbezoek. Op deze manier is kunst niet ingewikkeld, maar laagdrempelig en leuk om samen te ontdekken.

Betrokken musea en instellingen (Hub’s) zijn onder anderen: Stadkamer Zwolle, Rozet Arnhem, Museum Jan Cunen, Van Gogh Museum, Kunstwerk!, FARO, Museum Helmond, Design Museum Den Bosch, Cultura Ede, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Kunstgebouw, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE, Museum Flehite, gemeente Valkenswaard en Kröller-Müller Museum. Daarnaast zijn verschillende educatieve instellingen zoals archieven, scholen en bemiddelaars betrokken. Hub’s ontwikkelen op cultuursnack.nu hun eigen menu met cultuursnacks en vormen samen de Club.

Met dank aan het NOT fonds, Helene Kröller-Müller Fonds, Gemeente Ede en Stichting Vivace kon het platform worden doorontwikkeld tot Cultuursnack.nu.

Foto: Valerie Spanjers