Aanraken

Een kunstwerk dat je mag aanraken, waar je doorheen mag lopen, waar je zelfs in mag spelen! De wereldberoemde Jardin d’émail van Jean Dubuffet maakt op veel grote en kleine bezoekers een onuitwisbare indruk.

Andere wereld

De ommuurde kunstmatige ‘tuin’ is speciaal voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ontworpen. Het contrast tussen het stralende wit met de grillige zwarte lijnen en de natuurlijke omgeving is bijzonder groot. Eenmaal binnen in deze kunsttuin waant de bezoeker zich in een volstrekt andere wereld.

Karakteristiek

De sfeer van dit monumentale beeld is karakteristiek voor het oeuvre van Dubuffet. Uit al zijn werken spreekt zijn fascinatie voor het ongewone, het spontane, het onderbewuste en het chaotische, dat de schilderingen en tekeningen van kinderen en geesteszieken kenmerkt. Hij noemt deze door hem bewonderde uitingen, die niet tot de officiële kunst gerekend worden, ‘art brut’.

Jij en Jardin d’émail

Ter ere van de heropening van Jardin d’émail vroegen we onze volgers op social media om hun favoriete herinnering of foto te delen. Het resultaat? Een volle mailbox met prachtige foto’s, familiekiekjes en anekdotes, vanaf de jaren zeventig tot nu. Klik op de foto’s hieronder en geniet mee!

Foto: directeur Rudi Oxenaar met Jean Dubuffet in 1974 / Compilatie bezoekersfoto's, verschillende jaartallen

Heropening 2020

Na 5 jaar restauratie staat dit imponerende kunstwerk van Jean Dubuffet weer te schitteren. Aanraken, er doorheen lopen en zelfs spelen, op Jardin d’émail mag het allemaal!