menu sluiten

Het begin van een nieuwe wereld

De ontwikkeling van de moderne sculptuur - 1 juni tot en met 29 september 2019

‘Het begin van een nieuwe wereld’ is een feest voor liefhebbers van beeldhouwkunst. Je ziet de ontwikkeling van de moderne sculptuur door de ogen van Bram Hammacher, directeur van 1948 tot 1963. Hij maakt van het Kröller-Müller een van de belangrijkste internationale musea voor moderne sculptuur. Een must-see!
Koop nu je ticket

Reis door de tijd

Het begin van een nieuwe wereld neemt je mee op reis door de tijd. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien vanaf ongeveer 1880 tot de jaren zestig van de twintigste eeuw. Van ‘grote voorgangers uit de negentiende eeuw’ als Auguste Rodin en Aristide Maillol en vernieuwers als Constantin Brancusi en Pablo Picasso, tot pioniers als Jean Arp en Barbara Hepworth.

Er is speciale aandacht voor expressievolle beelden, zoals Marino Marini’s Cavallo e cavaliere. En voor puur abstracte sculpturen als Reliëf van Alicia Penalba, die voor het eerst op zaal te zien is. De titel is ontleend aan de sculptuur Le commencement du monde van Brancusi, het sluitstuk van de tentoonstelling.

“Zelden waren de mogelijkheden, die dit museum aan sculptuur biedt, zowel buiten op het gazon als binnen in de beeldenzaal, zo zeer tot haar recht gekomen.”
— Bram Hammacher, 1958

Publicatie en activiteiten

De publicatie Het begin van een nieuwe wereld laat aan de hand van werken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien vanaf ongeveer 1880 tot de jaren 60 van de 20ste eeuw. Isabelle Bisseling schrijft over de moeizame ontstaansgeschiedenis van de beeldentuin. Jurriaan Benschop onderzoekt hoe de accenten die Hammacher destijds legde in zijn aankopen doorwerken in de collectie. Je koopt de publicatie voor € 24,95 in de museumwinkel of onze webshop. Kijk in onze agenda voor lezingen en activiteiten.

“Een schitterende sculptuurcollectie van wereldniveau.”
— Volkskrant
“Hommage aan beeldentuinman.”
— Elsevier