Een tijdlijn vol verhalen

Van Helene Kröller-Müller tot nu

Duik in de unieke geschiedenis van het Kröller-Müller Museum. Lees de verhalen over onze directeuren, hun belangrijkste aanwinsten en de samenwerking met kunstenaars en architecten.

Direct naar de tijdlijn

80 jaar geschiedenis

In 2018 bestaat het Kröller-Müller Museum 80 jaar. Dit vieren we met de lancering van de Tijdlijn. Vol bijzondere verhalen uit onze archieven, die niet eerder naar buiten zijn gebracht. Wist je bijvoorbeeld dat De aardappeleters van Vincent van Gogh niet door Helene is aangekocht maar door de eerste conservator van het museum, Willy Auping jr.? En weet jij waar de schilderijenverzameling van Helene was tijdens de oorlog?

De eerste verhalen staan nu online

Op dit moment vind je in de Tijdlijn de geschiedenis van Helene Kröller-Müller en het museum tijdens de Oorlogsjaren. Je leest over de vrouw die Nederland de tweede grootste Van Goghcollectie naliet en één van de eerste musea voor moderne kunst oprichtte. En het verhaal over het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarin je onder andere te weten komt hoe Helenes assistent en later waarnemend directeur Willy Auping jr. de kunstcollectie tijdens de oorlog uit handen van de bezetters hield en na de oorlog het museum weer opbouwde, met hulp van de Canadese bevrijders.

“En nu, moet het groote wonder er uit: ik bouw mijn nieuwe huis en het wordt een museum.”
— Helene Kröller-Müller (1911)
“Je hoeft geen bolleboos te zijn om van goede schilderkunst te kunnen genieten.”
— Willy Auping jr. (1945)

Ontdek steeds nieuwe verhalen

De Tijdlijn wordt chronologisch aangevuld met verhalen. Medio 2018 publiceren we de verhalen over de periode van directeur Bram Hammacher (1947-1963).  Als grondlegger van de beeldentuin gaf hij het museum een nieuwe dimensie, met ruimte voor beelden. Dus blijf ons volgen voor updates!

Naar de tijdlijn

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

De Tijdlijn is mede mogelijk gemaakt door steun van het Helene Kröller-Müller Fonds.

logo Helene Kröller-Müller Fonds

Volg ons op

Hoofdbegunstigers