Een tijdlijn vol verhalen

Van Helene Kröller-Müller tot nu

Duik in de unieke geschiedenis van het Kröller-Müller Museum. Lees de verhalen over onze directeuren, hun belangrijkste aanwinsten en de samenwerking met kunstenaars en architecten.

Direct naar de tijdlijn

80 jaar geschiedenis

In 2018 bestaat het Kröller-Müller Museum 80 jaar. Dit vieren we met de lancering van de Tijdlijn. Vol bijzondere verhalen uit onze archieven, die niet eerder naar buiten zijn gebracht. Wist je bijvoorbeeld dat De aardappeleters van Vincent van Gogh niet door Helene is aangekocht maar door de eerste conservator van het museum, Willy Auping jr.? En weet jij waar de schilderijenverzameling van Helene was tijdens de oorlog?

De eerste verhalen staan nu online

Op dit moment vind je in de Tijdlijn de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum tot 1990. Je leest over de vrouw die Nederland de tweede grootste Van Goghcollectie naliet en één van de eerste musea voor moderne kunst oprichtte in 1938. En het verhaal over het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarin je leest hoe conservator Willy Auping jr. de kunstcollectie tijdens de oorlog uit handen van de bezetters hield. Met de realisatie van de beeldentuin in 1961 gaf Bram Hammacher het museum een nieuwe dimensie. 

Nieuw: Rudi Oxenaar

Directeur Rudi Oxenaar liet in de jaren '70 een nieuwe vleugel bouwen, ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. De glazen wanden van het gebouw leggen de nadruk op één van de uitgangspunten van het museum: het samengaan van kunst, natuur en architectuur.

“Het Rijksmuseum Kröller-Müller is een ‘environment’, die ideaal gesproken door iedere volgende aankoop nader wordt gedefinieerd.”
— Rudi Oxenaar (1975)
“Ik vind eigenlijk dat je altijd moet zien in welke omgeving een kunstenaar woont, in wat voor landschap hij is.”
— Ellen Joosten (1981)

Ontdek steeds nieuwe verhalen

De Tijdlijn wordt chronologisch aangevuld met verhalen.
Blijf ons volgen voor updates!
 

Naar de tijdlijn