menu sluiten

Het leven getekend

Werk op papier 1850-1950 | 12 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020

In de tentoonstelling 'Het leven getekend' zie je veel zelden getoonde tekeningen, pastels en aquarellen. De werken van onder anderen Pablo Picasso, Isaac Israels en Odilon Redon zijn kwetsbaar en worden vanwege de gevoeligheid voor licht zelden getoond. Nu zijn de werken drie maanden lang te zien, een buitenkans voor liefhebbers!
Koop nu je tickets

Inkijkje in het dagelijks leven

Met 150 zeer gevarieerde werken op papier geeft Het leven getekend een inkijkje in het leven in de late negentiende en begin twintigste eeuw. Snelle krabbels in schetsboekjes, tot in detail uitgewerkte studies, eerste aanzetten voor schilderijen, sculpturen of prenten en verfijnde voorstellingen op papier, al deze facetten van het tekenen zijn terug te vinden in de tentoonstelling.

Tekenschriftjes van Helene Kröller-Müller

De werken in de tentoonstelling zijn grotendeels verzameld door Helene Kröller-Müller en haar adviseur H.P. Bremmer. Helene tekende zelf ook, tekenlessen zijn in die tijd een vast onderdeel van de algemene ontwikkeling van jonge dames. In de tentoonstelling zie je twee van haar tekenschriftjes uit haar laatste schooljaren.

“… deze spontane uiting is toch voldoende, om er uit te erkennen, in welke geestesrichting Picasso zich vroeger bevond en dat ook hij van het impressionisme is uitgegaan.”
— Helene in 'Beschouwingen' over de aankoop in 1915 van de tekening ‘Danseuse’ van Pablo Picasso.

Zelf tekenen in de tentoonstelling?

In de tentoonstelling nodigen we je graag uit ook te gaan tekenen. Speciaal hiervoor is het Tekenboek ontwikkeld met creatieve opdrachten voor in het museum en thuis. Het Tekenboek met potlood is gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.

Kom naar een lezing!

Wil je meer achtergrondinformatie bij de tentoonstelling? Kom dan naar een van de lezingen, op 16 november 2019 en 19 januari 2020!